Romania risca sa primeasca un refuz din partea Adunarii Parlamentare, daca pe lista cu cei trei candidati romani pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) nu se va afla si o femeie. Prin urmare, in asteptarea unei fe

Romania risca sa primeasca un refuz din partea Adunarii Parlamentare, daca pe lista cu cei trei candidati romani pentru functia de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) nu se va afla si o femeie. Prin urmare, in asteptarea unei femei care sa candideze pentru CEDO, CSM a redeschis procedurile de inscriere.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis ieri in unanimitate de voturi sa amane audierea celor cinci candidati inscrisi deja pentru a reprezenta Romania la CEDO si sa redeschida procedurile pentru desemnare, extinzand termenul de inscriere pana la data de 7 martie inclusiv. CSM spera ca, in acest timp, printre cei care vor dori sa acceada la aceasta inalta functie sa se numere macar o persoana de sex feminin. Si asta pentru a respecta Rezolutia nr. 1366 din 2004 a Adunarii Parlamentare, modificata prin Rezolutia nr. 1426/2005 in care la punctul 3 se arata ca, intrucat la Curte persista dezechilibrul intre reprezentantii celor doua sexe, ""Adunarea a hotarat sa nu ia in considerare listele de candidati (a€¦) care nu cuprind cel putin un candidat de fiecare sex"".

DRUM BATUT DEGEABA. Profesorul Corneliu Birsan si judecatorul international Tudor Pantiru au venit de la Strasbourg si, respectiv, din Kosovo, degeaba. Ei, ca si ceilalti trei candidati la functia de judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) - magistratii Instantei Supreme Constantin Branzan, Gheorghe Buta si avocatul Ionel Olteanu - nu au putut fi audiati ieri de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Ei vor fi audiati o data cu celelalte persoane care se vor inscrie in termenul de o saptamana. ""Am venit special de la Strasbourg. Pentru aceasta audiere mi-am luat concediu. Nu stiu daca mai pot veni saptamana viitoare, am dosare la CEDO. Dar nu vreau sa renunt, e un drept al meu. Voi cere sa fiu audiat acum"", ne-a declarat inainte de a intra in sedinta CSM profesorul Corneliu Birsan, actualul reprezentant roman la CEDO. Cererea lui a fost respinsa ""pentru ca toate persoanele inscrise trebuie sa fie audiate in aceeasi zi"", dupa cum a declarat ieri in plenul sedintei presedintele CSM, judecatorul Anton Pandrea. Tudor Pantiru, judecator international - Misiunea ONU din Kosovo, presedinte al Camerei Speciale a Curtii Supreme din Kosovo, a declarat pentru Jurnalul National: ""Am venit din Kosovo pentru aceasta audiere. Nu stiu daca mai pot veni si peste o saptamana. Este adevarat ca membrii Adunarii Parlamentare sunt cei care decid, iar daca lista nu contine si numele unei femei, riscam. Nu cred c-ar merita ca lista Romaniei sa fie returnata. Pentru un asemenea motiv lista statului Malta a fost returnata de doua-trei ori"".

DUMA DE STAT. De precizat ca pana la 15 martie a.c. trebuie inaintata lista cu trei candidati desemnati de Guvernul Romaniei, la propunerea CSM, deoarece mandatul actualului judecator la CEDO, profesorul Corneliu Birsan, expira la data de 31 octombrie daca Duma de stat a Federatiei Ruse nu ratifica pana atunci Protocolul nr. 14 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. In cazul ratificarii, mandatul domnului Birsan se prelungeste automat pentru o perioada de trei ani.

INTENTIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.