Opozitia cere amanarea alegerilor pentru Parlamentul European, Puterea pledeaza pentru mentinerea zilei de referinta batuta in cuie inca de anul trecut: 13 mai 2007. Undeva, intre doua luntri, premierul Tariceanu se pregateste sa ia o decizie importa
Opozitia cere amanarea alegerilor pentru Parlamentul European, Puterea pledeaza pentru mentinerea zilei de referinta batuta in cuie inca de anul trecut: 13 mai 2007. Undeva, intre doua luntri, premierul Tariceanu se pregateste sa ia o decizie importanta. Care va fi ea? Depinde de presedintele Basescu.
Ultimatumul formulat de Tariceanu il vizeaza, in primul rand, pe seful statului si mai putin pe liderul PSD, Mircea Geoana. Sa vedem de ce. In primul rand, trebuie amintit ca preferinta pesedistilor pentru organizarea euro-parlamentarelor in toamna acestui an nu reprezinta o noutate. Geoana avertizase, inca din octombrie 2006 - cu prilejul intalnirii in care partidele au convenit ca scrutinul pentru PE sa aiba loc pe 13 mai 2007 - ca nu va accepta suprapunerea alegerilor europene cu alegeri anticipate "sau cu un eventual referendum national". "Evident, am fi avut optiunea sa mutam alegerile europene pentru la toamna", spunea, la acea vreme, liderul PSD, tradandu-si intentiile. Este clar ca pesedistii doreau inca de atunci sa amane cat mai mult momentul prezentarii la urne, in speranta ca isi vor mai intrema capitalul electoral. Asadar, in privinta amanarii alegerilor, liderii PSD nu pot fi acuzati decat de consecventa. Acum, Geoana nu poate sa accepte cererea premierului si sa abandoneze demersurile privind suspendarea presedintelui. Ar insemna sa dea peste cap strategia partidului si s-ar mai face si de ras. Este exclus, deci, ca Geoana sa faca primul pasul inapoi. Fie si numai pentru faptul ca rolul Opozitiei nu este acela de a juca dupa cum ii canta Puterea.
Altfel stau lucrurile in privinta solicitarii adresate presedintelui Basescu. Avem de-a face aici cu o cerere adresata de seful Executivului, premierul, celuilalt varf al Puterii - presedintele. Un apel pe care destinatarul de la Cotroceni nu il poate trata cu indiferenta. Pentru ca miezul discordiei, mobilul care poate determina amanarea alegerilor, il reprezinta tocmai initiativa sa: referendumul pe tema votului uninominal. Daca Basescu ajunge, miercuri, la o intelegere cu partidele, acceptand sa nu dea startul campaniei "votati persoana, nu lista!" inainte de 13 mai, sau chiar sa-si abandoneze proiectul, atunci vom avea, probabil, euro-alegeri la termen. Daca nu, vom fi din nou neseriosii Europei.
De cealalta parte, premierul Tariceanu a intrat intr-un joc periculos. Desi sustine ca, in cazul amanarii alegerilor, responsabili de nerespectarea obligatiilor asumate in fata romanilor si a partenerilor europeni vor fi sustinatorii referendumurilor, Geoana si Basescu, Tariceanu nu trebuie sa uite ca decizia finala i-a apartinut lui. Iar ratiunile pentru care a fost luata sunt discutabile. Pentru ca nimeni nu impiedica partidele, inclusiv PNL, sa promoveze in dezbatere teme europene, lasand la o parte circul referendumurilor. In plus, lui Tariceanu i se va reprosa ca a dat curs unei cereri a Opozitiei - amanarea alegerilor - ignorand faptul ca numai Guvernul hotaraste data scrutinului. Iar PSD nu face parte din Cabinet.
Mai sunt zece zile pana cand partidele mai pot sa depuna propunerile de candidaturi pentru PE la Biroul Electoral Central si, cu exceptia UDMR, nici o formatiune nu si-a prezentat listele. Considera, probabil, ca electoratul talamb nu merita sa afle din timp ce candidati valorosi au pregatit pentru Parlamentul European. Spre deosebire de partide, Basescu nu pierde timpul. Nici nu au inceput bine sa curga termenele din calendarul electoral si s-a si apucat sa schimbe demnitari in timpul jocului. Mai ieri l-a demis pe vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, trimitandu-si in BEC alt reprezentant. Un amanunt trecut neobservat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.