Directorul serviciilor americane de informatii Michael McConnell a denuntat marti o inasprire a regimului din Rusia si faptul ca Moscova a adoptat o politica externa marcata de elemente de "rivalitate si antagonism" cu SUA, relateaza AFP. "Anul trec
Directorul serviciilor americane de informatii Michael McConnell a denuntat marti o inasprire a regimului din Rusia si faptul ca Moscova a adoptat o politica externa marcata de elemente de "rivalitate si antagonism" cu SUA, relateaza AFP. "Anul trecut, Kremlinul si-a intensificat eforturile pentru a inabusi opozitia politica si pentru a extinde controlul statului in sectoarele strategice ale economiei", in contextul in care in martie 2008 va fi ales succesorul lui Vladimir Putin la conducerea Kremlinului, a afirmat McConnell, adaugand ca se asteapta la o amplificare a acestei tendinte pana la alegeri. "O economie prospera si perceptia succesului politic in tara si in strainatate au intarit increderea in sine a Rusiei, au permis o crestere a cheltuielilor in domeniul apararii si au incurajat Kremlinul sa isi fixeze scopuri, in politica externa, care nu sunt intotdeauna in concordanta cu cele ale institutiilor occidentale", a avertizat el. "Afirmarea puterii ruse va continua sa induca elemente de rivalitate si antagonism in relatiile dintre Statele Unite si Moscova, in special in interactiunea noastra cu tarile din fosta Uniunea Sovietica. De asemenea, capacitatea noastra de cooperare cu Rusia in dosare mergand de la antiterorism pana la energie si promovarea democratiei in Orientul Mijlociu va fi limitata", a continuat McConnell. "Asa cum o ilustreaza uciderea lui Litvinenko, acumularea constanta a problemelor si frictiunilor ameninta sa afecteze, in general, relatiile Rusiei cu Occidentul", a mai subliniat seful serviciilor de informatii americane. McConnell a facut aceste declaratii in cadrul unei audieri anuale organizata de Comisia pentru Fortele armate din Senat despre situatia amenintarilor cu care se confrunta Statele Unite.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.