Ministrul ceh de Interne, Ivan Langer a lansat, ieri, proiectul intitulat "Dezvaluirea Trecutului" cu scopul de a facilita accesul public la voluminoasele arhive ale politiei secrete comuniste cehe. Trecutul prinde din urma mai multe personalitati di
Ministrul ceh de Interne, Ivan Langer a lansat, ieri, proiectul intitulat "Dezvaluirea Trecutului" cu scopul de a facilita accesul public la voluminoasele arhive ale politiei secrete comuniste cehe. Trecutul prinde din urma mai multe personalitati din Cehia care si-au vazut dosarele de fosti colaboratori ai politiei politice secrete scoase la lumina in ultimele zile, dupa mai mult de 17 ani de la caderea regimului comunist la Praga.
Proiectul propus de ministrul ceh prevede centralizarea arhivelor care in acest moment se afla in trei departamente, declasificare si punerea documentelor intr-o forma digitala pentru a putea fi publicate pe internet. In ultimele luni, ministrul de Interne ceh a restructurat deja serviciul de arhive, a numit un nou director si a concediat opt angajati care aveau legaturi cu securitatea ceha. Trebuie sa intelegem de ce era capabila Securitatea in Cehia, a declarat oficialul ceh precizand ca dosarele din arhiva, puse cap la cap, acopera o distanta de 15 kilometri. Pana in prezent doar 3,5% din dosare au fost facute publice. Printre cele mai cunoscute figuri care au fost demascate ca au colaborat cu Securitatea se numara Jaromir Nohavica, un cantaret si compozitor in voga. Considerat inainte de 1989 ca un opozant al regimului, Nohavica a semnat un act de cooperare cu StB la sfarsitul anilor 1980, potrivit unor extrase din dosarul sau publicate recent de presa. Saptamana trecuta, presedintele ramurii cehe a Interpol, Pavol Mihail a fost demis din functie in urma unor dezvaluiri in legatura cu rolul sau de fost agent al serviciilor de informatii din StB. Josef Tosovsky, fost director al Bancii Nationale cehe si fost premier in 1998, a fost acuzat saptamana aceasta ca a colaborat cu StB.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.