Cu doua patalamale ca persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei, austriaca de origine maghiara Eva Maria Baki a revenit in tara, unde a participat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Miercurea Ciuc, la mai multe conferinte si seminarii despre au
Cu doua patalamale ca persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei, austriaca de origine maghiara Eva Maria Baki a revenit in tara, unde a participat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Miercurea Ciuc, la mai multe conferinte si seminarii despre autonomia teritoriala in Transilvania si despre autodeterminare in judetul Harghita. Cu toate ca, intre 1994-1997 si, ulterior, intre 1998-2000, avocata austriaca a fost declarata de autoritati „persona non grata“, Eva Barki este de sapte ani libera sa intre si sa iasa nestingherita cand doreste, in Romania. Mai mult, Barki urmeaza sa participe, ca observator, la referendumul neoficial care se afla in plina desfasurare la Miercurea Ciuc pe tema autonomiei teritoriale. Acesta este al doilea referendum organizat in Transilvania, dupa cel din februarie, din Secuime.

Cu doua patalamale ca persoana indezirabila pe teritoriul Romaniei, austriaca de origine maghiara Eva Maria Baki a revenit in tara, unde a participat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Miercurea Ciuc, la mai multe co nferinte si seminarii despre autonomia teritoriala in Transilvania si despre autodeterminare in judetul Harghita. Cu toate ca, intre 1994-1997 si, ulterior, intre 1998-2000, avocata austriaca a fost declarata de autoritati „persona non grata“, Eva Barki este de sapte ani libera sa intre si sa iasa nestingherita cand doreste din Romania. Mai mult, Barki urmeaza sa participe, ca observator, la referendumul neoficial care se afla in plina desfasurare la Miercurea Ciuc pe tema autonomiei teritoriale. Acesta este al doilea referendum organizat in Transilvania pe aceasta tema, primul, din Secuime, fiind catalogat atat de catre premierul Calin Popescu- Tariceanu, cat si de presedintele Traian Basescu ilegal si care aduce atingere integritatii teritoriale a Romaniei.

Cu toate acestea, ministrul de interne, Vasile Blaga, considera ca aceste actiuni numite „referendum“ nu incalca legislatia in vigoare.

Avocata austriaca de origine maghiara, Eva Maria Barki, a fost declarata indezirabila de autoritatile romane, de doua ori, pentru o durata totala de sase ani. Astfel, Eva Maria Barki a avut statutul de persona non grata intre 7 octombrie 1994 - 7 octombrie 1997 si din 27 octombrie 1998 pana in octombrie 2000.

Aceasta masura a fost luata ca urmare a unor declaratii ce au adus atingere suveranitatii Romaniei, prevazuta in articolul 1 din Constitutia Romaniei, avocata austriaca fiind o sustinatoare infocata a ideei de autonomie teritoriala a Transilvaniei dar si a celei de federalizare a Romaniei. In 2007, Eva Maria Barki a primit premiul Julianus, oferit de fundatia cu acelasi nume, din Miercurea Ciuc, pentru contributia ei la pastrarea identitatii maghiarilor. Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, din anul 2000, pe numele Evei Barki nu mai exista nicio interdictie cu privire la intrarea sa pe teritoriul Romaniei.

Procedura ineficienta
Surse autorizate ne-au declarat ca declararea unei persoane ca fiind indezirabila se face in urma unui proces amanuntit. Astfel, fapta pentru care o persoana devine „non-grata“ trebuie sesizata de catre o autoritate publica competenta in domeniul Ordinii si Sigurantei Nationale (SRI, Parchet sau structuri ale Ministerului Administratiei si Internelor). Sesizarea insoteste ulterior o cerere motivata pentru declansarea procedurilor unei instante competente pe aceasta linie, respectiv la Parchetul de pe langa Curtea de Apel. Urmeaza cercetarea, procurorul putand institui sau nu masura declararii persoanei respective drept indezirabila. In primul caz, persoana care face obiectul cercetarii poate face contestatie impotriva solutiei, insa numai in termenul prevazut de lege. Daca termenul expira, solutia ramane definitiva si se instituie pe o perioada de maxim 10 ani. O data ramasa definitiva, solutia se pune in aplicare prin cautarea persoanei, escortarea acesteia pana intr-un punct de frontiera si expulzarea acesteia fie in tara de origine (in cazul persoanelor straine) fie intr-o oricare alta tara la cererea persoanei declarate indezirabila. Interesant este faptul ca legislatia permite declararea drept indezirabila a unei persoane ori de cate ori situatia o impune, fara a exista o limita care sa instituie definitiv aceasta masura asupra persoanei in cauza.

Antecedente separationiste
In cazul Evei Barki, acesteia i-a expirat statutul de „persona non-grata“ in anul 2000 si, de atunci, a mai vizitat in cateva randuri Romania. Eva Maria Barki, nascuta in Transilvania, apare in peisajul politic in 27 ianuarie 1993, fiind unul dintre promotorii teoriei federalizarii Romaniei si autonomiei Ardealului.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.