Pina sa-si rezolve problemele din Parlament, Monica Macovei deschide un nou front in Guvern.

Ministrul Justitiei a criticat ieri, in cadrul unei intilniri pe tema „Coruptia incotro" organizate de GDS, recenta suspendare a Legii insolvabilitatii si cea privind finantarea partidelor politice. „Au existat discutii pe suspendarea Legii insolvabilitatii, adoptata in iunie 2006, in cazul a 27 de companii. Scopul declarat dinspre AVAS a fost acela ca trebuie sa le privatizam", spune Macovei, care considera insa ca Legea insolvabilitatii trebuie aplicata pentru toata lumea. In plus, ministrul Justitiei sustine ca suspendarea acestei legi reprezinta o forma de ajutor de stat, fapt pentru care ar fi trebuit cerut acordul Comisiei Europene, ceea ce nu s-ar fi facut. „Presedintele AVAS (Teodor Atanasiu - n.r.) a spus ca a sesizat Consiliul Europei", a declarat zimbind Macovei.

„Am respins incredintarea directa"

Ministrul Justitiei a amintit un alt episod in care s-a ciocnit de Atanasiu in Guvern. „Am respins incredintarea directa, fara licitatie, pentru achizitii publice la MAp, pe vremea cind era ministru domnul Atanasiu", a precizat ministrul Justitiei. Un alt motiv de nemultumire al lui Macovei este recenta suspendare a Legii finantarii partidelor politice pentru o perioada de un an, din cauza faptului ca Autoritatea Electorala Permanenta nu ar fi o institutie capabila sa-si indeplineasca atributiile.

Ministrul Justitiei a amintit si obiectiile ridicate pe tema celebrei ordonante Petrom si a adaugat ca a avut „discutii in general pe tot ceea ce inseamna privatizare".

„Nu plec la cererea PSD, PRM si PC"

„Eu sint puternica. Nu inteleg sa plec la cererea PSD, PRM si PC, partide care nu au facut nimic sau aproape nimic in lupta contra coruptiei. Eu continuu sa lucrez si sa imi fac treaba. Cine nu vrea sa lucreze, sa plece!", sustine Macovei, care crede ca intregul guvern, nu numai ea, are o problema in lipsa unei majoritati a puterii la Senat.

La dezbaterile de la GDS a participat, alaturi de Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana sau Stere Gulea, si ministrul Integrarii, Anca Boagiu.

Politicienii sint speriati de miting Mitingul pentru sustinerea ministrului Monica Macovei, anuntat de societatea civila pentru 27 martie, nu este vazut cu ochi buni nici macar de PD. Vicepresedintele democrat Ioan Oltean crede ca Monica Macovei nu are nevoie de un miting de sustinere, pentru ca beneficiaza atit de sprijinul PD, cit si de cel al Guvernului pentru reformele pe care le face. In schimb, vicepresedintele PC Nicolae Popa sustine ca mitingul organizat de o parte a societatii civile nu reprezinta altceva decit un gest extrem de diversiune.

Norica Nicolai nu vede reforma Vicepresedintele PNL Norica Nicolai a acuzat-o pe Monica Macovei ca nu a facut „mare lucru in reforma din Justitie" si a apreciat ca o solutie pentru imbunatatirea relatiilor cu Parlamentul ar fi ca aceasta sa ceara scuze unor parlamentari. „Ministrul Macovei trebuie sa vina in Parlament, in grupurile politice, sa isi sustina legile. Sa ceara scuze pentru ce a afirmat despre parlamentari", a declarat senatorul PNL. (Camelia JULA)