Previzibil, de altfel, dupa cum ziarul nostru a anuntat inca de ieri, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, cel care detinea si functia de presedinte executiv al filialei din Capitala a fost ales, miercuri seara, presedintele filialei PSD Bucurest

Previzibil, de altfel, dupa cum ziarul nostru a anuntat inca de ieri, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, cel care detinea si functia de presedinte executiv al filialei din Capitala a fost ales, miercuri seara, presedintele filialei PSD Bucuresti, cu 989 voturi pentru din 1060 de voturi valid exprimate, la capatul unei sedinte de la care nu au lipsit contestarile si fluieraturile. Cel plasat imediat dupa Vanghelie a fost Dorin Daianu - fratele analistului economic si fost ministru de finante-, care a obtinut 30 de voturi. Urmatorii clasati au fost: Neculae Pandele, cu 16 voturi, Petre Terzi, cu 12, Nicolae Pupaza cu 10 voturi, iar Robert Negoita, cel care s-a retras din competitie cu cateva ore inainte de inceperea acesteia, a obtinut trei voturi. Principalul candidat la presedintia PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a tinut, ieri, un discurs in care si-a manifestat respectul pentru activitatea politica a lui Adrian Nastase si Sorin Oprescu, vechii rivali, dar a aruncat din nou cateva sageti catre grupul de la Cluj, care il contesta. Pe parcursul a catorva zeci de minute, cat a durat discursul sau de la conferinta de alegeri a PSD Bucuresti, intre laude la adresa fostilor adversari si critici voalate la adresa rivalilor care sunt inca in functii, Vanghelie s-a izbit de o noua problema cu gramatica. El a lansat un apel catre ministrul Justitiei, Monica Macovei, si catre presedintele Traian Basescu, cum a spus el a avansat o rugaminte, anume "sa fie oprite persecutiile politice". "Sa il rugam pe presedintele Basescu, pe Monica Macovei, sa opreasca aceasta dosariada", a mai spus Vanghelie. "Sa oprim aceste dosare pe care ei ni le fac noi, si noi lor", a mai spus Vanghelie, stilul sau agramat starnind rasete. El a mai spus ca dosarele penale ale lui Adrian Nastase sunt consecinta unei "dosariade politice" si a unei "marsavii politice". "Sa spunem un nu hotarat acestor dosare politice", a cerut primarul pe care l-au consacrat inabilitatea de a conjuga verbul a fi sau de a pronunta pluralul de la almanah. Pe de alta parte, Marian Vanghelie a declarat ca postul de primar al Capitalei nu constituie pentru el o dorinta personala. "Vanghelie nu vrea sa fie primar general, Vanghelie vrea ca PSD Bucuresti sa dea primarul general", a aratat el, adaugand ca daca observa ca Ioan Rus sau Vasile Dancu au sanse sa obtina primaria municipului Bucuresti, ii va sustine. "Am sa ma duc sa candidez la Cluj ca independent, pentru ca cred ca se poate castiga, daca partidul o doreste", a continuat Vanghelie.

Geoana vrea castigarea alegerilor la Bucuresti
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, miercuri, la conferinta extraordinara de alegeri a PSD Bucuresti, ca indiferent cine va deveni presedinte al organizatiei, va trebui sa castige alegerile, aceasta sarcina devenind, dupa Geoana, un contract intre partid si filiala. "Fiecare e liber sa candideze pentru postul pe care crede ca poate sa-l ocupe, dar in momentul in care ai devenit seful celei mai mari filiale, trebuie sa-ti asumi si responsabilitatile, inclusiv rezultatul alegerilor. Acesta este contractul pe care l-am facut si la Dambovita, la Nelu Stan, si la Brasov, la Costica Nita. Voi cere acestor lideri performanta electorala, iar dorinta mea este sa depasim la Bucuresti, la alegerile din 2008, Alianta DA", a declarat Geoana, in discursul de deschidere al conferintei extraordinare a PSD Bucuresti. "Sa faceti din Bucuresti un Stalingrad pentru Alianta DA. Acesta e adevaratul scop", a adaugat liderul PSD. Pe de alta parte, miercuri seara, Geoana a dat garantii ca la PSD Bucuresti nu va fi parasutat nimeni de la centru, dar a cerut organizatiei sa deschida portile partidului. Declaratiile lui Geoana au loc in contextul in care, luni, la sedinta Biroului Permanent National, unii lideri ai PSD, vazand ca insistentele lor de amanare a alegerilor la Bucuresti au putine sanse de reusita, au acceptat ca Marian Vanghelie sa poata candida, dar in cazul in care devine presedinte, sa fie obligat sa aiba anumite performante electorale, in special la alegerile europarlamentare.

Iliescu, deranjat de "atmosfera de stadion"
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a intervenit nervos in cadrul conferintei extraordinare a PSD Bucuresti, in momentul in care un candidat la presedintia PSD Bucuresti, Petre Terzi, a fost fluierat in timpul discursului de oameni din sala, membri ai organizatiei.
"Aici nu e un miting si nu e un stadion de fotbal, ma jeneaza un asemenea comportament", a spus Iliescu, comparand fluieraturile din sala de conferinta cu mitingul de marti, din Piata Universitatii in favoarea ministrului Justitiei, Monica Macovei. "Asta nu e adunarea din Piata Universitatii, pro sau anti-Macovei, asta e o conferinta de partid", a izbucnit fostul sef de stat. Ion Iliescu s-a aratat jignit, miercuri seara, de comportamentul celor care l-au contestat pe Terzi, afirmand ca se simte "personal jignit" de astfel de manifestari si ca "e jenant pentru delegatiile care sunt reprezentate de asemenea delegati". Fostul presedinte s-a intrebat daca oamenii care s-au exprimat in acest mod sunt membri PSD. "Ne compromitem cu asemenea oameni. Sunt delegati la conferinta sau sunt agitatori?", s-a intrebat pe un ton tensionat Ion Iliescu. El si-a incheiat interventia afirmand ca ii pare rau ca a asistat la asemenea scene. La finalul conferintei, Iliescu s-a plans ziaristilor de lipsa de reactie a delegatilor fata de manifestarile incriminate de presedintele de onoare. Fostul presedinte al organizatiei PSD Bucuresti Dan Ioan Popescu a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca este problema social-democratilor daca asociaza imaginea de reforma a partidului cu cea a noului lider al filialei din Capitala, Marian Vanghelie. Cu toate acestea, Dan Ioan Popescu a apreciat ca Marian Vanghelie are calitati de organizator, de luptator si chiar de om politic, motive pentru care a fost desemnat de PSD candidat la Primaria sectorului 5.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.