Decizia Bucurestiului de a-l reabilita pe Ion Antonescu, printr-o sentinta a Curtii de Apel, emisa la finele anului trecut, provoaca iritarea Moscovei, care califica verdictul drept unul "scandalos". Purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse, Mihail K
Decizia Bucurestiului de a-l reabilita pe Ion Antonescu, printr-o sentinta a Curtii de Apel, emisa la finele anului trecut, provoaca iritarea Moscovei, care califica verdictul drept unul "scandalos". Purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse, Mihail Kamanin, a facut un adevarat rechizitoriu la adresa maresalului Antonescu, considerand ca hotararea instantei reprezinta "o incercare de a revizui rezultatele razboiului".
Moscova isi exprima totala surprindere in legatura cu recenta decizie a Curtii de Apel Bucuresti de a-l reabilita pe Ion Antonescu - "dictator fascist si criminal de razboi - care s-a aflat la carma Romaniei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial", a declarat, ieri, pentru RIA Novosti, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Moscova, Mihail Kamanin, citat de Rompres. Potrivit oficialului rus, "decizia Curtii de Apel romane nu poate fi perceputa altfel decat o ofensa adusa victimelor celui de-Al doilea Razboi Mondial sau o tentativa de revizuire a rezultatelor acestei conflagratii si o incercare de a uita lectiile razboiului". "Exonerarea acestui acolit al fascistilor, ale carui crime impotriva populatiei civile in teritoriile URSS, ocupate pe atunci de nemti, sunt inca vii in memoria multora si contravin in esenta si logica reglementarilor postbelice, a documentelor finale ale procesului de la Nurenberg", si-a continuat Kamanin criticile la adresa lui Antonescu. De asemenea, diplomatul de la Moscova a avertizat ca verdictul de exonerare a lui Antonescu a fost dat de o instanta judecatoreasca a unei tari care a participat in ultima etapa a celei de-a doua conflagratii mondiale la lupte impotriva Germaniei naziste. In final, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe a declarat ca Inalta Curte de Casatie si Justitie, care urmeaza sa examineze decizia Curtii de Apel in cazul Ion Antonescu, "trebuie sa reactioneze in mod adecvat la acest scandalos verdict".
Antonescu ramane achitat pentru crime impotriva umanitatii
Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Ion Antonescu nu este vinovat de toate acuzatiile care au dus la condamnarea sa la moarte, aminteste BBC. Astfel, instanta l-a achitat pe maresalul Antonescu si pe alti membri ai cabinetului sau in privinta acuzatiilor aduse in urma colaborarii militare dintre Romania si Germania in asa-numita "agresiune contra popoarelor din Rusia Sovietica". Decizia din decembrie 2006 a Curtii de Apel Bucuresti se refera insa doar la achitarea unor crime care au fost comise ca urmare a Protocolului secret numarul 3 la Pactul Ribbentrop-Molotov, dintre Germania si URSS, care la data judecatii unor membri ai Guvernului Antonescu, inclusiv a generalului, nu a fost cunoscut de Tribunalul Poporului, documentul nefiind dezvaluit opiniei publice. Instanta romana a stabilit ca permiterea de catre autoritatile romane a patrunderii trupelor hitleriste in Romania, in conditiile pactului Ribbentrop-Molotov, nu intruneste elementele constitutive ale crimei impotriva pacii prevazuta in decretul care a stat la baza condamnarii lotului Antonescu. Decretul Lege 312 din 1945 ii condamna "pe cei care au militat pentru hitlerism sau fascism si avand raspunderea politica efectiva au permis intrarea armatelor germane pe teritoriul tarii." Curtea de Apel a apreciat insa ca acuzatia este valabila doar in privinta Uniunii Sovietice bolsevice. Decizia instantei romane, care a starnit reactiile critice ale Moscovei, nu a inlaturat si efectele celorlalte sentinte judecatoresti, prin care Antonescu a fost condamnat la moarte si executat. Prin urmare, maresalul Antonescu ramane in continuare condamnat pentru crime impotriva umanitatii comise de regimul pe care l-a condus in perioada 1940-1944 impotriva evreilor si rromilor, in Basarabia, Bucovina si Transnistria. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.