Romania nu se va grabi sa adopte moneda unica europeana si prefera sa astepte o convergenta reala cu criteriile UE, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta sustine ca se prefera pastrarea unui echilibru intre ambitie si realism, in ceea ce

Romania nu se va grabi sa adopte moneda unica europeana si prefera sa astepte o convergenta reala cu criteriile UE, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Acesta sustine ca se prefera pastrarea unui echilibru intre ambitie si realism, in ceea ce priveste trecerea Romaniei la euro.
Adoptarea monedei unice in Romania pare o decizie simpla, insa este, de fapt, una complicata.
Guvernatorul BNR a explicat ca Romania ar putea trece rapid la euro doar in termenii unei convergente nominale, deoarece progresele in aceasta directie au fost mai rapide decat se astepta. Fara existenta unei convergente reale insa, a mai adaugat Isarescu, efectele trecerii la euro ar fi in mod clar defavorabile Romaniei.
Trecerea tarii noastre la euro este anuntata pentru 2014, potrivit programului guvernamental anuntat in ianuarie. Guvernatorul BNR s-a declarat preocupat de capacitatea Romaniei de a se conforma criteriilor de la Maastricht, in special in ce priveste reducerea inflatiei si deficitul public. El a notat ca Romania inca mai trebuie sa adopte reforme structurale, inainte de a se putea alatura zonei euro.

Cresterea economica, expusa unor riscuri mai mari
Dezvoltarea economica rapida creeaza dezechilibre din ce in ce mai mari, care ameninta stabilitatea financiara si continuarea cresterii economice, despre care guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat ca este expusa unor de riscuri mai mari in acest an. Economistii romani responsabili de elaborarea politicilor fiscale si monetare vor trebui sa actioneze cu prudenta in viitoarele luni, pentru a preveni largirea deficitului de cont curent, ajuns deja aproape de 11% din Produsul Intern Brut (PIB), care ar putea periclita progresul economic, mai scrie FT. Isarescu a declarat ca trebuie sa isi pastreze vigilenta asupra pericolului de crestere a inflatiei si ii indemna pe legiuitori sa limiteze cererea prin controlul asupra cresterii cheltuielilor, cu toate ca inflatia a scazut in ultimii doi ani, de la 12% la sub 5%. Cu toate acestea, chiar daca oficialii reusesc sa limiteze dezechilibrele economice, se vor confrunta cu provocarea de a gasi o modalitate ca milioanele de romani din mediul rural sa beneficieze de castigurile de pe urma cresterii economice. Aproape jumatate din populatia romaniei traieste in mediul rural si este saraca dupa standardele europene, fara acces la servicii de baza sau posibilitati de angajare uzuale.

23 miliarde euro, rezerva BNR
Rezervele internationale ale Bancii Nationale totalizau 23,37 miliarde euro, la 28 februarie, in scadere cu 56,8 milioane euro, fata de luna ianuarie, a anuntat, ieri, BNR. Rezerva de valuta era de 21,648 miliarde euro, iar cea de aur de 1,728 miliarde euro, potrivit unui comunicat al bancii. Pana la sfarsitul anului 2007, Romania mai are de platit 935 miliane euro, in contul datoriei publice externe directe garantate de Ministerul Finantelor Publice.

Sperante desarte: Integrarea nu a schimbat viata romanilor!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.