Comisarul-sef Marius Nedelcu, comandantul Politiei din Panciu, a fost in misiuni sub patronajul ONU si UE in Congo si Bosnia. A trait experiente incredibile. A vazut sate intregi rase de pe fata pamantului de tirurile gruparilor rebele din Congo si
Comisarul-sef Marius Nedelcu, comandantul Politiei din Panciu, a fost in misiuni sub patronajul ONU si UE in Congo si Bosnia. A trait experiente incredibile. A vazut sate intregi rase de pe fata pamantului de tirurile gruparilor rebele din Congo si a investigat cazuri de canibalism ritual. Vinovatii au fost predati Tribunalului de la Haga. A intalnit copii-soldat care, la 9 ani, aveau 20 de morti in „palmares“. In Bosnia, a executat misiuni sub ploaia de gloante ale insurgentilor, dar a deschis focul numai in situatii foarte grave. Pe unde a fost, despre trupele romane se vorbea numai la superlativ.

Comisarul-sef Marius Nedelcu a vazut cum sate intregi au fost rase de pe fata pamantului de tirurile armate ale gruparilor rebele din Congo. Aici nu exista familie care sa nu aiba inregistrati cativa morti, fara sa mai socotim mutilatii de razboi.

Cinci din ultimii noua ani de viata petrecuti departe de tara, printre focuri de arma, mine antipersonal, copii-soldati si canibali. Astfel ar arata CV-ul comisarului-sef Marius Nedelcu, comandantul Politiei oras ului Panciu, cel care a luat parte la misiuni ONU si UE in Bosnia Hertegovina si Congo, doua zone de conflict care i-ar da frisoane oricarui om care stie ca lasa in urma, acasa, o sotie si copii. Aflat, in prezent, la comanda Politiei Panciu, ofiterul vrancean a mers de fiecare data in misiune atunci cand i s-a cerut.

In Bosnia, intre gloante si atentate cu bomba
Prima misiune a comisarului-sef Marius Nedelcu a fost una sub egida ONU, in Bosnia Hertegovina, aceasta tinand din luna iunie-1998 si pana in decembrie 1999. Rolul a fost de a mentine pacea in zona, de recrutare si pregatire a politiei locale si de monitorizare a activitatii acesteia. Una dintre cele mai importante atributii a fost aceea de a identifica si aresta criminalii de razboi implicati in epurari etnice. Aceasta deoarece in zona isi disputau intaietatea bosniacii-musulmani cu sarbii bosniaci-ortodocsi si croatii bosniaci-catolici. Aflat in zona Mostar, comisarului-sef Nedelcu nu i-au lipsit nici atentatele cu bomba, principalele tinte fiind refugiatii care se intorceau in locurile natale. „Cand am ajuns eu, inca existau lupte sporadice si grupuri rebele care aveau interese de a scapa de justitia internationala. Am realizat ce inseamna sa pierzi totul, si aici ma refer la cei dragi, nu la bani. Nu exista familie care sa nu aiba inregistrati cativa morti, fara sa mai punem la socoteala mutilatii de razboi. Unii dintre acestia erau an continuare victimele celor peste 6 milioane de mine antipersonal montate in perioada razboiului (1992-1995)“, a precizat politistul pancean.

A pus bazele infrastructurii rutiere din Tuzla
Din august si pana in decembrie 2000, comisarul-sef Nedelcu a fost trimis intr-o alta misiune, tot in zona Mostar, dar la Caplijna, fiind numit seful statiei Politiei Internationale, pentru ca apoi sa fie avansat ca trainer si coordonator programe pe linie de Politie Rutiera. In 2001, la Tuzla, a fost numit senior superviser, aducandu-si aportul la modernizarea infrastructurii rutiere.

'Cea mai grea misiune a fost in regiunea Ituria-Bunia>>


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.