Moscova isi exprima totala surprindere in legatura cu recenta decizie a Curtii de Apel Bucuresti de a-l reabilita pe Ion Antonescu - "dictator fascist si criminal de razboi - care s-a aflat la carma Romaniei in timpul celui de-al doilea razboi mondia

Moscova isi exprima totala surprindere in legatura cu recenta decizie a Curtii de Apel Bucuresti de a-l reabilita pe Ion Antonescu - "dictator fascist si criminal de razboi - care s-a aflat la carma Romaniei in timpul celui de-al doilea razboi mondial", a declarat joi, pentru RIA Novosti, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Moscova, Mihail Kamanin.

Moscova condamna decizia "scandaloasa" a Curtii de Apel din Bucuresti prin care maresalul Ion Antonescu a fost achitat pentru crime de razboi, a anuntat joi un purtator de cuvant al Ministerului rus de Externe, citat de agentia RIA Novosti in pagina electronica. Decizia curtii, care insulta memoria victimelor celui de-al Doilea Razboi Mondial, este "o incercare de a revizui rezultatele" razboiului, a declarat purtatorul de cuvant al MAE rus, Mihail Kaminin. Potrivit RIA Novosti, care se refera la Antonescu folosind sintagma "dictatorul fascist", Curtea de Apel din Bucuresti "a decis saptamana trecuta ca sprijinul acordat de Romania Germaniei naziste, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost legal si l-a exonerat pe maresalul Ion Antonescu, care fusese condamnat si executat pentru crime de razboi in 1946". "Exonerarea unui complice nazist, ale carui crime impotriva civililor din regiunile ocupate ale Uniunii Sovietice nu sunt uitate, contrazice esenta si logica acordurilor de pace si a documentelor finale ale proceselor de la Nurnberg", a spus purtatorul de cuvant al MAE rus. Kaminin spera ca instanta suprema din Romania va revizui decizia - pe care o califica drept "scandaloasa" - a Curtii de Apel. Ion Antonescu, precizeaza RIA Novosti, a condus Romania intre 1940 si 1944 si a cooperat cu Hitler. El este responsabil pentru moartea a aproape 250.000 de evrei si a 25.000 de tigani.
Maresalul Ion Antonescu si 20 de membri ai Guvernului Romaniei din 1940 au fost achitati de catre Curtea de Apel Bucuresti pentru unele dintre crimele de razboi, ca urmare a colaborarii militare dintre Romania si Germania in desfasurarea planului "Barbarossa", adica in razboiul impotriva URSS.
Aceasta decizie a fost data ca urmare a judecarii cererii de revizuire adresata instantei de catre Alexandru Sorin Serban Alexianu, fiul fostului guvernator al Transnistriei, Gheorghe Alexianu. Acesta din urma a fost condamnat in 1946 de Tribunalul Poporului in unul dintre procesele deschise membrilor cabinetului condus de maresalul Antonescu, prin sentinta nr.17 din 17 mai 1946.
Curtea de Apel Bucuresti a acceptat cererea de revizuire a acestui dosar doar sub aspectul "Protocolului secret numarul 3 la Pactul Ribbentrop-Molotov", incheiat la 23 august 1939 intre Gemania si URSS, aspect ce nu era cunoscut opiniei publice si nici Tribunalului Poporului la data judecarii cauzei. Ca urmare, instanta a decis ca Pactul Ribbentrop-Molotov este cel care a facut posibile gravele agresiuni teritoriale asupra Romaniei in 1940, survenite din partea URSS, Ungariei si Bulgariei, prin care statul roman a pierdut aproximativ sapte milioane de locuitori si 100.000 de kilometri patrati. Prin delimitarea influentei celor doua state in Europa, Pactul Ribbentrop- Molotov incalca " normele imperative ale dreptului international, in vigoare la aceea data cu privire la integritatea teritoriala a statelor, respectiv art.10 din Pactul Societatii Natiunilor, (pactul - n.r.) fiind prin urmare nul".

Si Horia Sima a fost achitat
De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti mentiona ca Decretul-Lege nr.312/1945, care reglementeza crimele contra pacii, crime pentru care a fost condamnat in 1946 si Gheorghe Alexianu, este constitutional "numai in masura in care nu exclude drept cauza legitima justificativa apararea preventiva a statului roman aflat in stare de necesitate", potrivit deciziei instantei.
Starea de necesitate a fost instaurata in Romania in 1940 dupa pierderea Basarabiei, Bucovinei de Nord, Transilvaniei de Nord-Vest si Cadrilaterului. In consecinta, Curtea de Apel Bucuresti a apreciat ca razboiul " declansat de Romania impotriva Uniunii Sovietice, de eliberare a Basarabiei si nordului Bucovinei, inglobate de RSFS Rusa in RSS Moldoveneasca si RSS Ucrainiana, a fost legitim, fiind desfasurat in stare de necesitate, ca razboi de aparare preventiva, impotriva amenintarilor armate ce au continuat la frontiera de est a Romaniei".
Magistratii au apreciat totodata ca acest razboi a fost purtat pana la inlaturarea iminentei pericolului militar sovietic. In sprijinul acestei decizii este citata si o hotarare a Tribunalului din Tokyo prin care s-a decis ca Olanda a declarat razboi Japoniei in conditii legale,deoarece Japonia anuntase anterior ca va anexa teritoriile olandeze din Pacific.
Aplicand articolul 406, aliniatul 2 Cod de Procedura Penala si la ceilalti inculpati, judecatorul Viorel Adrian Podar a extins efectele hotararii si la ceilalti inculpati condamnati pentru crima prevazuta la articolul 1 litera b si, in consecinta, i-a achitat pe: maresalul Ion Antonescu, pe minstrul sau de externe Mihai Antonescu, pe seful Miscarii Legionare Horia Sima, Constantin Papanace, fruntas al Miscarii Legionare, Constantin Pantazi, Constantin Vasiliu, Gheorghe Dobre, Ion Marinescu, Traian Braileanu, Dumitru Popescu, Constantin Petrovicescu, Constantin Danulescu, Constantin Busila, Nicolae Mares, Petre Tomescu, Vasile Dimitriuc, Mihail Sturza, Ioan Protopescu, Corneliu Georgescu si Vasile Iasinschi. (NewsIn)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.