Traian Basescu a participat ieri la sedinta de guvern, exact la momentul la care Parlamentul dezbatea posibilitatea de a-l suspenda. Seful statului a relatat, intr-o declaratie de presa, subiectele discutate la Palatul Victoria. Basescu a stat dou
Traian Basescu a participat ieri la sedinta de guvern, exact la momentul la care Parlamentul dezbatea posibilitatea de a-l suspenda. Seful statului a relatat, intr-o declaratie de presa, subiectele discutate la Palatul Victoria. Basescu a stat doua ore la sedinta de Guvern, pe care a si prezidat-o si in care s-a aratat nemultumit de neindeplinirea angajamentelor externe ale Romaniei, a propus anularea contractului de modernizare a soselei Bucuresti-Ploiesti, "daca acesta este ilegal", i-a solicitat ministrului Economiei sa faca publice contractele de energie semnate in mandatul fostului ministru Dan Ioan Popescu si a cerut accelararea reformei in sectorul agricol, pentru a nu se pierde banii de la UE. Basescu vrea si depolitizarea posturilor publice de radio si televiziune. Potrivit martorilor de la sedinta, Basescu si Tariceanu nu s-au ignorat ca la ultima intalnire, ba chiar si-au vorbit. In ciuda acalmiei din timpul sedintei, imediat dupa plecarea presedintelui, premierul i-a invitat pe membrii Guvernului sa treaca la ordinea de zi a sedintei, aratand ca subiectele discutate pana atunci nu au tinut de Constitutie si de Legea de functionare a Presedintiei.
Atac privind angajamentele externe
Sedinta de Guvern a inceput cu o prezentare, de catre secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, a unui material elaborat de Comisia Nationala de Prognoza si distribuit ministrilor. Dupa aceasta prezentare, premierul Tariceanu a spus ca materialul respectiv ar putea fi prezentat public saptamana viitoare. In acel moment, presedintele Traian Basescu a intervenit in discutie, precizand ca problema in cauza este una interna si ca el este preocupat in principal de nerespectarea unor angajamente pe plan extern. "Astea sunt probleme pe care le rezolvati dupa. Problema mea este nerespectarea angajamentelor asumate in relatiile externe", a spus Basescu, facand referire la un dosar pe care l-a primit in timpul vizitei efectuate in China, in primavara anului trecut. "Cand am plecat in vizita de stat in China am primit un dosar din care rezulta o balanta...", a inceput Basescu, moment in care presa a fost scoasa din sala. In esenta, Basescu a sustinut ca vizitele bilaterale in diverse state si intelegerile parafate in statele respective nu sunt urmate de punerea in practica a acestora de catre Executiv. Nemultumirea legata de schimburile comerciale cu China a fost urmate de alte atentionari privind Azerbaidjan, Egipt, Qatar.
Tema pentru Vosganian
Contractul de modernizare a soselei Bucuresti-Ploiesti trebuie anulat daca este ilegal, a sustinut ieri la sedinta de Guvern, presedintele Traian Basescu, in replica la o afirmatie in acest sens a lui Cristian David. Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax, seful statului a discutat cu ministrii, printre altele, despre domeniul infrastructurii si a aratat ca "nu trebuie sa se procedeze ca pe vremea PSD", adica sa se angajeze lucrari fara finantare si cu "comision la plata". Potrivit surselor citate, Basescu ar fi aratat ca tocmai in acest sens a semnat rezolutia pe memoriul trimis catre Ministerul Transporturilor. Aceleasi surse au precizat ca presedintele i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sa prezinte public contractele de energie semnate in mandatul fostului ministru Dan Ioan Popescu si sa verifice modul in care aceste intelegeri au fost incheiate. Ministrului Cristian David, presedintele i-a cerut un control la Hidroelectrica.
"Riscam sa pierdem fondurile de la UE"
Presedintele a cerut Guvenului sa accelereze reforma in sectorul agricol, aratand ca Romania risca sa piarda fonduri UE din cauza intarzierilor inregistrate in diferite sectoare. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a spus presedintelui ca problemele existente in agricultura sunt descoperite acum de Guvern deoarece fostul ministru de resort, Gheorghe Flutur, ar fi prezentat in perioada mandatului date incorecte. "Tariceanu a replicat ca, la acea vreme, ministrul Flutur venea cu declaratii incurajatoare si cu promisiuni din care reiesea ca situatia din agricultura este buna", au relatat sursele citate. Basescu a amintit insa ca, in perioada in care Gheorghe Flutur era ministru, reprezentantii Guvernului au respins criticile sale referitoare la stadiul reformei in agricultura. Seful statului a atras atentia si asupra stadiului intarizat de pregatire a capacitatii de absorbtie a fondurilor europene. El a subliniat si nevoia de control asupra achizitiilor publice, a fondurilor din sanatate si asupra lucrarilor publice.
Problema ANI
Presedintele Traian Basescu a mentionat ca a pledat, din nou, in sedinta de Guvern, pentru adoptarea Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI). "Angajamentul ca Romania va crea ANI a fost unul esential pentru integrarea noastra in UE. Faptul ca nu indeplinim aceasta obligatie asumata ar putea genera extinderea termenului de supraveghere", a explicat Traian Basescu, amintind si de activarea clauzei de salvgardare. El a amintit si de diferentele de capacitate foarte mari dintre politia judiciara si parchete, in conditiile in care exista 22.000 de politisti pe judiciar si 1000 de procurori. (Ovidiu BANCHES, Anca HRIBAN)
Explicatii privind ALRO
Traian Basescu a facut precizari in Guvern legate de ALRO. "Va este cunoscuta problema rezolutiei pe care am pus-o pe data de 24 aprilie 2006 - repet: 24 aprilie 2006 - pe un referat care viza in principal aspecte de investitii pe care ALRO le propunea. Fac precizarea, care a fost confirmata si de ministrul Industriilor, ca ALRO avea contract pentru 3 terawatti incepand cu 1 ianuarie 2006 inca din septembrie 2005, 3 terawatti de la Hidroelectrica, deci nu avea nici o legatura rezolutia pe care am pus-o legata de investitii si faptul ca ALRO a primit energie electrica de la Hidroelectrica", a spus Basescu. El a adaugat: "Nu fac alte comentarii, este regretabil ca si oameni politici care stiau foarte bine realitatea au incercat sa acrediteze ideea ca acea rezolutie a fost cea care a adus energia electrica de la Hidro la ALRO Slatina. In realitate, cu mult timp inainte, in septembrie 2005, se semnase un contract direct ca urmare a cedarii contractului de catre o firma care avea contractata cantitatea; a cedat-o lui ALRO". Basescu a tinut sa mentioneze: "Nu am inteles cum energia electrica, fiind produsa de o societate publica, cum este Hidroelectrica, este negociata intre un SRL si un SA, iar producatorul de energie nu se implica dupa ce SRL-ul care avea contractul renunta la o cantitate din cantitatea contractata. Dar asta este problema organelor statului, nu este a mea, eu doar o semnalez". (A.H.)
O solutie pentru "Tractorul"
Seful statului a incercat sa ofere o solutie in cazul "Tractorul" Brasov. "In Egipt, functioneaza sau s-au importat circa 50.000 de tractoare si in momentul de fata, daca discutam de intretinerea acestora, demnitarii egipteni m-au informat ca s-a ajuns la situatia in care Egiptul importa tractoare casate din Romania pentru a le dezmembra si a genera piesele de schimb pentru tractoarele pe care ei le au in functiune, deci recupereaza tractoare de la fier vechi din Romania, chestiune care poate fi dusa mai departe", a relatat Basescu, adaugand ca a fost informat ca oferta de export tractoare pe care au trimis-o cei de la Craiova este prea scumpa, in jurul a 15.000 de euro. "Nu vreau sa creez sperante, dar este o realitate care trebuie analizata, Tractorul Brasov poate produce tractoare cu 7.000-10.000-11.000 de dolari, cu conditia ca pretul tractorului sa reflecte o societate restructurata, si nu o societate care sta cu toate sectiile in functiune, dar poate produce tractoare numai in doua sectii (...) ar putea ajunge la pretul de 10.000-11.000-12.000 de euro, fara sa insemne 2.000 euro pierdere la fiecare tractor exportat". (A.H.)
Coridorul IV in ceata
Traian Basescu a sustinut ca a discutat cu Guvernul si problema infrastructurii. "Am avut o observatie legata de faptul ca la aceasta ora nu avem studiile de fezabilitate si proiectele pentru inceperea lucrarilor la Coridorul IV: Nadlac, macar pana la Sibiu si de la Sibiu catre Brasov sau catre Pitesti. Presedintele a sustinut ca a avut o discutie pe aceasta tema cu Banca Europeana de Investitii, "care este gata sa acopere contributia partii romane, alaturi de sumele nerambursabile care vin in interiorul programelor de infrastructura legat de finantarile nerambursabile care vor fi facute in perioada 2007-2013". "Consider ca aceasta cuplare a Romaniei la infrastructura rutiera a UE nu poate sa aiba alta solutie tehnica decat declansarea rapida a lucrarilor pe Coridorul IV paneuropean, incepand de la frontiera de vest catre Sibiu-Brasov sau Sibiu-Pitesti". (A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.