Oamenii fug de pe mosia lui voda Voronin ca de pe mosia unui boier hapsan si hraparet.
Practic nu mai avem nevoie de nici un sondaj de opinie pentru a afla daca oamenii din stanga Prutului vor sa aiba de-a face cu Romania sau nu. Numarul de 800
Oamenii fug de pe mosia lui voda Voronin ca de pe mosia unui boier hapsan si hraparet.
Practic nu mai avem nevoie de nici un sondaj de opinie pentru a afla daca oamenii din stanga Prutului vor sa aiba de-a face cu Romania sau nu. Numarul de 800.000 de cereri pentru cetatenie romana depuse la Ambasada Romaniei din Chisinau face mult mai mult decat orice fel de sondaj de opinie.
Nici nu este de mirare faptul ca orientarea in masa catre Romania din Republica Moldova a trezit o reactie acida la Moscova. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a declarat pentru Rossiiskaia Gazeta: "Cei care incearca sa ne acuze de faptul ca ne folosim de acordarea cetateniei ruse pentru a submina suveranitatea Georgiei, nu se stie din ce motiv, nu acorda atentie situatiei care s-a creat in prezent in Moldova, unde, potrivit unor informatii, are loc o obtinere in masa a cetateniei romane, ca raspuns la propunerile de acordare a acestei cetatenii din partea Bucurestiului. Si acest lucru se intampla intr-o tara care se invecineaza cu un membru al UE, iar partenerii nostri europeni, la fel ca si cei din cadrul NATO nu comenteaza in nici un fel acest proces".
O serie de afirmatii mincinoase sunt promovate cu insistenta in ultima perioada in mass-media de la est de Romania - atat in Rusia, cat si in Ucraina, Transnistria si Republica Moldova. Prima afirmatie falsa: Romania doreste modificarea in forta a frontierelor stabilite prin Tratatul de la Paris din 1947. Argumentul este folosit intens mai ales de mass-media din Ucraina - in speranta ca aceasta minciuna spusa foarte tare si de foarte multe ori ar putea influenta procesul de la Haga privind delimitarea platoului continental al Marii Negre.
A doua afirmatie falsa: situatia actuala nu este o consecinta directa a Pactului Ribbentrop-Molotov (mai bine spus Hitler-Stalin). Aici se incearca tocmai deturnarea originii Republicii Moldova: cei care sustin aceasta teza mai trebuie doar sa ne spuna ca lumea a inceput la 1947 si inainte de asta nu a existat nimic.
A treia afirmatie falsa: existenta unei etnii moldovenesti si a unei limbi moldovenesti. Diabolica instrumentalizare stalinista a dat roade peste aproape un secol si tulbura inca mintile multor oameni. Deocamdata austriecii si elvetienii nu spun ca vorbesc limba austriaca sau elvetiana in loc de limba germana.
Problema lui Voronin nu este de natura lingvistica, istorica sau de drept international. Voronin incearca in prezent sa-l ajunga din urma pe Smirnov in a intra in gratiile Moscovei. Voronin se fereste de Uniunea Europeana cat poate. Intrat intr-un joc al dublei personalitati cu final necunoscut, presedintele de la Chisinau incearca din rasputeri sa-si convinga poporul ca il va duce in Uniunea Europeana. In acelasi timp face tot posibilul pentru a impiedica reformele europene - in justitie, economie sau administratie publica. Nebuloasa problema transnistreana este de fapt cat se poate de limpede: prezenta trupelor ruse determina directia in care se va orienta regiunea.
Oamenii din stanga Prutului au ales: vor in Uniunea Europeana si bat la poarta Ambasadei Romaniei din Chisinau. Amintind de fuga iobagilor de pe o mosie pe alta in cautarea unui trai mai bun sute de mii de oameni vor sa vina in Romania. Indiferent daca Voronin va permite sau nu deschiderea de noi consulate la Cahul si Balti, Romania trebuie sa deschida usa acestor oameni. Asa cum in 1989 Ungaria si Austria au permis germanilor care fugeau de ciuma rosie a marxism-leninismului sa ajunga acasa, in Germania lor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.