DNA l-a retinut pe directorul juridic al AVAS, liberalul clujean Alexandru Måndrut, lovind fara sa vrea intr-o structura economico-politica bine inchegata a mafiei ruso-moldoveano-cecene de peste Prut. Måndrut a fost prins la scurt timp
DNA l-a retinut pe directorul juridic al AVAS, liberalul clujean Alexandru Måndrut, lovind fara sa vrea intr-o structura economico-politica bine inchegata a mafiei ruso-moldoveano-cecene de peste Prut. Måndrut a fost prins la scurt timp dupa ce a primit 20.000 de dolari spaga de la reprezentanti ai fabricii buzoiene de sticla Gerom, controlata de un grup influent de basarabeni. Suma era a doua transa din „pretul“ platit pentru ca Måndrut sa inchida ochii la nerespectarea contractului de privatizare al Gerom

Alaturi de Måndrut, procurorii l-au retinut pe directorul adjunct al Gerom, Ludmila Buzu, fost director adjunct in Departamentul Privatizarii din Moldova, si pe un administrator al firmei buzoiene, Sergiu Bulatel. In dosar, este urmarit penal, dar in libertate, si deputatul democrat din Parlamentul Moldova, Valeriu Guma, fost consul onorific al Ciprului la Chisinau. Acesta a lucrat pentru grupuri de firme de asigurari, in spatele carora se afla retele ruso-cecene de traficanti de armament, conduse de fratii Moutaliev si fostul ofiter KGB Victor Bout

Presedintele Consiliului de Administratie a l Gerom, moldoveanul Andrei Cecetov, conduce si societatea „Zimbrul Chisinau“, alaturi de Natalia Dragan, administrator la firma Hystria Expert, care detine la Gerom 77,9 la suta din actiuni. Unul dintre administratorii de la Gerom este Carolina Tampiza, nimeni alta decåt fiica presedintelui Lukoil Romånia, Constantin Tampiza, fost viceprimar al Chisinaului, fost sef al directiei social-economice a Comitetului Central al Partidului Comunist si sponsor al echipei de fotbal Rapid Bucuresti

Directorul juridic al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Alexandru Mandrut, a fost retinut de procurorii anticoruptie dupa ce a luat mita de la reprezentantii renumitei firme buzoiene Gerom. Retinerea liberalului, dar si a mituitorilor scoate la iveala amanunte socante despre infiltrarea mafiei ruso-moldoveno-cecene in economia Romaniei. Firma Gerom este controlata direct si indirect de persoane cu “greutate” de peste Prut, dupa vanzarea ei de catre AVAS. Legaturile unora dintre reprezentantii legali ai firmei duc pana la traficanti de arme ceceni. Unul dintre actionarii si administratorii Gerom este chiar un deputat din Republica Moldova, urmarit penal de DNA, dar in libertate - Valeriu Guma. Directorul general adjunct al Gerom, Ludmila Buzu, retinuta si ea, a fost functionar inalt in Departamentul de Privatizare al Republicii Moldova. Unul dintre administratori, Carolina Tampiza, este nimeni alta decat fiica presedintelui Lukoil Romania, Constantin Tampiza. Sergiu Bulatel, si el retinut, a fost consilier in cadrul unei structuri de stat moldovenesti din domeniul intreprinderilor mici si mijlocii.

Procurorii DNA si echipaj de politie au desfasurat martie seara actiunid e amploare in Capitala, dar si in afara orasului, pentru a-i prinde pe directorul de la AVAS si pe reprezentantii firmei buzoiene Gerom.
Punctul de plecare
Actiunile s-au facut pe doua planuri si s-au desfasurat in doua zone ale Capitalei, pornindu-se din cartierul Baneasa. Aici avusese loc intalnirea dintre Alexadnru Mandrut si cei doi reprezentanti ai firmei Gerom - Ludmila Buzu si Sergiu Bulatel. Dupa discutii, cei trei s-au despartit - Alexandru Mandrut a plecat cu banii, iar Ludmila Buzu a pornit spre Buzau.

Langa Primaria sectorului 1
Masini cu girofar si sirene, politisti si procurori de la DNA, marti seara, in zona Primariei Sectorului 1. La acel moment, pe strada Alexandru Campean, se afla la volanul masini sale directorul liberal de la AVAS, Alexandru Mandrut, dupa o intalnire avuta cu reprezentantii firmei buzoiene Gerom.
Asupra sa avea 20.000 de dolari, o a doua transa din mita primita de la acestia din urma. A fost oprit, retinut si dus la sediul DNA, unde au umrat audieri pana spre dimineata.

In Cartierul Francez
In alta parte a Capitalei, mai exact in zona Cartierului Francez, procurorii si politistii aveau alta actiune. Langa Podul Baneasa, nu departe de sediul AVAS, a fost retinut Sergiu Bulatel.

In drum spre Buzau
Ludmila Buzu a plecat spre Buzau, unde isi are sediul firma Gerom. Se pare ca alaturi de ea se afla si Valeriu Guma. Cert este ca procurorii si politistii au oprit masina si au intors-o spre Capitala.

Mita in doua transe
Procurori DNA au stabilit ca Alexandru Mandrut a primit, pe 11 septembrie 2006, de la cei trei reprezentanti ai Gerom, 20.000 de dolari, intelegandu-se cu ei sa mai “achite” aceeasi suma pentru a nu penaliza firma buzoiana din cauza nerespectarii clauzelor contractuale stabilite in urma vanzarii de catre AVAS a pachetului de actiuni de la Gerom. Pentru acesti bani, Mandrut a dat societatii avize necesare pentru modificarea actelor constitutive. Marti seara, directorul de la AVAS a primit a doua transa de bani. M6ndrut, Buzu si Bulatel au fost dusi, ieri, la Tribunalul Bucuresti pentru a primi mandate de arestare.

Directorul juridic de la AVAS, Alexandru Mandrut, liberal cu fiu democrat

Alexandru Mandrut, membru PNL Cluj si membru fondator al PNL Campeanu a fost implicat, alaturi de fiul sau, Claudiu Mandrut, membru PD (sic!) intr-un scandal imobiliar. In 2005, mai multi clujeni din cartierul rezidential Europa au acuzat lipsa de implicare a autoritatilor in cazul unui bloc de doua etaje, aflat in constructie, dar fara autorizatie.
Lucrarile au inceput in toamna anului 2004. Anul trecut, vecinii au facut o adresa catre primarie pentru a cere lamuriri asupra constructiei, iar municipalitatea le-a raspuns ca proprietarul este un anume Claudiu Mandrut, care fusese deja sanctionat cu 10 milioane de lei pentru inceperea unei constructii fara autorizatie. Inspectorii de stat in
constructii din Cluj amendasera deja proprietarii 50 de milioane de lei si dispusesera oprirea lucrarilor.
Mandrut si 'Afacerea RAFO - Calder-A International>>
Alexandru Mandrut a facut parte din delegatia AVAS la negocierile, de la sfarsitul lunii iulie 2006, purtate cu reprezentantii Calder-A International pentru recunoasterea preluarii RAFO de la Balkan Petroleum.
Atanasiu i-a desfacut lui Mandrut contractul de munca
Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, i-a suspendat, ieri, directorului Directiei Juridice, Alexandru Mandrut, contractul individual de munca. Decizia survine dupa ce Mandrut a fost retinut de procurorii DNA pentru luare de nmita. Potrivit unui comunicat de presa al institutiei, “in acelasi, AVAS colaboreaza cu organele abilitate, punand la dispozitia acestuia toate informatiile solicitate in vederea instrumentarii cazului”.

Legaturi cu mafia cecena si cu traficul de armament in zonele de conflict

In 2000, compania de asigurari “AFES-M”, al carei director a fost deputatatul moldovean Valeriu Guma, a fost mentionata intr-un raport al Organizatiei Natiunilor Unite si al Amnesty International legat de afacerile ilegale cu armament in Africa, Irak si Afganistan. Mai multe anchete ale ONU si Amnesty International au dezvaluit faptul ca doua firme din Republica Moldova au fost implicate, intre 1995 si 2001, in transportul international de armament si tehnica de lupta in zonele de conflict de pe teritoriul african.
Este vorba despre companiile aeriene Aerocom si Jet Line, inregistrate la Chisinau in 1997 si respectiv 2000, dar controlate de catre Victor Anatoliyevich Bout.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.