Solicitata la maximum in conflictele din Irak si Afganistan, administratia de la Washington isi indreapta, din nou, atentia asupra tarilor din regiunea Marii Negre. Departamentul american al Apararii are o noua strategie pentru bazinul pontic, in ca
Solicitata la maximum in conflictele din Irak si Afganistan, administratia de la Washington isi indreapta, din nou, atentia asupra tarilor din regiunea Marii Negre. Departamentul american al Apararii are o noua strategie pentru bazinul pontic, in care Turcia primeste rolul de „dirijor“ regional. Noul proiect lasa pe dinafara Bucurestiul, dupa ce oficialii americani au afirmat in nenumarate rånduri ca Romånia va fi un pilon important al SUA la Marea Neagra.

Departamentul american al Apararii a elaborat o noua strategie pentru zona Marii Negre care stimuleaza tarile riverane sa dezvolte o abordare regionala a problemelor de securitate, relateaza EurasiaNet.org. Pentru a-si atinge obiectivul, Statele Unite sustin eforturile Turciei de a domina geostrategic regiunea, in mare parte si datorita intereselor comune pe care Washingtonul si Ankara le au in zona. „Fara Turcia, nu putem obtine rezultate“, a declarat un oficial american din cadrul Pentagonului sub protectia anonimatului, explicand demersul administratiei de la Washington de a se consulta initial cu statul turc inainte de a informa celel alte guverne. Administratia americana urmeaza sa puna la dispozitie continutul acestei noi strategii guvernelor din Georgia, Ucraina, Rusia, Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan si Grecia. Washingtonul incurajeaza statele riverane Marii Negre sa participe activ in programul de securitate Black Sea Harmony coordonat de Turcia, in cadrul caruia se face schimb de informatii secrete privind traficul maritim. Rusia s-a alaturat programului Black Sea Harmony in decembrie, iar Romania si Ucraina urmeaza sa faca acelasi pas. O parte dintre aspectele esentiale ale noii strategii se afla in stadiul dezbaterilor, dar implementarea sa ar putea fi incetinita de conflictele din Irak si Afganistan.

Un proiect care irita Rusia
Statele Unite nu se asteapta insa ca Rusia sa aprobe proiectul american. „Nu ne asteptam ca rusii sa fie cooperanti, ei vad acest demers ca un act de intruziune in sfera lor de influenta“, a subliniat oficialul american.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.