Liberalii lui Tariceanu au luat in calcul ideea de a decala data alegerilor europarlamentare spre toamna in incercarea de a recupera din punctele pierdute in sondaje si de a minimaliza importanta referendumului pentru votul uninominal, dorit de Cotro
Liberalii lui Tariceanu au luat in calcul ideea de a decala data alegerilor europarlamentare spre toamna in incercarea de a recupera din punctele pierdute in sondaje si de a minimaliza importanta referendumului pentru votul uninominal, dorit de Cotroceni. Surse din conducerea PNL ne-au precizat ca liderii liberali isi doresc disocierea alegerilor pentru Parlamentul European de referendumul propus de Basescu, scontand pe faptul ca electoratul roman nu se va prezenta la urne doar pe problema votului uninominal. Numai ca si presedintele poate juca la ofsaid daca tinem cont ca data referendumului se stabilieste prin decret prezidential si poate fi stabilita, "intamplator", in aceeasi zi cu europarlamentarele.
Atac liberal
la sprijinul popular
"Referendumul costa bani multi, daca romanii nu se prezinta, putem spune ca sprijinul popular cu care se lauda Basescu nu este intocmai cum se crede si ca banii au fost aruncati in vant. Astfel este demonstrat non-sensul unui referendum in conditiile in care in Parlament exista vointa politica pentru adoptarea votului uninominal", au spus sursele citate. Situarea astfel a Cotrocenilor intr-o pozitie de ofsaid nu se sustine in conditiile in care data referendumului se decide prin decret prezidential. In acest sens, o amanare a europarlamentarelor nu ar schimba deloc datele problemei, Traian Basescu putand fixa referendumul tot in toamna, lasand si el in ofsaid Palatul Victoria. De altfel, consilierul prezidential Adriana Saftoiu a precizat ca, la consultarile presedintelui cu partidele parlamentare, se va incerca si stabilirea datei referendumului pentru ca desfasurarea acestuia sa nu lezeze desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Liderii PNL mai sunt ingrijorati si de faptul ca o campanie a lui Basescu in favoarea votului uninominal reprezinta o campanie pro-PD, avand in vedere ca opinia publica il percepe pe seful statului, in continuare, drept liderul democratilor.
O lovitura la Basescu zguduie PD
"Orice face Basescu este judecat de electorat in legatura cu PD. O lovitura de imagine data de Traian Basescu in privinta votului uninominal este, pana la urma, si o lovitura de imagine data de democrati. Acest lucru poate avantaja serios PD la scrutinul pentru Parlamentul European", ne-au declarat sursele citate. Astfel, ne-au explicat acestea, PD va putea beneficia la europarlamentare de aportul pro-uninominal desfasurat de Basescu.
Pe de alta parte insa, liberalii urmaresc ca, prin declararea europarlamentarelor, principalul partid de guvernamant sa stagneze caderea din sondaje si sa poata rivaliza cu democratii la acest scrutin. Premierul Calin Popescu Tariceanu se intalneste in cursul zilei de astazi cu liderii partidelor parlamentare pentru o noua discutie consultativa privind alegerile pentru Parlamentul European. (Razvan GHEORGHE)
Consultari la Cotroceni
"Presedintele Traian Basescu a chemat partidele parlamentare si Guvernul, marti si miercuri, la consultari pe tema referendumului pentru votul uninominal. Seful statului va aborda, in cadrul acestor consultari, si stabilirea datei pentru referendumul mentionat, astfel incat sa nu fie afectata data deja stabilita pentru alegerile pentru Parlamentul European, adica 13 mai", a declarat ieri pentru Mediafax consilierul prezidential Adriana Saftoiu. In cursul dupa - amiezii de marti, presedintele Traian Basescu va avea consultari separate cu liderii PSD, PD si UDMR, iar miercuri dimineata, cu cei ai PNL, grupului minoritatilor nationale, cei ai PRM si ai PC. Intr-un discurs rostit in 4 februarie in fata Parlamentului, seful statului a pledat in favoarea reformarii clasei politice si a lansat procedura de organizare a unui referendum pentru introducerea votului uninominal. In ziua urmatoare, Traian Basescu a adresat o scrisoare presedintilor celor doua Camere ale Legislativului in care anunta ca ii consulta pe parlamentari in legatura cu organizarea referendumului pentru introducerea votului uninominal in a doua parte a lunii martie. Seful statului a avut, in urma cu cateva zile, o prima runda de consultari cu reprezentantii societatii civile pe tema referendumului privind votul uninominal, ocazie cu care a anuntat ca va organiza o consultare cu partidele politice. (Anca HRIBAN)
Parlamentul, incapabil sa-i raspunda lui Basescu
Senatorii si deputatii nu au reusit sa ia o decizie privind propunerea de referendum a presedintelui.
Parlamentul nu a reusit ieri sa sa se pronunte asupra propunerii lui Traian Basescu de organizare a referendumului privind introducerea votului uninominal. Desi solicitarea sefului statului a intrunit 233 de voturi favorabile din partea tuturor partidelor, cu exceptia UDMR si PRM, pentru adoptare erau necesare 234, motiv pentru care Parlamentul nu poate trimite un raspuns presedintelui.
Avizul Legislativului privind referendumul initiat de seful statului este unul consultativ, astfel incat consultarea populara se poate organiza si fara acceptul parlamentarilor. Rezultatul votului de ieri a generat confuzie in randul senatorilor si deputatilor, care nu s-au pus de acord asupra interpretarii. Presedintele de sedinta, Bogdan Olteanu, a anuntat ca Birourile Permanente ale celor doua Camere vor trebui sa redacteze intr-o noua forma proiectul de Hotarare privind solicitarea lui Basescu, votul urmand sa fie reluat. Unii deputati au considerat ca propunerea de referendum "a picat", pentru ca nu a intrunit numarul necesar de voturi favorabile, altii au ramas la ideea ca nu a existat cvorumul necesar. Reprezentantii opozitiei, dar si cei ai UDMR, au facut imediat front comun cand a venit vorba de gasirea unui vinovat pentru esecul din Parlament. Ei au acuzat "ambiguitatea" solicitarii lui Traian Basescu, aratand ca votul uninominal nu este definit din punct de vedere juridic si ca nu se intelege ce vrea seful statului. Aceeasi pozitie, de respingere, a avut-o si liberalul Paul Pacuraru.
"Ce inseamna vot uninominal? Poate presedintele Traian Basescu s-a gandit la vot preferential pe liste, pentru ca in acest caz se voteaza persoana", si-a aratat nedumerirea deputatul UDMR Marton Arpad. La randul sau, peremistul Lucian Bolcas a sustinut ca votul uninominal este "un cuvant folcloric", neexistand ca notiune juridica. "Nu putem sa legiferam un cuvant care nu are continut juridic", a spus si deputatul PSD Bogdan Niculescu-Duvaz. Pesedistul Serban Nicolae a semnalat un conflict de constitutionalitate in decizia Parlamentului. El a aratat ca, potrivit normelor constitutionale, solicitarea presedintelui este considerata adoptata, pentru ca a intrunit majoritatea parlamentarilor prezenti la vot, in timp ce, conform legii referendumului, aceasta nu a intrunit numarul necesar de voturi. Potrivit lui Nicolae, PSD a solicitat un punct de vedere de la comisiile juridice pentru gasirea unei solutii de rezolvare a acestui conflict. Categoric impotriva propunerii de organizare a referendumului privind votul uninominal s-au pronuntat UDMR si PRM. In plus, udemeristii au anuntat ca ii vor sfatui pe alegatorii lor sa nu mearga la consultare. (Raluca PAPADOPOL)
Nervii premierului
Prezenta presedintelui Traian Basescu la sedinta de miercuri a Guvernului a fost, de fapt, "o operatiune de imagine", si nu o dorinta pentru un dialog institutional, sustine premierul Calin Popescu Tariceanu.
"Sincer sa va spun, apreciez faptul ca presedintele doreste sa facem un dialog institutional si nu prin intermediul televiziunii, fie ea si publica. Numai ca ceea ce am constatat ieri (miercuri-n.r.) este ca, pentru a nu stiu cata oara, m-am inselat. De ce? Pentru ca aveam impresia ca se doreste un dialog institutional, cand colo am constatat mai tarziu, cand presedintele a iesit sa faca o lunga declaratie, ca e de fapt o operatiune de imagine", a spus ieri Tariceanu, raspunzand unei intrebari. Premierul a apreciat ca, din totalul subiectelor abordate in sedinta Guvernului, cu greu pot fi mentionate teme care sa tina de atributiile presedintelui. Presedintele Basescu a participat, miercuri, la sedinta saptamanala a Guvernului, iar problemele abordate s-au referit la relatiile externe, sanatate, justitie, agricultura, energie si lucrari publice. Initial, Executivul a preferat sa nu ofere detalii cu privire la subiectele ridicate de Basescu, purtatorul de cuvant Camelia Spataru evitand sa comenteze informatiile obtinute de ziaristi "pe surse". Guvernantii au ales sa vorbeasca abia dupa prezentarea facuta de Basescu in dupa-amiaza aceleiasi zile. Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, a dezvaluit, seara, ca presedintele Basescu a venit la Guvern fara sa anunte acest lucru oficial, a intrat direct in sala de sedinte, iar in timpul discutiilor a fumat incalcand legea care prevede ca se poate fuma doar in spatii speciale. Premierul Tariceanu s-a pronuntat a doua zi, calificand gestul presedintelui drept o "operatiune de imagine". (O.B.)
Visul lui Felix
Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu ar putea fi chemati la audieri de reprezentantii comisiei parlamentare de ancheta privind suspendarea presedintelui. Anuntul a fost facut de liderul conservator Dan Voiculescu, presedintele acestei comisii, care a avut ieri prima sedinta. Seful PC a aratat ca mai multi parlamentari si-au manifestat deja interesul de a veni la audieri, primul dintre acestia fiind deputatul ex-PRM Nati Meir. Referindu-se la obiectul cercetarilor pe care comisia urmeaza sa le deruleze, senatorul PRM Valentin Dinescu a aratat ca acest for "nu are nimic comun" cu materialul prezentat de PSD si PRM ca sesizare pentru suspendarea din functie a presedintelui. El a precizat ca aceasta comisie va intocmi un raport in care, pe langa sesizarea formulata de PSD, se vor regasi si eventuale alte actiuni neconstitutionale ce i s-ar putea imputa presedintelui. Pe de alta parte, Voiculescu a tinut sa sublinieze ca, in cazul in care vor fi identificate si fapte de natura penala, acestea vor face obiectul unui dosar care va fi trimis Parchetului. (V.D.)
Hasotti se gandeste la bani
Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a declarat ieri ca ar fi trebuit sa aiba loc consultari la Cotroceni pentru votul uninominal inainte ca presedintele sa faca anuntul in fata Camerelor reunite ale Parlamentului. "Mai bine mai tarziu decat niciodata. Aceste consultari trebuia sa aiba loc inainte de anuntul presedintelui facut in fata Parlamentului. Imi exprim speranta ca dupa consultarile de la Cotroceni sa nu mai cheltuim aproximativ o mie de miliarde de lei pe un referendum inutil", a declarat Hasotti, citat de Mediafax. Totodata, vicepresedintele liberal a sustinut ca PNL va merge la Cotroceni cu propunerea unui "vot uninominal cu compensare de lista". (D.I.)
PD vrea uninominal mixt
Liderul deputatilor PD Cristian Radulescu a declarat ieri ca PD va participa la consultarile initiate de presedinele Traian Basescu, cu propunerea de a se merge pe varianta de vot uninominal mixt, propusa de Asociatia Pro Democratia. "Presedintele Traian Basescu a mai initiat o serie de consultari privind votul uninominal in toamna anului 2005, iar PD socoteste aceasta tema ca fiind majora pentru populatie. Partidul Democrat va participa la consultarile initiate acum de seful statului pe subiectul votului uninominal", a spus Radulescu. El a explicat ca varianta ProDemocratia propune votul uninominal mixt, care imbina sistemul majoritar, folosit, de exemplu, pentru alegerea primarilor, cu sistemul proportional. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.