Toate bursele de valori, in pietele mature si majoritatea pietelor emergente, pietele din America de Sud, Australia, Noua Zeelanda sau Rusia au inregistrat scaderi puternice. Un val de neincredere s-a propagat rapid in pietele de capital, investitori

Toate bursele de valori, in pietele mature si majoritatea pietelor emergente, pietele din America de Sud, Australia, Noua Zeelanda sau Rusia au inregistrat scaderi puternice. Un val de neincredere s-a propagat rapid in pietele de capital, investitorii retragandu-se din instrumentele considerate riscante si reorientandu-se catre investitiile in obligatiuni.
Este stiut faptul ca o investitie intr-o actiune sau indice de piata este mai riscanta decat una in obligatiunile garantate de guverne. China anunta, marti, constituirea unei agentii guvernamentale pentru a verifica si lupta impotriva vanzarilor ilegale de actiuni, cumpararii cu bani imprumutati. Acest lucru este inca destul de neclar avand in vedere ca nu exista un cadru care sa permita identificarea sau catalogarea unei astfel de investitii ca fiind legala sau nu.
Ca urmare, Bursele din China scad rapid cu valori foarte mari aproape de 10%, conducand la pierderi uriase, de aproximativ 110 miliarde de dolari.

Ce efect are in piete?
China se dezvolta cu un ritm anual de peste 10%, inghitind cantitati uriase de materii prime, fiind o piata care da tonul la cresterea economica globala. Deja avem investitori care se intreaba daca nu cumva va veni si randul Indiei sa fie sufocata de propria dezvoltare, de afluxul mare de bani care genereaza investitii ineficiente. Cu toate acestea, investitorii in pietele de capital inteleg aceasta miscare ca o scadere a cererii de produse si materii prime din partea Chinei, deci o scadere a cererii pentru majoritatea companiilor lumii.
Efectul se propaga in lantul tehnologic specific fiecarei industrii, deoarece o scadere a cererii reprezinta o scadere a veniturilor companiei, deci dividende mai mici si scaderi de pret al actiunilor pe piata. In schimb, este de remarcat parerea analistilor financiari ca nu exista o legatura directa intre economille est-europene si China, dar efectul e psihologic. Actiunile in Asia au continuat sa scada, in cursul noptii de marti spre miercuri, la majoritatea burselor.
Astfel, indicele japonez Nikkei 225 Stock Average inregistreaza o scadere puternica de 3,3%, poate cea mai puternica din ultimele 9 luni, indicele din Hong Kong - Hang Seng Index scade sub valoarea ultimelor 4 luni. In China, actiunile si indicii incep sa isi revina peste noapte, crescand cu aproape 2%, anuntand parca o reechilibrare intre piata de capital si cea a obligatiunilor, o revenire usoara a apetitului pentru risc desi, in continuare, bursele emergente sunt vazute a fi supraevaluate.

Bursa de la Bucuresti, lovita din plin!
Pe de alta parte, scaderile de pe pietele internationale lovesc si Bursa de la Bucuresti, unde vanzatorii au dominat piata inca de la deschidere, iar panica si-a facut loc printre investitori. La mijlocul sedintei de ieri, BET avea o scadere de 3,52%, BET C cobora cu 3,37%, iar BET FI inregistra o depreciere de 3,3%. Valoarea de tranzactionare se mentine la valori ridicate de 18,6 milioane de euro. Pe sectorul sif-urilor cea mai mare scadere aveau actiunile SIF 1 si SIF 2, de 4,7%, si respectiv 4,33%, iar cele mai usoare de 1,6% fiecare inregistrau titlurile SIF 3 si SIF 4. SIF Oltenia si SIF Moldova aveau o valoare totala de tranzactionare de 10 milioane de lei fiecare.
Pe sectorul petrolier, Rompetrol inregistra o cadere de 5,66% la 10 bani pe actiune, iar SNP de 3,3%. Pe sectorul bancar, cel mai mult se resimte BRD, care pierde peste 5%. Banca Transilvania are o scadere mai usoara de 2,6% si se afla la 1,11 lei pe o lichiditate de 8,6 milioane de lei. Transelectrica pierde si ea 4,5%.

Caderea burselor ieftineste petrolul
Barilul de petrol s-a ieftinit, ieri, pe piata internationala, aproape la 61 dolari, dupa ce scaderea pietei bursiere de marti din China a speriat pietele lumii, informeaza Reuters.
Analistii spun insa ca economia din al doilea cel mai mare consumator de energie din lume este solida, iar pietele de energie erau oricum vulnerabile la o corectie in scadere dupa scumpirile din sedintele anterioare de tranzactionare. Petrolul brut tranzactionat pe piata americana s-a ieftinit cu 44 de centi, la valoarea de 61,02 dolari/baril.
In timpul sedintei de tranzactionare de dimineata, pretul barilului de titei a pierdut mai mult de un dolar si a inregistrat valoarea de 59,92 dolari. Pretul petrolului Brent vandut la Londra a scazut cu 16 centi, la valoarea de 61,20 dolari.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.