„Ziua fara televizor" a inceput azi la ora 00.00. Dupa modelul american, romanii sint provocati sa se abtina macar o zi de la zappingul cu telecomanda.

De la ora 17.00, in fata sediului PRO TV, timp de zece minute, membrii Asociatiei Consumatorilor de Media vor aprinde pe rind luminari pentru victimele prezentate zilnic in stirile dupa-amiezei. Actiunea face parte dintr-un demers mai amplu al asociatiei, preluat dupa modelul american, care incearca sa atraga atentia romanilor asupra efectelor negative ale televiziunii.

O zi e prea mult

„Postul e bun pentru ca te purifica de toxine, grasimi si tot ce bagi in tine in mod normal. Ar fi o lepadare de tot ce e rau si infricosator din programele televizate. Vezi ca exista realitate si dincolo de micile ecrane", declara pentru „Cotidianul" Ralu Filip (foto), presedintele Consiliului National al Audiovizualului. El nu crede insa ca telespectatorii romani vor rezista sa stea departe de micul ecran o zi pe saptamina. Ideea i-a incitat si pe ceilalti oameni de media din Romania, invitati la dezbaterile saptaminale organizate de asociatie, cu toate ca parerile lor despre o astfel de initiativa sint impartite. Participant si el la discutii, Cristian Tudor Popescu nu crede in sansele de succes ale unei campanii impotriva violentei televizate. „Exista un mecanism compensativ paradoxal: cind un om e sarac, in mizerie si bolnav, omul se uita la ceva mai rau decit traieste el: moartea violenta si zice: «Uite ca se poate si mai rau»", isi motiveaza C.T. Popescu aprecierea. Pentru Ioana Avadani, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, uitatul la televizor este o obligatie profesionala. „Cel putin la stiri ma uit. Nu la cele de la ora cinci, pentru ca nu fac parte din publicul lor tinta si pentru ca la acea ora nu sint in fata televizorului. Cind ma uit totusi la ele, ma uit ca la un obiect de studiu", se justifica Avadani.

Actiunea va continua in Club A, cu o dezbatere pe tema „Televiziunea cumpara audienta prin violenta", la care participa Ralu Filip si scriitorul Mircea Cartarescu. In aceeasi locatie se difuzeaza scurtmetraje refuzate spre difuzare la televiziuni, iar trupa de folk alternativ Same Oitzz incheie evenimentul printr-un concert live.

Model american

Pe continentul american, cei care se ocupa organizat de alungatul din fata televizorului se numesc TV turnoff network si se ocupa de scosul aparatelor din priza timp de o saptamina, in perioada 23-29 aprilie. Asociatia si-a inceput lupta de gherila inca din 1994, iar pina azi a mobilizat peste 24 de milioane de indivizi sa practice abstinenta televizuala. Numai in 2004, 7,6 milioane de oameni s-au lasat convinsi sa ia mina de pe telecomanda. Organizatia Adbusters, una dintre membrele retelei TV turnoff, organizeaza anual si „Buy nothing day" („Ziua nu cumpara nimic") si „Unbrand America", prin care cetatenii sint chemati sa recupereze America din miinile marilor corporatii.