Fatis "anti-Macovei" sunt de aceea mai ales politicieni care nu prea mai au de pierdut ca reputatie, precum de pilda domnul CV Tudor. Sfera celor care se simt periclitati de severitatea imprimata Justitiei de doamna Macovei e ceva mai larga... Este ceea ce rezulta din motiunea simpla de cenzura initiata impotriva ministrului Macovei, care a trecut prin Senat cu 81 de voturi; asta inseamna ca, in afara senatorilor Opozitiei, cel putin sapte senatorii ai Coalitiei au votat-o (daca luam in considerare si independentii). Liberalii au asigurat-o pe doamna Macovei, inainte de inceperea sedintei, de sprijinul lor, cu conditia sa inceteze criticile la adresa Guvernului. Nu mai putin, in unele cercuri liberale, Monica Macovei trece - cu sau fara temei - drept sustinatoare a presedintelui Basescu. Cum a votat fiecare senator nu se stie insa, avand in vedere ca votul a fost secret.
Adversarii doamnei Macovei cer demisia acesteia. Este ceea ce prevede regulamentul Senatului. Dar Constitutia nu prevede nimic si, in orice caz, motiunea a trecut doar prin Senat. Ca urmare, Partidul National Liberal, din care face parte si premierul Tariceanu, va cere Curtii Constitutionale un aviz interpretativ inainte de a lua atitudine.
Simpla evocare a posibilitatii ca ministrul Justitiei sa demisioneze a trezit, insa, reactii critice la Bruxelles, centrul UE, unde doamna Monica Macovei este deosebit de apreciata.
O voce distincta in Partidul National Liberal este aceea a domnului Crin Antonescu; dupa parerea dansului, doamna Macovei ar trebui sa demisioneze; dar, in lipsa de argumente juridice, desigur, domnul Antonescu a admis ca raspunderea revine premierului Tariceanu.
"Cruciada" doamnei Macovei impotriva coruptilor l-a iritat mult pe controversatul domn Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator; domnul Voiculescu ameninta: daca premierul Tariceanu nu o va demite, Partidul Conservator va initia o motiune de cenzura impotriva premierului. O cadere a Guvernului, pe acest motiv, e greu de anticipat. Liberalii ar comite, in orice caz, o greseala tactica sa se distanteze de ministrul Justitiei, cel mai popular membru al Cabinetului, mai ales acum, in momentul cand lupta la varf dintre domnii Basescu si Tariceanu pare sa se ascuta...