Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a declarat ca a emis o dispozitie prin care respinge, din cauza suspiciunilor, solicitarea facuta de mostenitorii familiei Sturza, care cereau retrocedarea a 66 de hectare in oras. Edilul a precizat ca so
Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a declarat ca a emis o dispozitie prin care respinge, din cauza suspiciunilor, solicitarea facuta de mostenitorii familiei Sturza, care cereau retrocedarea a 66 de hectare in oras. Edilul a precizat ca solicitarea adresata de mostenitori nu a fost insotita si de actele doveditoare necesare si spune ca exista mari suspiciuni asupra temeiniciei cererii, in privinta unei jumatati din suprafata in cauza.
Deranjat de un articol aparut in presa centrala, primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a declarat, miercuri, ca el a respectat legea in cazul retrocedarilor, dar este anchetat de DNA, pe baza plangerilor depuse fie de catre cei nemultumiti, fie de catre chiriasii caselor nationalizate. Edilul a afirmat ca nu a scapat de reclamatii la Parchet, in absolut niciun dosar de retrocedare. Mazare a tinut sa explice si situatia retrocedarii catre mostenitorii catorva dintre cele mai celebre familii din perioada Romaniei interbelice.
Astfel, in cazul urmasilor familiilor Sturza si Buzescu, primarul spune ca acestia au depus mai multe cereri de retrocedare a doua loturi de teren in suprafata totala de 66 de hectare, care cuprind doua dintre cele mai mari cartiere, situate in partea sudica a orasului. Edilul a adaugat ca mostenitorii respectivi au o decizie a instantei, care il obliga sa dea o rezolutie asupra cererii de retrocedare, care nu inseamna automat recunoasterea dreptului de proprietate si punerea in posesie.
Radu Mazare a prezentat jurnalistilor si o serie de documente, care atesta faptul ca a solicitat mostenitorilor sa aduca actele necesare dovedirii dreptului de proprietate asupra terenurilor in cauza, precum si care sa ateste daca terenul era intravilan sau agricol.
Primarul a citat din legislatie, pentru a dovedi ca are dreptate si a declarat ca, pana miercuri, mostenitorii nu au atasat la dosarele de retrocedare vreunul dintre actele necesare. "Pentru ca mostenitorii se grabesc foarte tare, am sa le trimit deciziile de primar prin care le resping notificarile de retrocedare. Sa se duca la instanta si chiar la Strasbourg", a spus edilul constantean.
El considera ca mostenitorii familiilor Sturza si Buzescu au solicitat in mod nejustificat jumatate dintre cele 66 de hectare de teren si a aratat copia unui document emis de catre o instanta a Tribunalului Ilfov, in anul 1937, prin care 33 de hectare erau vandute.
In plus, Mazare a mai prezentat si actul de expropriere al terenurilor in cauza, despre care era specificat faptul ca erau agricole. "Daca aduceau acte si dovedeau ca sunt agricole, asa cum am descoperit noi, atunci le dadeam maximum 50 de hectare, cum spune legea, acolo unde mai avem teren. Dar nu primaria trebuie sa dovedeasca dreptul solicitantilor de a revendica, ci ei insisi", a adaugat Radu Mazare.
Primarul a precizat ca dispozitia de respingere a revendicarii inca nu a fost comunicata oficial solicitantilor si a lasat sa se inteleaga ca, daca acestia sunt asa grabiti, le da vestea prin presa. (NewsIn)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.