Supravietuitorii Holocaustului din intreaga lume au cerut, din nou, Guvernului de la Varsovia sa ofere compensatii pentru proprietatile confiscate in perioada comunista. Cu exceptia Belarusului, Polonia este singurul stat din Europa de Est care nu a
Supravietuitorii Holocaustului din intreaga lume au cerut, din nou, Guvernului de la Varsovia sa ofere compensatii pentru proprietatile confiscate in perioada comunista. Cu exceptia Belarusului, Polonia este singurul stat din Europa de Est care nu a adoptat un program privind restituirea proprietatilor confiscate dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Incercarile de a solutiona problema, dupa caderea comunismului, au esuat, mai ales din cauza temerilor legate de costul intregului proces de restituire.

Reprezentantii Conferintei Revendicarilor, o organizatie de sprijin pentru supravietuitorii Holocaustului, s-au intalnit, miercuri seara, la Varsovia, cu premierul polonez Jaroslaw Kaczynsky si cu presedintele Parlamentului, Marek Jurek. „Nu vrem nimic altceva decat ceea ce ne-a fost luat“, a declarat Israel Singer, presedintele organizatiei. In Polonia a trait, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, cea mai importanta comunitate evreiasca din Europa.
Nazistii au exterminat aproape 90% dintre cei 3,3 milioane de evrei polonezi. Regimul comunist ajuns la putere in 1945 le-a confiscat bunurile evreilor care au beneficiat de legea intoarcerii in Israel sau au emigrat in alte tari. Guvernul conservator aflat la putere la Varsovia da asigurari ca va solutiona problema si va adopta o lege in acest sens in lunile urmatoare. Actualul proiect de lege prevede o compensare in limita a 15% din valoarea bunurilor confiscate. Evaluarea facuta de comunitatea evreiasca din Polonia este, insa, de 20 de miliarde de dolari.

Kaczynsky, strans cu usa


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.