Desi conducerea Mittal Steel a investit in protectia mediului doar 18% din sumele la care s-a angajat, Garda Nationala de Mediu trateaza Sidex cu blandete. Seful GNM, Silvian Ionescu (foto), ameninta cu dosare penale, „uitand“ ca a ameni
Desi conducerea Mittal Steel a investit in protectia mediului doar 18% din sumele la care s-a angajat, Garda Nationala de Mediu trateaza Sidex cu blandete. Seful GNM, Silvian Ionescu (foto), ameninta cu dosare penale, „uitand“ ca a amenintat cu inchiderea combinatului.

Situatia combinatului Mittal Steel, care nu si-a respectat angajamentele de mediu asumate prin contractul de privatizare, nu pare sa aiba vreo rezolvare. Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, s-a rezumat la a ameninta cu dosare penale mai multi directori de la combinat pentru a ocoli subiectul ridicarii autorizatiei de mediu, asa cum promisese recent.

In timp ce poluarea continua sa afecteze populatia orasului Galati, responsabilii cu protectia mediului de pe plan local nu mai au nici un cuvånt de spus, pe motiv de incompatibilitate. Aceasta, intrucåt sotia sefului Garzii de Mediu Galati, Ion Drugan, este angajata a indienilor de la Mittal. De numele lui Drugan este legata si autorizatia de mediu din 2002 acordata celor care au preluat Sidex.

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvia n Ionescu, a observat abia cu cateva zile inainte de expirarea autorizatiei de mediu a combinatului Mittal Steel ca aceasta este... aproape ilegala, din cauza ca nu a fost respectata una dintre clauzele privatizarii Sidex. Potrivit comisarului general, in contractul de privatizare se spunea ca „aceste prevederi (din contractul de privatizare - n.r.) vor constitui baza viitoarei autorizatii de mediu emise de autoritatea de mediu“.

Desi contractul de privatizare al Sidex a fost desecretizat in noiembrie 2006, Silvian Ionescu a preferat sa astepte ca autorizatia de mediu sa expire, iar Romania sa intre in UE cu tot cu problemele provocate de combinatul galatean. Tot Silvian Ionescu spune insa ca si aceasta autorizatie - ilegala, dar in baza careia combinatul a putut functiona - este incompleta. „In autorizatia de mediu nu se face referire la doua fabrici de oxigen din cadrul Mittal Steel. Mai grav, depozitul de deseuri, sursa cea mai mare de poluare si de pericol pentru populatie, nu este analizat in cadrul autorizatiei de mediu“, ne-a declarat Ionescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.