Deputatul din Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Guma, reales in 2005 pe listele Partidului Democrat, apare intr-un raport al serviciilor secrete de peste Prut, citat de surse politice de la Chisinau, ca fiind implicat in afaceri ilegale cu che
Deputatul din Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Guma, reales in 2005 pe listele Partidului Democrat, apare intr-un raport al serviciilor secrete de peste Prut, citat de surse politice de la Chisinau, ca fiind implicat in afaceri ilegale cu cherestea in zona Buzaului. Potrivit acelorasi surse, Valeriu Guma se afla, din 2005, in atentia organelor de urmarire penala din Romania pentru aceste activitati. Surse oficiale din cadrul Inspectoratului General al Politiei ne-au precizat, ieri, ca nu pot confirma informatiile aparute in respectivul raport, deoarece Valeriu Guma nu este nominalizat in evidentele operative ale politiei. De remarcat este ca autoritatile romane au declansat, in urma cu doi ani, Operatiunea „Gaterul“ vizand anihilarea retelelor de criminalitate economica implicate in defrisarea masiva a padurilor din Moldova, respectiv judetele Bacau si Buzau, cel mai important afacerist axat pe aceasta activitate fiind sirianul Omar Hayssam, care avea, la vremea respectiva, exact la Buzau. Sirianul detinea principala fabrica de cherestea din Romania, Foresta Nehoiu.

Caracatita din sud-estul tarii
Spuneam in n umarul de ieri ca deputatul Valeriu Guma a fost director general la o firma de asigurari, Afes-M, controlata de un fopst maior KGB, Vladimir Bout si de trei frati ceceni, Timu, Alican si Tamerlan Moutaliev, implicati in trafic de armament si tehnioca de lupta din Transnistria in zonele de conflict din Sierra Leone, Angola, Irak si Afganistan.

Reteaua a patruns in Romania, ca reprezentanti ai unor mari concerne rusesti, deschizand in Bucuresti, Constanta, Buzau si Ploiesti diverse firme.

Mutaliev si afacerile de la Constanta
La Constanta, unul dintre fratii Mutaliev, Tamerlan a deschis, in 1993, o firma, „Terra Impex“ SRL, care a functionat cativa ani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.