Nu ne vom pierde timpul pentru a combate aceasta absurditate. Important este sa-i cautam "dedesubturile". Nu intamplator, relatiile Republicii Moldova cu Federatia Rusa sunt iarasi bune, cele cu Romania lasand de dorit. Voronin nu si-ar fi permis sa
Nu ne vom pierde timpul pentru a combate aceasta absurditate. Important este sa-i cautam "dedesubturile". Nu intamplator, relatiile Republicii Moldova cu Federatia Rusa sunt iarasi bune, cele cu Romania lasand de dorit. Voronin nu si-ar fi permis sa promita celor "zece milioane de moldoveni" din dreapta Prutului ca le va acorda prioritate la obtinerea cetateniei moldovenesti fara aprobarea Moscovei. De ce e suparata Moscova pe actualul regim de la Bucuresti? Sa fie din cauza nationalismului, in special al presedintelui Traian Basescu, in problematica moldoveneasca? Fie spus in treacat, acest nationalism irita si Uniunea Europeana. De aici o serie de esecuri. Recent, Uniunea Europeana a incredintat Ungariei si nu Romaniei trei pozitii cheie. Comandantul misiunii de frontiera (frontiera moldo-ucraineana) cu rol de supraveghere va fi un ungur. Reprezentantul Uniunii Europene cu mandat de negociator in conflictul din Transnistria va fi tot un ungur, domnul Kalman Mizsei. Si, mai important desigur, centrul comun de acordare a vizelor destinate moldovenilor in spatiul Schengen va fi la ambasada ungara de la Chisinau, desi Ministerul roman de Externe dorea sa fie la ambasada Romaniei.
Care sunt motivele atitudinii ostile a Ministerului de Externe de la Chisinau fata de Romania? O ipoteza: atat Moscova, cat si Chisinaul au fost socate de ideea nefericita a presedintelui Basescu ca Romania sa intre in Uniunea Europeana impreuna cu Republica Moldova. Ideea nu convine nici Uniunii Europene. Urmarea nu s-a lasat asteptata. UE a incredintat Lituaniei (si nu Romaniei) tutela in problema acquis-ului comunitar pentru Republica Moldova.
Presedintele Basescu a mai facut o gafa, afirmand recent ca poporul roman este singura natiune dezmembrata, dand de inteles ca Romania ar avea revendicari teritoriale (alta aluzie la Basarabia). Romania nu are interesul sa evoce o atare teza de care pot profita, insa, adversarii integrarii europene.
Concluzia: de ce nu-l trage de maneca pe presedintele Basescu, prea de tot impetuos, inteligentul ministru de Externe care (mai) este domnul Mihai Razvan Ungureanu?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.