Casa Regala va semna saptamana viitoare documentul de retrocedare a imobilelor de la Sinaia. Atat reprezentantii Majestatii Sale Regele Mihai I, cat si ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, au dat asigurari ca bunurile mobile din Cas
Casa Regala va semna saptamana viitoare documentul de retrocedare a imobilelor de la Sinaia. Atat reprezentantii Majestatii Sale Regele Mihai I, cat si ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, au dat asigurari ca bunurile mobile din Castelul Peles si din Foisor vor ramane in proprietatea statului roman.
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) asteapta de la Casa Regala o oferta de vanzare pentru Castelul Peles, partea veche a Foisorului si terenurile aferente, in vederea demararii negocierii cumpararii, in limita sumei de 30 de milioane de euro. "Atat Pelesul, Pelisorul, cat si Foisorul, vor avea destinatii precise si precizate. Pelesul va ramane timp de trei ani muzeu, la fel si Pelisorul. In ceea ce priveste partea veche a Foisorului, am convenit ca dupa retrocedare sa devina o resedinta de protocol. Exista un memorandum prezentat in sedinta de Guvern, saptamana trecuta, rezultat al unor negocieri intre o comisie guvernamentala si reprezentantii Casei Regale. Am convenit de principiu ca Palatul Peles sa fie rascumparat de statul roman si sa ramana in perpetuitate muzeu. Am hotarat sa rascumparam si Foisorul, care va deveni resedinta de protocol", a declarat Adrian Iorgulescu.
In acest sens, in cursul saptamanii viitoare se va semna un memorandum de retrocedare a domeniului Peles Casei Regale, in cadrul unei ceremonii organizate la Sinaia. Ulterior Casa Regala va solicita statului roman sa-si exercite dreptul de preemptiune, in baza legii 10 din 2001, pentru rascumpararea Castelului Peles si a partii vechi a Foisorului.
Adrian Iorgulescu a invocat ieri, intr-o conferinta de presa, un memorandum, prezentat in ultima sedinta de Guvern, in care se precizeaza ca Regele Mihai I si reprezentantii familiei regale "renunta la drepturile asupra bunurilor mobile confiscate in mod abuziv si care fac parte, potrivit legii, din inventarul Muzeului National Peles si al RA-APPS pentru Palatul Foisor, bunuri ce raman in proprietatea statului roman".
Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a semnat, in urma cu doua zile, decizia de restituire a Castelelor Peles si Pelisor si a terenurilor aferente catre Regele Mihai I, in timp ce conducerea Centrului European de Cultura Sinaia a semnat decizia de retrocedare a centrelor Ceramica si Stavilari.
Avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, a declarat ca problema rascumpararii domeniului Peles de catre statul roman a fost deja discutata, in acest sens fiind semnat un memorandum in Guvern. Totusi, in cazul in care statul roman nu va rascumpara Castelul Peles intr-o perioada de trei ani de la restituire, Casa Regala este obligata de Legea 10 din 2001 sa mentina destinatia de muzeu a acestuia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.