O eclipsa totala de Luna se va vedea in intregime din Romania miine noapte.

Luna va intra in penumbra Pamintului la ora 22.18, insa abia la 22.45 penumbra terestra va incepe sa fie observabila in partea sud-estica a satelitului Ter
O eclipsa totala de Luna se va vedea in intregime din Romania miine noapte.

Luna va intra in penumbra Pamintului la ora 22.18, insa abia la 22.45 penumbra terestra va incepe sa fie observabila in partea sud-estica a satelitului Terrei, anunta Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM), citata de MEDIAFAX. Eclipsa partiala va incepe cu jumatate de ora inainte de miezul noptii, moment in care Luna intra in umbra Pamintului.

Eclipsa totala incepe la 0.44, faza maxima se va produce la ora 1.20, iar finalul va avea loc la 4.23. Fenomenul de simbata noapte este unul de lunga durata, faza totala fiind de o ora si 13 minute, si va fi vizibil total din Romania daca vremea este favorabila. Precedenta eclipsa totala de Luna a avut loc in urma cu mai bine de doi ani, iar ultima observata din Romania a fost cea partiala din 7 septembrie 2006.

Locuitorii Capitalei pot observa fenomenul atit de la Observatorul Astronomic amiral ,,Vasile Urseanu", cit si din fata Teatrului National, unde membrii Astroclubului bucurestean vor pune la dispozitie instrumentele clubului. In timpul eclipsei, Jupiter si Saturn vor fi vizibile aproape toata noaptea, iar Luna se va afla in partea de sud a constelatiei Leu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.