Senatorii si deputatii au blocat, ieri, in Parlament, referendumul pentru votul uninominal dorit de Traian Basescu.  Solicitarea sefului statului nu se considera nici respinsa, dar nici adoptata, ci pur si simplu nu a reusit sa intruneasca numa
Senatorii si deputatii au blocat, ieri, in Parlament, referendumul pentru votul uninominal dorit de Traian Basescu. Solicitarea sefului statului nu se considera nici respinsa, dar nici adoptata, ci pur si simplu nu a reusit sa intruneasca numarul necesar de 235 de voturi ca sa treaca

Asa ca Birourile Permanente se vor reuni luni intr-o noua sedinta pentru a decide daca reformuleaza cererea prezidentiala sau propun plenului respingerea acesteia

Oricum, ieri, nici macar mobilizarea PSD, PD si PNL nu a eliminat surprizele. Trei liberali au votat contra referendumului: Ioan Ghise, Paul Pacuraru si Tiberiu Aurelian Prodan

Prin urmare, daca cei trei votau „pentru“, pragul de 235 ar fi fost depasit cu un vot. Cu alte cuvinte, referendumul presedintelui trecea de Parlament.
Doar doua voturi au mai lipsit pentru ca propunerea presedintelui Traian Basescu privind referendumul pentru votul uninominal sa primeasca acceptul Parlamentului. Solicitarea sefului statului nu se considera nici respinsa, dar nici adoptata, ci pur si sim plu nu a reusit sa intruneasca numarul necesar de 235 de voturi ca sa treaca. Asa ca Birourile Permanente se vor reuni luni intr-o noua sedinta, pentru a decide daca reformuleaza cererea prezidentiala sau propun plenului respingerea acesteia. Oricum, ieri, nici macar mobilizarea PSD, PD si PNL nu a eliminat surprizele. Trei liberali au votat contra referendumului: Ioan Ghise, Paul Pacuraru si Tiberiu Aurelian Prodan. Prin urmare, daca cei trei votau „pentru“, pragul de 235 ar fi fost depasit cu un vot. Cu alte cuvinte, referendumul presedintelui trecea de Parlament.

Dupa indeplungi dispute legate de formularea mult prea generala din cererea presedintelui privind organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal la viitoarele alegeri, parlamentarii nu au putut sa ia o decizie finala. Cererea presedintelui cuprinsa in textul unei Hotarari care prevedea avizul favorabil al Parlamentului a primit doar 233 de voturi pentru, insuficiente ca sa treaca. Pentru adoptare ar fi fost necesare 235 de voturi, adica jumatate plus unu din numarul total al senatorilor si deputatilor. Avizul Parlamentului este pur consultativ, insa, dat fiind rezultatul votului, alesii nu pot trimite nici un raspuns la Cotroceni - nici ca au adoptat, nici ca au respins referendumul cerut de presedinte.

Dispute constitutionale
Ca sa clarifice situatia, conducerile Camerei si Senatului vor convoca o noua sedinta comuna si vor decide daca reformuleaza textul in sensul de a preciza clar pentru ce tip de vot uninominal se opteaza - preferential pe liste, mixt sau majoritar -, sau daca propun o hotarare a Parlamentului care sa avizeze negativ cererea presedintelui. Pe de alta parte, juristii-parlamentari trebuie sa rezolve si o neconcordanta intre prevederile Constitutiei (art. 76 alin 2 care spune ca hotararile Parlamentului se iau cu votul majoritatii membrilor prezenti) si norma legala, in cazul de fata Legea referendumului (care stipuleaza ca un aviz consultativ pe o chestiune de importanta majora cum este referendumul se da cu votul majoritatii parlamentarilor). In functie de decizia Comisiilor Juridice nu ar fi exclus ca la viitoarea sedinta cererea presedintelui sa fie considerata admisa cu majoritate simpla.

Voturi dispersate
Teoretic, parlamentarii PSD, PNL, PD si PC au votat pentru avizarea de catre Parlament a cererii presedintelui de organizarea a unui referendum pe votul uninominal, care sa fie introdus de la viitoarele alegeri. Practic insa, o serie de parlamentari si de la PSD, si de la PNL au votat impotriva acestei solicitari. La asta se mai adauga si numarul mare de parlamentari care au absentat, fiind prezenti doar 329 din totalul de 469. Doar PD si PC au votat in corpore pentru votul uninominal.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.