„Tiraste-te, ba! Tiraste-te, daca vrei sa citesti! Eu, daca n-am citit, nu m-am tirit niciodata!", spune un cintec de la Vama Veche in cheia logicii militare.

De obicei, in armata expresiile care au un anume inteles in civilie capata un sens diferit. Daca auzi „mars„, nu poti sa-l injuri pe cel ce o spune. Probabil ca odata intrati in aceasta lume a cuvintelor cu sens dublu, ofiterii sint tentati sa isi arunce propria perspectiva asupra semanticii si dincolo de gardul cazarmilor. Altfel nu se prea explica cum la o intrebare simpla, referitoare la cit au baut si au mincat din banii bugetului, oamenii de arme se imprastie prin transee penibil sapate in logica bunului-simt. Militarii spun ca o mare parte din tonele de bere, vin si spirtoase pe care le-au cumparat din bani publici s-au dus spre centrele de refacere a soldatilor, la un loc cu purcoaiele de carnuri, mezeluri, pastravi si pastrugi. Numai ca au o problema. Dupa cum au declarat ei insisi, in centrele respective nu se efectueaza tratamente medicale. Asadar, refacerea bravilor soldati tine de odihna, bauturica si papa. Adica ei vin la un fel de hotel cu restaurant pentru un concediu binemeritat. Fapt ce contravine legii, deoarece pentru asemenea institutii nu pot fi achizitionate din bugetul de stat produse alimentare de orice natura, concentratie sau stare de agregare. Lucru ce se poate finanta doar din veniturile proprii ale acestor case de odihna. Si buf. Iar sintem tiriti in transeele bunului-simt. Nu sint nici unitati sanitare, dar nici case de odihna sau hoteluri ori restaurante, suna raspicat vocea militarului responsabil cu legalitatea actelor din Ministerul Apararii. Cum ipotezele logice despre natura unui loc unde se maninca, se bea si te mai poti si odihni au fost oarecum epuizate, dar cei pentru care stelele de pe umar s-au imprietenit cu cele de pe sticlele de coniac n-ar recunoaste neam adevarul, nu mai ramine de amintit decit o alta incercare, penibila ca un plutonier ce striga, precum intr-un cintec de la Vama Veche : „Tiraste-te, ba! Tiraste-te, daca vrei sa citesti! Eu, daca n-am citit, nu m-am tirit niciodata!". Cica bautura fina si mincarea au fost consumate in interiorul popotelor, a incercat la inceput sa ne minta Biroul de presa al Armatei. Ceea ce, avind in vedere tonele de lichid cu grade si vechime mai ceva decit generalii in rezerva, ar fi dus la concluzia ca in unitatile militare se bea mai abitir ca la birturile din satele sarace, unde si bruma de bani a sarmanilor se duce pe spirtoase.

Ati vazut militari cu burta? Ma refer la cei cu functii de conducere. Le-ati vazut fetele buhaite si rumene in obraji? Dar gusele care le tremura deasupra nodului de la cravata? Berea, micii si prostia ingrasa. Whisky-ul si vodka te imbata mai rapid si uiti ca esti gras. Prostia… ea nu are leac si iese in evidenta mai ceva ca uleiul in apa. Onoarea militara, de a recunoaste o fapta facuta… Pierduta si ea prin aburi…

Citeste si Betie la Armata de doua milioane de euro