Miercuri, 28 februarie 2007, pe la 3 dupa-amiaza, ziarele si televiziunile au primit o stire menita a le face sa tresara: La ora 17:00, mai mult sau mai putin fix, cum se intampla de sute de ori intr-o tara cu mari probleme de exactitate, presedinte

Miercuri, 28 februarie 2007, pe la 3 dupa-amiaza, ziarele si televiziunile au primit o stire menita a le face sa tresara: La ora 17:00, mai mult sau mai putin fix, cum se intampla de sute de ori
intr-o tara cu mari probleme de exactitate, presedintele Traian Basescu va face o Declaratie de presa de la Cotroceni.

O Declaratie de presa de la Cotroceni e un moment care atata in gazetari eterna nevoie de senzational, hrana ce nu se epuizeaza niciodata pentru presa. Cand Declaratia de presa o face Traian Basescu, mina inepuizabila in materie de imprevizibil, atatarea gazetareasca se insuteste. Explicabila febrilitatea cu care a fost asteptat momentul de la Cotroceni. Momentul a durat vreo jumatate de ora. Cand a luat sfarsit, poporul gazetaresc, de la fatuce si gugustiuci pana la directori si lideri de opinie,
s-a privit nedumerit.

Ce a urmarit Traian Basescu prin aceasta Declaratie? O nedumerire explicabila prin raportare la discursul lui Traian Basescu. Timp de vreo jumatate de ora, seful statului ne-a vorbit despre problemele relatiilor economice ale Romaniei cu Egiptul, China, Azerbaidjanul, Qatarul.

N-au lipsit referirile si la alte subiecte, fara nici o legatura cu tema anuntata chiar din debutul discursului: situatia proiectului numit Agentia Nationala de Integritate stadiul procesului de acordare a vizelor pentru cetatenii din Republica Moldova, dificultatile uzinei Tractorul din Brasov, inceperea lucrarilor la Autostrada Nadlac - Sibiu, raportul dintre Politia Judiciara si Parchetul General, absorbtia fondurilor UE pentru agricultura, depolitizarea Televiziunii si Radioului. Un discurs de o plicticosenie exemplara. Marcat de impresia, mai mult decat stanjenitoare, ca presedintele se da de ceasul mortii sa gaseasca rapid subiecte in stare a mai lungi timpul de expunere.

Rezultatul? Momentul de la Cotroceni a fost unul iesit din comun. Intaia oara dupa preluarea mandatului, o aparitie in public a lui Traian Basescu a fost complet neinteresanta.

Ce-a urmarit Traian Basescu? Potrivit domniei sale, sa infatiseze opiniei publice autohtone subiectele abordate la Guvern. Potrivit stilului sau de a face politica, Traian Basescu a urmarit sa indrepte cat de cat ce se intamplase de dimineata. Cand a parvenit stirea ca miercuri, 28 februarie 2007, Camerele Reunite ale Parlamentului vor dezbate cererea de suspendare a Presedintelui, natiunea romana s-a angajat intr-o cursa a raspunsului la intrebarea: Ce va face Traian Basescu pentru a contracara impactul mediatic al sedintei din Parlament? Cand marti seara a venit - ""pe surse"" - zvonul ca Traian Basescu va participa la sedinta de Guvern, intrebarea si-a gasit raspunsul: Va incerca sa provoace un nou scandal cu premierul Calin Popescu Tariceanu! Toate notele gestului prezidential tradeaza intentia de a provoca un scandal.

Practic, Traian Basescu a dat buzna la Guvern. Fara a anunta opinia publica printr-un Comunicat asupra intentiei de a participa la sedinta Executivului. Fara a lamuri temeiurile constitutionale ale prezentei sale la un moment care nu-l reclama. Sperand la o reactie de protest, daca nu chiar dura, din partea lui Calin Popescu Tariceanu. Nu i-a iesit.

Din cate ne dam seama, premierul a socotit ca e mult mai intelept sa-l lase in plata nastrusniciei sale. Putea sa suspende sau sa amane sedinta la Guvern. Putea sa iasa in public si sa-l intrebe pe Traian Basescu de ce vine la Victoria asa, dupa cum il taie capul. Disperat ca planul i s-a naruit, presedintele a convocat dupa-amiaza natiunea la televizor pentru a face o Declaratie de presa. Vazandu-si dejucat planul, Traian Basescu a convocat momentul de la Cotroceni, care a fost un esec si mai usturator decat cel de la Victoria. Posibila concluzie: Cea mai buna formula de lupta impotriva lui Traian Basescu ce se contureaza pentru adversarii sai, evitarea conflictului. In cei doi ani de mandat, Traian Basescu si-a hranit popularitatea din crearea si exagerarea conflictelor. De fiecare data, cei atacati i-au facut jocurile: raspunzandu-i, indignandu-se, somandu-l, atacandu-l. Intr-un cuvant, adancind scandalul.

Miercuri, 28 februarie 2007, Calin Popescu Tariceanu a procedat pe dos decat planuia Traian Basescu. L-a lasat in plata Domnului! Si, deodata, Traian Basescu nu s-a mai simtit in largul sau. Marinar si acum, Traian Basescu se simte in largul lui, pe mare, in furtuna. Vreti sa-l faceti mediocru? Asigurati-i mare lina!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.