"Sunt sanse minime sa se promoveze solutia votului uninominal pe mass-media. Va trebui facut apostolat, trebuie explicat din judet in judet". Asa graia presedintele Romaniei, dl Traian Basescu luni, 26 februarie a.c., la intalnirea cu reprezentantii
"Sunt sanse minime sa se promoveze solutia votului uninominal pe mass-media. Va trebui facut apostolat, trebuie explicat din judet in judet". Asa graia presedintele Romaniei, dl Traian Basescu luni, 26 februarie a.c., la intalnirea cu reprezentantii catorva ONG-uri, cu care s-a intalnit la Cotroceni.
Intalnirea in sine putea sa-i fie utila presedintelui. In fond se vedea cu o parte, foarte mica, e adevarat, a celor care activeaza pe taramul societatii civile si care pretinde ca o reprezinta. Acum, lucrurile sunt parca mai complicate decat par ele la prima vedere. Pentru ca oamenii respectivi, foarte onorabili de altfel, nu au fost alesi de catre nimeni. Ei s-au autoconstituit, o mana de persoane, uneori nu mai mult de trei-patru in "asociatii", "fundatii" cu nume care mai de care si fiecare incearca sa "monitorizeze", sa "studieze" diverse aspecte ale vietii sociale si politice. Unele dintre ele au deja o experienta serioasa, au filiale prin tara, contacte in exterior (aici "exteriorul" finanteaza cercetarea "interiorului") si au dobandit o expertiza serioasa in varii domenii.
Alte asocieri sunt pe cat de recente, pe atat de firave. Reprezentantii lor arata uneori ca niste fotografi care se pretind a fi in stare sa castige concursuri internationale, dar ei nu au niciun fel de aparat foto, iar daca le dai unul mai de ultima generatie in mana, nici nu stiu "cu ce se mananca" asa ceva.
In fine, una peste alta, intalnirea de luni n-a fost una in zadar. Mai ales sub aspect tehnic, daca dl Basescu dorea sa afle parerea lor despre care tip de vot uninominal s-ar potrivi mai bine Romaniei si despre cum ar trebui formulata intrebarea pentru referendumul preconizat. Pe de o parte, pentru a face intrebarea mai pe intelesul tuturor alegatorilor, pe de alta parte, pentru ca raspunsul sa aiba un caracter cat mai obligatoriu pentru Parlament. In aceasta privinta, Asociatia Pro Democratia, de exemplu, are un portofoliu de expertiza, agreat deja de cateva partide politice.
Nu am cum sa nu amintesc, insa, aici ca, in 2004, tot conducatoarea vajnica a unui ONG a fost aceea care a determinat ca in Parlament sa nu se poata aglutina o majoritate de 2/3 pentru a introduce de pe atunci votul uninominal. "Simularile" dnei Alina Mungiu "dovedeau" ca "Aliant PNL-PD" ar castiga mai putine mandate in cazul unui vot uninominal, decat in cazul unui vot pe lista. Drept consecinta, nici PNL, nici PD, nu au mai vrut vot uninominal. Cum si PRM si UDMR respingeau pe fata acest sistem, iar PSD-ului ii era lene sa se mai complice, lucrurile au ramas "asa cum le-am stabilit in tren".
Dl Traian Basescu stie bine ca votul uninominal nu este SOLUTIA pentru reforma clasei politice, dar este o solutie pentru a incepe nu doar reforma clasei politice, dar si a intregului sistem politic. Pentru ca aceasta reforma va trebui facuta. Orice sistem electoral are doua fatete, cu cele bune si cele rele. Nu cumva, luati de val, sa ne imaginam insa ca prin noul sistem de vot propus se vor elimina din joc partidele politice. N-ar fi posibil si nici nu ar fi bine. Nici macar nu se va diminua rolul partidelor politice, pentru ca vor fi foarte putini candidati independenti. Va candida Popescu de la PD, impotriva lui Ionescu de la PSD, Georgescu de la PNL, Fazekas de la UDMR s.a.m.d. Sigur, vom vota un om si nu o lista. Sigur, acel deputat sau senator care va fi ales astfel, va trebui sa invete sa se simta obligat nu in primul rand fata de sefii de la partid care l-au acceptat candidat, ci mai ales fata de oamenii care l-au ales parlamentar. Dar, "finantarea" unor candidati, din partea oricarui partid, va fi mai la indemana "oligarhiei", a "grupurilor de interese" sau a "mogulilor din presa".
Eu pot intelege si chiar saluta incercarea presedintelui de a cauta sprijin pentru proiectele sale in "societatea civila". Raman, insa, la convingerea ca domnia sa trebuie sa mai caute sprijin in inca doua zone, fie ca ii place, fie ca nu. Prima este zona partidelor politice. Stiu si eu ca partidele politice, ca si Parlamentul, sunt o institutie cu o credibilitate scazuta in ochii populatiei. Dar, fara ele nu se poate. In fond, votul uninominal este un instrument de a face si din partide si din Parlament, institutii profesioniste, credibile, chiar stalpi ai democratiei. Cu cat vom avea partide mai puternice, mai reprezentative pentru toate mediile si structurile sociale si bazate pe doctrine cu radacini in Europa, cu atat vom putea spera mai mult pentru tara.
In sfarsit, cred ca si Traian Basescu, precum oricare alt sef de stat, are nevoie de mass-media. In fond, atunci cand a fost in opozitie, glasul sau s-a auzit, inainte de toate, prin presa. Actiunea unor ONG-uri in favoarea unui parlament curat ar fi ramas vorba nestiuta daca presa de toate felurile si genurile nu ar fi exercitat o formidabila presiune asupra conducerilor de partid. Nici acum initiativele, bune-rele, cu varii motivatii, ale presedintelui sau ale altor institutii, n-ar ajunge la judecata populatiei fara presa. Nu cunosc niciun caz din istoria lumii in care un sef de stat sa fi iesit invingator dintr-un razboi cu presa.
Nu ma indoiesc ca inclusiv indemnul lui Traian Basescu la apostolat in favoarea votului uninominal are ratiunea sa si ar putea fi o actiune civica de anvergura. Nu vad, de exemplu, de ce nu am putea sa-l vedem pe presedinte alaturi si impreuna cu toti sefii de partid care agreeaza votul uninominal in actiuni care sa convinga populatia sa iasa masiv la referendum, in favoarea acestei initiative. In mod sigur aceste fapte ar fi reflectate corespunzator in presa. Ar fi un apostolat util si chiar frumos. Si nici nu ar fi chiar asa o utopie!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.