Consiliul Superior al Magistraturii nu a putut aviza ieri lista de candidatii selectionati pentru postul de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, deoarece toti cei cinci candidati inscrisi sunt barbati. Rezolutiile 1366/2004 si 1426/200
Consiliul Superior al Magistraturii nu a putut aviza ieri lista de candidatii selectionati pentru postul de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, deoarece toti cei cinci candidati inscrisi sunt barbati. Rezolutiile 1366/2004 si 1426/2005 ale Adunarii Parlamentare prevad ca nu vor fi luate in consideratie listele de candidati pentru CEDO, daca acestea "nu cuprind cel putin un candidat de fiecare sex".
Masura a fost dispusa dupa ce Adunarea Parlamentara a luat act de faptul ca, din cei 44 de judecatori de la Strasbourg, doar 11 sunt femei, nefiind asigurat un echilibru al sexelor in compunerea Curtii. Candidatii inscrisi pana ieri sunt judecatorii Corneliu Barsan, de la Inalta Curte (caruia ii expira mandatul de patru ani de la CEDO), Gheorghe Buta, de la Inalta Curte, Constantin Branzan, de la Curtea de Apel Bucuresti, Tudor Pantaru, judecator international - Misiunea ONU din Kosovo si avocatul Ionel Olteanu, din Baroul Bucuresti. Dintre toti candidatii inscrisi, CSM va trebui sa aleaga trei, pe care sa-i propuna Guvernului Romaniei, cel care trebuie sa trimita Adunarii Parlamentare, pana cel tarziu 15 martie 2007, lista cu candidatii alesi.
Prelungire de sapte zile
Plenul CSM s-a aflat ieri intr-o mare dilema, fiind obligat sa decida ce masura va lua, respectiv daca va aviza lista cu barbati, cu riscul ca Adunarea Parlamentara sa respinga toate propunerile. Presedintele CSM, Anton Pandrea, i-a invitat ieri pe candidati sa-si exprime deschis punctele de vedere vizavi de marea dilema ridicata de cele doua rezolutii mai sus amintite. Avocatul Ionel Olteanu a apreciat ca exista marele risc ca lista Romaniei sa fie respinsa si a opinat pentru redeschiderea procedurii de strangere de candidaturi, pentru a se da posibilitatea femeilor sa se inscrie. Judecatorul Corneliu Barsan a nuantat parerea colegului sau, mentionand cazurile Maltei si Sloveniei, unde listele alcatuite exclusiv cu barbati au fost respinse de Adunarea Parlamentara. Judecatorul Tudor Pantaru a fost mai radical, opinand ca daca Adunarea Parlamentara tine mortis sa numeasca o femeie, atunci o va face: "Cred ca este mai bine sa respectam recomandarea".
Dupa cateva minute de deliberari, plenul CSM a decis sa amane cu o saptamana procedura de selectie, pentru a se da posibilitatea aparitiei unor candidaturi feminine. Daca nu se va inscrie nici o femeie, propunerile vor fi trimise in componenta exclusiv masculina.
Ieri, inca de la primele ore, surse judiciare acreditau ideea ca ministrul Monica Macovei ar fi avut in intentie sa-si anunte candidatura pentru CEDO. Prezenta ieri la sedinta CSM, ministrul Macovei nu si-a manifestat insa aceasta intentie. Este insa foarte posibil sa o faca in intervalul de o saptamana ramas. (Razvan SAVALIUC)
Procurorul Matiesescu avizat de CSM
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, ieri, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului Justitiei de numire a Elenei Cristina Matiesescu in functia de procuror sef adjunct al Sectiei judiciare penale din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.
"In dosarele DNA, a participat inclusiv la acte specifice activitatii de judiciar la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar in ceea ce priveste eficienta si capacitatea de comunicare, acestea s-au dovedit a fi pozitive din experienta sa de pana acum", a declarat Monica Macovei. Procurorul Elena Cristina Matiesescu a spus ca a participat la multe sedinte de judecata si ca a avut o relatie foarte buna atat cu procurorii, cat si cu judecatorii. In ceea ce priveste activitatea in cadrul DNA, ea a declarat ca "a inceput verificarea evidentei si punerii la punct a evidentei sectiei judiciare penale si ca participa in continuare la sedintele de judecata". Matiesescu lucreaza din iunie 2003 in cadrul DNA (fostul Parchet National Anticoruptie), iar in luna ianuarie anul acesta a fost delegata in functia de procuror sef adjunct al Sectiei judiciare penale. Numirea in functia de procuror sef adjunct din cadrul DNA o face presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM, dintre procurorii care au o vechime minima de zece ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. (Oana ROTARU)
Radu Mazare da iar socoteala DNA
Primarul Constantei, Radu Mazare, s-a prezentat, ieri, la DNA, fiind audiat intr-un dosar care se afla in acte premergatoare urmaririi penale, in care sunt cercetati mai multi functionari din cadrul Primariei Constanta, referitor la mai multe achizitii publice. Mazare a calificat materialele prezentate de procurori drept "o bazaconie".
Radu Mazare a ajuns in jurul orei 12.30 la DNA, insotit de un avocat si cu martisoare in maini, pe care le-a impartit ziaristelor. Inainte de a da ochi cu procurorii, Mazare a spus: "Pai nu e normal sa fiu eu cautat...Basescu plimba valize cu bani la Cotroceni si la Piata Victoriei si Golden Blitz asfalteaza juma' din Romanie si tot eu sunt citat, cautat de DNA. Mazare e in opozitie, normal". Edilul Constantei a declarat ca nu stie exact pentru ce a fost chemat dar, mai mult ca sigur, este vorba de un dosar privind activitatea sa din cadrul Primariei Constanta, dosar "in care intram in al treilea an in care domnii de la DNA fac cercetari premergatoare". Un alt dosar pentru care ar fi posibil sa fie chemat, a spus Mazare, ar putea fi cel legat de retrocedarile proprietatilor familiei Coiciu, care revendica o suprafata importanta de teren din Constanta. "Procurorul m-a acuzat acum un an si jumatate ca am prejudiciat statul retrocedand domeniul public. Intre timp, i-am prezentat o Ordonanta de Guvern din 2001 care consfintea faptul ca terenul este al primariei. Am discutat cu desteapta de ministru de la Ministerul Mediului, ne-au dat in judecata ca sa anuleze ordonanta din 2001 si au pierdut. Deci terenul este al primariei si era retrocedat legal'', a mai precizat Mazare inainte sa intre in sediul DNA.
Dupa mai bine de doua ore de audieri, Radu Mazare a iesit, oarecum confuz, explicand ca procurorii i-au prezentat un raport de expertiza referitor la activitatea sa din primarie. "O bazaconie realizata la comanda politica".
"Sunt, spre exemplu, acuzatii ca la anumite licitatii s-au prezentat aceleasi persoane care ar fi fost intelese intre ele", a spus Mazare, precizand ca documentele au fost facute publice de presa locala, deci nu ar fi putut impiedica vreun licitator sa participe la licitatiile respective. Au fost ridicate din Primaria Constanta, a continuat Mazare, un numar de documente legate de aditionarea cu suma de 100.000 de euro a unui contract de achizitie de beculete, contract incheiat in 2001. "Aditionarea nu ar fi fost legala, au spus procurorii. E o prostie", a declarat Mazare. Primarul a aratat ca a majorat cu mai putin de jumatate din suma contractului initial, a carui valoare era de 230.000 de euro. "N-am facut licitatie pentru ca erau acelasi tip de beculete care trebuiau puse in continuare tot de compania Luxten, care va lumineaza si dumneavoastra tot Bucurestiul', a precizat Mazare. Primarul nu a mai calcat pe la DNA de doi ani de zile si nu a putut preciza care va fi noul termen in care va mai fi audiat. (T.B.)
Familia Voicu nu cedeaza vioara Stradivarius
Familia Voicu nu a raspuns somatiei prin executor judecatoresc remisa ieri, prin care Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) le cerea urmasilor violonistului Ion Voicu sa predea in termen de trei zile vioara Stradivarius, intrucat nu a dovedit proprietatea asupra instrumentului. "Astazi la ora pranzului expira termenul. Nu au adus nici un document (care sa ateste proprietatea asupra viorii, n. r.) si nici vioara", a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor. Ministrul va anunta vineri, in cadrul unei conferinte de presa, masurile pe care MCC le va lua pentru recuperarea viorii Stradivarius de la familia Voicu. Somatia prin executor judecatoresc trimisa luni de MCC vine dupa ce, la 5 februarie, ministrul Iorgulescu transmisese o alta notificare familiei Voicu pentru a prezenta documentele care ar dovedi proprietatea asupra viorii Stradivarius. In caz contrar, familia Voicu ar fi trebuit sa predea la MCC instrumentul muzical cumparat de statul roman in 1956. Potrivit lui Adrian Iorgulescu, familia Voicu nu a dovedit proprietatea asupra viorii si nici nu a restituit-o statului in termenul precizat de MCC. Astfel, au fost demarate procedurile preliminare actiunii in instanta.
Ziarist batut
Un ziarist pitestean a fost batut, ieri, in curtea Spitalului Judetean Arges, de autorul unui accident rutier si de fratele acestuia. Desi la fata locului se afla si un politist, acesta nu a avut timp sa intervina deoarece se afla cu spatele si nu a vazut ce se intampla. Fotoreporterul Marius Cristescu spune ca a fost lovit pe neasteptate de cei doi, desi nu apucase sa scoata camera foto din geanta. Potrivit Mediafax, fotoreporterul a fost batut cu pumnii si picioarele. Ziaristul intentioneaza sa solicite eliberarea unui certificat medico-legal si sa depuna plangere impotriva agresorilor. Unul dintre batausi a provocat, ieri dimineata, un accident rutier, lovind cu masina un biciclist, dupa care a parasit locul accidentului. Ulterior, soferul s-a intors la locul accidentului, dar a fost convins cu greu sa mearga la spital pentru recoltarea de probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. Politistii au deschis anchete atat in cazul accidentului de circulatie, cat si in cazul agresiunii asupra ziaristului pitestean. (O.R.)
Mana dreapta a lui Basescu are probleme de sanatate
Sergiu Medar, consilierul prezidential si seful Departamentului Securitatii Nationale, a fost internat, ieri, in Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central dr. CAROL DAVILA, pentru investigatii, in urma unor oscilatii de tensiune. Sergiu Medar a avut un puseu de tensiune care a fost confirmat in momentul internarii, medicii stabilind ca Medar avea tensiunea 22. Consilierul prezidential a fost diagnosticat si cu o aritmie cardiaca, iar in urma investigatiilor complexe i-a fost descoperita si afectiunea de diabet. In urma cu trei luni, Sergiu Medar a mai avut o problema de sanatate, tot cu tensiunea, si a mai fost internat doua zile pentru consultatii si tratament. Administratia Prezidentiala a confirmat ca Sergiu Medar efectueaza, in aceste zile, o serie de investigatii medicale, in urma unor oscilatii de tensiune.
(Doru Dragomir)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.