Autorii initiativei de pedepsire a sefului statului prin suspendare/demitere - demers si asa extrem de greu de realizat, daca nu imposibil - si-au complicat existenta cu o etapa inutila. Care ar putea sa-i coste. Pe pesedisti, in primul rand.
P
Autorii initiativei de pedepsire a sefului statului prin suspendare/demitere - demers si asa extrem de greu de realizat, daca nu imposibil - si-au complicat existenta cu o etapa inutila. Care ar putea sa-i coste. Pe pesedisti, in primul rand.
Piruetele executate de liderii PSD dupa ce capetele de acuzare impotriva lui Basescu au fost prezentate conducerii Parlamentului sunt de neinteles. Initial, Mircea Geoana a trambitat necesitatea infiintarii unui organism de ancheta care sa analizeze toate posibilele incalcari ale Constitutiei de catre seful statului. I-a suras gandul constituirii unei comisii tip "Watergate", capabila sa-l tranteasca pe seful statului. American dream, deh. Apoi, liderul PSD s-a sucit. A intrerupt pledoaria in favoarea Comisiei, anuntand ca partidul sau va sustine un astfel de demers numai daca un alt grup parlamentar si-o va asuma. Dupa unii, aceasta manevra tactica ar trada faptul ca pesedistii nu mai sunt siguri de temeinicia argumentelor invocate de ei in cererea de suspendare, dar nu isi permit sa recunoasca acest lucru dupa ce s-au laudat ca probele lor sunt "beton".
Oricare ar fi motivele razgandirii, un lucru este cert: principalul partid de Opozitie a predat stindardul suspendarii liderului unei formatiuni mici, experta in jocul la doua capete. Sefului unui partid care nici macar nu a intrat in Parlament prin propriile-i forte. Cocotat in varful respectivei comisii in urmatoarele saptamani, Dan Voiculescu nu va rata ocazia de a se umfla in pene ca si cum el ar fi seful Opozitiei.
Daca vrei sa ingropi un caz, faci o comisie. Acest adevar tipic romanesc, care se probeaza cel mai bine in Parlament, ar putea sa functioneze si in cazul procedurilor indreptate impotriva presedintelui. Nici Geoana nu mai pare sigur de finalitatea demersului, exprimandu-si increderea doar in reusita unei sanctiuni de etapa: suspendarea. "Pe cel care are betia puterii il tragi pe dreapta si ii iei permisul de conducere pentru o luna, poate invata ceva din aceasta experienta, ca sa nu mai aiba betia puterii cand eventual se reintoarce in functie", spune liderul PSD. Posibil. Dar daca, in timp ce Comisia de ancheta ii cauta nod in papura, cel vizat isi revizuieste conduita, nu cumva "punctele de penalizare" acumulate se anuleaza?
Traian Basescu realizeaza ca in razboiul purtat pe mai multe fronturi a inceput sa piarda puncte importante si, abil, a schimbat placa. Nu s-a dus in Parlament la sedinta dedicata analizarii cererii de suspendare, preferand sa participe la sedinta Guvernului. Motivul declarat al prezentei sale in fruntea Cabinetului tine de necesitatea rezolvarii unor probleme cu adevarat importante. La fel de bine ar putea fi vorba despre o strategie politica. Sau de amandoua. Cert este ca, de aceasta data, Basescu a ocolit circul. Si da semne ca il va evita in continuare. A facut-o si la inceputul saptamanii, cand a promis in fata reprezentantilor ONG prezenti la discutiile pe tema referendumului privind votul uninominal ca doreste sa se consulte si cu partidele. Pare o schimbare de atitudine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.