Maine se implinesc 30 de ani de la acel 4 martie 1977, cand un cutremur a pus la pamant Bucurestiul. Din pacate, de atunci si pana acum nu s-a facut nimic si n-am invatat nimic. De oprit nu poti sa opresti inevitabilul, dar poti macar sa-l previi. Co
Maine se implinesc 30 de ani de la acel 4 martie 1977, cand un cutremur a pus la pamant Bucurestiul. Din pacate, de atunci si pana acum nu s-a facut nimic si n-am invatat nimic. De oprit nu poti sa opresti inevitabilul, dar poti macar sa-l previi. Consolidarile care s-au facut le numeri pe degete, iar dupa Revolutie, ne-am ocupat doar cu punerea de buline rosii si cu simulari. Prefectul Mioara Mantale recunostea, ieri, cu ocazia unui exercitiu de simulare a interventiei in cazul producerii unui cutremur in Bucuresti, ca mai avem mult pana departe.
"Suntem mai pregatiti decat in urma cu cativa ani, dar mai avem multe de facut pentru a putea gestiona foarte bine o situatie generata de un cutremur. Conteaza foarte mult actiunile preventive si cele de informare si educare a cetatenilor. Stim ca dotarile sunt inca precare, dar am cerut primariilor sa prezinte necesarul financiar pentru achizitionarea de autospeciale pentru interventie. Avem date de la toate sectoarele, cu exceptia sectorului 5, care nu a catadicsit sa ne dea acest ajutor", a aratat Mantale, citata de Rompres. La nivel declarativ stam, deci, foarte bine; s-o tinem tot asa inca vreo 3-4 ani, perioada in care, potrivit directorului Institutului National de Seismologie, profesorul Marmureanu, nu ne paste un cutremur major.
Tragicul eveniment de acum 30 de ani ni i-a rapit pe Toma Caragiu, Alexandru Bocanet, Doina Badea si multi altii.
Nimeni nu poate uita acea blestemata seara si noapte cand, la ora 21.56, Romania a fost zguduita de cel mai teribil seism din ultimele decenii si jumatate, avand o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. In acea noapte si in zilele care au urmat, au murit sub daramaturi nu mai putin de 1.571 de oameni si 33.000 de locuinte au fost rase de pe fata pamantului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.