Ce se doreste prin elaborarea Master Planului?
Master Planul face o radiografie a ceea ce inseamna turismul romanesc, din punct de vedere al serviciilor, al infrastructurii de transport si turistice. Aceasta radiografie trebuie sa fie cat mai
Ce se doreste prin elaborarea Master Planului?
Master Planul face o radiografie a ceea ce inseamna turismul romanesc, din punct de vedere al serviciilor, al infrastructurii de transport si turistice. Aceasta radiografie trebuie sa fie cat mai exacta, pentru ca, mai apoi, sa identificam strategia de dezvoltare a turismului romanesc. MP va spune care ramuri ale turismului din Romania trebuie sa se dezvolte, care ramuri le vom promova si incuraja. Documentul ne va spune, probabil (el trebuie terminat mai intai), ca legislatia in turism va trebui modificata si in ce fel trebuie promovata Romania in functie de destinatia turistica. Vrem sa facem in asa fel incat fondurile structurale de care ve beneficia Romania sa nu fie cheltuite haotic, ci in urma unei strategii. Beneficiarii acestor fonduri pot fi si autoritati publice, dar atunci cand vine vorba de investitii in turism, majoritatea beneficiarilor sunt persoanele fizice si juridice. Ei vor sti ca in Romania, potrivit unor specialisti, unele zone sunt mai importante din punct de vedere turistic si unele nu.
Ce ne puteti spune despre Comitetul de Evaluare?
Exista Comitet de Evaluare format din oameni care lucreaza efectiv in turism, reprezentantii asociatiilor patronale, ale asociatiilor agentiilor de turism si, care in momentul in care au ceva de reprosat, de comentat sau de adaugat, pe masura ce echipele de specialisti lucreaza, pot sa vina cu amendamente. Din acest comitet mai fac parte reprezentantii ministerelor, ai agentiilor de dezvoltare regionala prin care se vor desfasura o parte a fondurile structurale. Specialistii si Comitetul vor face ca MP sa fie foarte bine ancorat in realitate.
Acest Master Plan este de fapt o alta denumire a strategiilor de turism facute pana acum?
Romania a mai facut un MP prin '93- '94, dar din cate cunosc nu a fost implementat. Trebuie sa fim foarte atenti atunci cand va fi vorba de implementare. Acest document va fi implementat prin masuri concrete, printr-un set de legi. Datorita faptului ca in Comitetul de Evaluare avem reprezentantii ministerelor, legile si hotararile care vor fi necesare pentru a fi implementat MP, probabil vor fi mai repede aprobate. Incercam sa construim lucrurile in asa fel incat atunci cand vine vorba de implementarea MP aceasta sa se faca rapid.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.