Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca prezenta presedintelui Traian Basescu la sedinta de miercuri a Executivului a fost o operatiune de imagine, seful statului dorind sa creeze impresia ca "trage de urechi Guvernul" si ii da teme. "
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, ca prezenta presedintelui Traian Basescu la sedinta de miercuri a Executivului a fost o operatiune de imagine, seful statului dorind sa creeze impresia ca "trage de urechi Guvernul" si ii da teme. "Eu apreciez faptul ca presedintele doreste sa facem un dialog institutional si nu prin intermediul televiziunii, fie ea si publica. Numai ca ceea ce am constatat ieri (n.r. - miercuri) este ca, pentru a nu stiu cata oara,
m-am inselat. De ce? Pentru ca aveam impresia ca se doreste un dialog institutional. Cand colo, am constatat mai tarziu, cand presedintele a iesit sa faca o lunga declaratie, ca este de fapt o operatiune de imagine. O operatiune de imagine, pentru ca eu pot sa fiu ingaduitor si sa accept o discutie si pe alte teme care nu tin de atributiile presedintelui. Dar ceea ce s-a intamplat ulterior mi-a aratat, de fapt clar, ca nu se dorea decat crearea impresiei ca presedintele trage de urechi Guvernul si ca ii da teme pe subiecte care nu tin, din pacate, de atributiile prezidentiale", a explicat primul-ministru, intr-o declaratie acordata presei. Rugat sa precizeze daca prezenta presedintelui la sedinta de Guvern a fost oportuna, Tariceanu a spus ca intrebarea este aproape retorica, adaugand ca din subiectele care au fost abordate cu greu se pot decela unele care sa tina de atributiile constitutionale ale sefului statului.
"Asa incat continui sa subliniez faptul ca intotdeauna apreciez un dialog institutional, dar care sa aiba drept scop rezolvarea problemelor si nu abordarea unor probleme care sa creeze o falsa imagine cum este, de exemplu, cea cu China cu comertul", a spus premierul. El a mentionat ca in prezent economia este globalizata, in Romania exista economie de piata si, de aceea, nu se poate da sarcina intreprinderilor sa exporte ca sa se reechilibreze balanta comerciala. "Deci, este o maniera de a aborda, de exemplu, aceasta problema, care sigur ca este putin mai dificil de inteles pentru un public foarte larg si care poate ramane cu impresia ca, uite ce bine a facut presedintele ca da sarcini Guvernului, ceea ce tin sa va spun ca nu apreciez in mod deosebit", a subliniat Calin Popescu Tariceanu.
El nu a vrut sa dea detalii despre modul in care au decurs discutiile in sedinta de Guvern de miercuri, precizand doar ca ministrii au intervenit pentru a-si expune punctele de vedere, cum este si firesc.
Intrebat daca i-a spus presedintelui ca subiectele abordate nu tin de atributiile sefului statului, primul-ministru a afirmat ca presedintele ar trebui sa constate aceste lucruri, sa le analizeze si sa traga concluziile singur. "Eu nu cred ca sunt pe post de sfatuitor al presedintelui, nu-mi permit sa fac acest lucru. Presedintele a fost ales, are o responsabilitate proprie, asa cum si eu am responsabilitatea mea, pe care inteleg sa mi-o asum in conformitate cu Constitutia", a declarat Tariceanu.
Presedintele Traian Basescu a explicat, miercuri, ca a participat la sedinta de Guvern pentru a semnala o serie de restante ale Executivului la capitole cum ar fi justitia, lucrarile publice, sanatatea, energia, agricultura, dar si relatiile economice externe. Seful statului a precizat ca a stabilit sa participe la sedinta de Guvern inca din timpul vizitei oficiale efectuate in Egipt, cand mai multi demnitari egipteni i-au semnalat faptul ca "nu se intampla nimic" dupa vizitele oficiale in care ambele tari isi exprima clar deschiderea de a colabora. "Aceste afirmatii m-au facut sa declansez o ancheta pe angajamentele externe din vizitele bilaterale", a afirmat Basescu, adaugand ca, odata gasite solutiile politice, ar trebui sa se declanseze mecanismele bilaterale. El a subliniat ca multe dintre rezultatele vizitelor oficiale nu au fost urmate de nicio actiune din partea Guvernului sau a ministerelor de linie. Astfel, Basescu a dat exemplul schimburilor comerciale cu China, a posibilitatii de transfer de gaz lichefiat din Quatar, a petrolului azer sau a nemultumirilor autoritatilor egiptene, dar si a constituirii euro-regiunii Marea Neagra, proiect abandonat de Executiv.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.