Dupa ce au provocat doua demisii - cea a ministrului de Interne kosovar, Fatmir Rexhepi, si, mai nou, a sefului Politiei internationale din regiune, Stephen Curtis - victimele albaneze ale protestelor organizate, la finalul saptamanii trecute, in
Dupa ce au provocat doua demisii - cea a ministrului de Interne kosovar, Fatmir Rexhepi, si, mai nou, a sefului Politiei internationale din regiune, Stephen Curtis - victimele albaneze ale protestelor organizate, la finalul saptamanii trecute, in Kosovo, pe tema planului Ahtisaari, ii acuza pe jandarmii romani participanti la misiunea ONU de mentinere a pacii in regiune.
Jandarmii romani din trupele ONU de mentinere a pacii detasate in Kosovo se afla in centrul anchetei initiate de Natiunile Unite in cazul deceselor celor doi etnici albanezi, prezenti la manifestatiile de protest la adresa propunerilor ONU vizand statutul provinciei, organizate la finalul saptamanii trecute, la Pristina. Presa americana pro-albaneza sustine ca cei doi ar fi murit din cauza unor rani in zona capului, provocate de gloantele de cauciuc folosite de jandarmii romani pentru a dispersa protestatarii, in momentul in care acestia au incercat sa forteze trecerea la o baricada ridicata in apropierea Parlamentului din Capitala provinciei. In vreme ce "New York Times" relateaza ca proiectilele "par" sa fi fost trase de contingentul roman, cotidianul american "International Herald Tribune" se declara convins de vinovatia jandarmilor romani, sustinand ca albanezii ar fi fost ucisi "in mod evident" de acestia. Presa americana citeaza, in sprijinul acestor afirmatii, rezultatele autopsiei, secondate de un material video, preluat de diferite posturi de televiziune. Desi mass-media locale au criticat gruparea albaneza Vetevendosija, acuzand-o de instigare la actiunile de protest de sambata, majoritatea acuzatiilor vizeaza misiunea ONU din Kosovo, adauga "International Herald Tribune", potrivit caruia Natiunile Unite nu ar fi furnizat suficiente informatii referitoare la circumstantele in care cei doi albanezi si-au pierdut viata.
Jandarmeria asteapta finalul anchetei
Jandarmeria Romana a refuzat, ieri, sa comenteze informatiile din presa americana, purtatorul de cuvant al Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, capitanul Marius Teodorescu declarand ca nu vor fi comunicate date oficiale pana la finalizarea anchetei initiate de ONU in cazul incidentelor care au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, in Kosovo. In urma acuzatiilor emise de autoritatile de la Pristina, conform carora replica trupelor de mentinere a pacii ar fi fost mult prea dura in cazul demonstratiilor la adresa planului Ahtisaari, administratorul ONU al provinciei, Joachim Ruecker, a solicitat, ieri, demisia sefului Politiei internationale, Stephen Curtis. Anterior, ministrul de Interne kosovar, Fatmir Rexhepi, a anuntat ca renunta la functia detinuta, asumandu-si "responsabilitatea morala" pentru incidentele produse la Pristina. Peste 70 de persoane au fost ranite, la finalul saptamanii trecute, in Capitala kosovara, in cadrul demonstratiilor la adresa planului Ahtisaari, considerat prea vag de protestatarii albanezi in ceea ce priveste independenta provinciei, una dintre acestea aflandu-se in continuare in stare grava. In cursul manifestatiilor de sambata au fost raniti usor si doi jandarmi romani din contingentul aflat in Kosovo.
Planul Ahtisaari, in Parlamentul de la Belgrad
Guvernul sarb a cerut, saptamana aceasta, noului Legislativ de la Belgrad sa respinga propunerile emisarului ONU, Martti Ahtisaari, privind viitorul statut al provinciei Kosovo, apreciind ca acestea "violeaza integritatea teritoriala si suveranitatea Serbiei". Planul Ahtisaari "pune bazele pentru crearea unui nou stat independent pe teritoriul Serbiei", au declarat reprezentantii Executivul sarb, subliniind ca "doar un proces de negociere sub egida ONU, fara presiuni sau constrangeri temporale arbitrare, poate conduce la o solutie durabila" in cazul Kosovo. Guvernul de la Belgrad a solicitat Parlamentului sa adopte o noua rezolutie referitoare la provincie, care sa reaminteasca pozitia conform careia Kosovo trebuie sa ramana parte integranta a Serbiei si orice solutie impusa va fi declarata "nelegitima, ilegala si fara obiect". Martti Ahtisaari a propus, la inceputul lunii februarie, o forma de suveranitate pentru Kosovo care sa fie controlata de o misiune internationala condusa de UE. Negocierile asupra acestor propuneri intre Belgrad si Pristina urmeaza sa aiba loc la 21 februarie, la Viena, aminteste Rompres. (A.M.L., T.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.