Directorul SRI George Maior - audiat ieri la Comisia parlamentara de specialitate - a sustinut ca Serviciul nu a interceptat telefoanele ministrilor, insistand ca SRI transmite catre presedinte si premier aceleasi note informative, si nu note de convorbiri telefonice. Surse din Comisia parlamentara de control a SRI ne-au precizat ca, in spatele usilor inchise, Maior a admis ca este posibil
ca persoane din anturajul unor ministri sa fi fost ascultate si, astfel, in mod indirect, sa fi fost interceptate si eventualele convorbiri pe care ministrul
le-ar fi purtat cu acea persoana.
"SRI a informat prin note informative bazate pe multiple surse si presedintele si primul-ministru in legatura cu fenomenele legate de zona energetica (...). SRI nu transmite note de convorbiri telefonice nici catre presedinte, nici catre primul-ministru, ci doar note informative, care sunt produsul unor sinteze din multiple surse si este problema si a presedintelui, si a primului-ministru ce deduce din aceste note si cum le interpreteaza", a spus ex-pesedistul raspunzand astfel unei intrebari care viza faptul ca presedintele Basescu ar fi insinuat ca exista interceptari ale unor convorbiri telefonice.
"Nu comentez"
Intrebat daca stia ca la Ministerul Economiei si Comertului sau la Administratia Prezidentiala se duceau persoane pentru a da sume de bani in vederea influentarii unor decizii, dupa cum au sustinut Basescu si Codrut Seres, directorul SRI a afirmat: "Nu comentez ce spune nici domnul presedinte, nici domnul Seres. Aceste note informative s-au referit la domeniul energetic, asa cum am mentionat". "Am abordat intregul aspect al securitatii energetice din punct de vedere al securitatii nationale si in 2005, si in 2006", a completat Maior. El a mai spus ca SRI a transmis presedintelui si primului-ministru note pe problema energiei. "Serviciul opereaza strict cu elemente de securitate nationala si cu un sistem strict de aprobari si mandate, inclusiv la nivel judecatoresc", a sustinut Maior.
Noi solicitari
El a mai spus ca va mai avea o intalnire cu membrii Comisiei SRI, martea viitoare, pe acest subiect. La randul sau, presedintele Comisiei, Radu Stroe (PNL), a precizat ca a solicitat SRI sa prezinte elemente in legatura cu ascultarea telefoanelor demnitarilor, incepand chiar cu membrii Comisiei SRI si sa releve "maniera in care se face sau nu se face o interceptare sau o inregistrare a telefoanelor si in ce conditii". Cat despre evenimentele desfasurate in Tinutul Secuiesc, Maior a precizat ca a trimis note informative atat Presedintiei, cat si Guvernului.