Ministrul justitiei, Monica Macovei, a lansat, ieri, dezbaterea publica pe marginea noului Cod Penal, in conditiile in care senatorii au votat intrarea in vigoare a proiectului lasat mostenire de fostul ministru PSD al justitiei, Rodica Stanoiu. Mon
Ministrul justitiei, Monica Macovei, a lansat, ieri, dezbaterea publica pe marginea noului Cod Penal, in conditiile in care senatorii au votat intrarea in vigoare a proiectului lasat mostenire de fostul ministru PSD al justitiei, Rodica Stanoiu. Monica Macovei a prezentat noutatile continute in proiectul de Cod Penal a carui dezbatere a fost lansata.

In principiu, noul cod pare mult mai bland. El prevede micsorarea pedepselor pentru infractiuni si cresterea numarului infractiunilor sanctionate cu amenda. Proiectul introduce un nou sistem al „zilelor-amenda”. Astfel, dupa cum a declarat ministrul de justitie, Monica Macovei, mai multe infractiuni vor putea fi santionate diversificat, atat cu pedepsa inchisorii, cat si cu amenda. De asemenea, de la 60 de infractiuni cate sunt pedepsite cu amenda in momentul acesta, numarul infractiunilor sanctionate financiar va creste la 175.

Totodata, numarul zilelor in care se poate converti o amenda va putea varia intre 15 si 40 de zile. Si modalitatea de evaluare in bani a unei zile de inchisoare poate creste de la 10 lei pana la 500 de lei ziua. Amenzile vor fi aplicate cu predilectie pentru infractiunile care au produs si un prejudiciu patrimonial, a precizat ministrul de justitie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.