Cu averi de miliarde de euro, acumulate de la destramarea Uniunii Sovietice, rusii au ajuns sa domine, intr-un ritm rapid, afacerile internationale. In urma cu doi-trei ani se considera chiar ca o suta de astfel de oameni detin un sfert din averea Ru
Cu averi de miliarde de euro, acumulate de la destramarea Uniunii Sovietice, rusii au ajuns sa domine, intr-un ritm rapid, afacerile internationale. In urma cu doi-trei ani se considera chiar ca o suta de astfel de oameni detin un sfert din averea Rusiei. Pana in 2004 suprematia a detinut-o magnatul companiei petroliere Yukos, Mihail Hodorkovsky, aflat in prezent intr-o inchisoare din Siberia. Locul sau a fost luat imediat de Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea si guvernator al regiunii Ciukotka din Extremul Orient rus. Acum, dupa trei ani, conform publicatiei economice ruse Finans, Abramovici este detronat de Oleg Deripaska, magnatul aluminiului si al metalurgiei.
Top-ul 500 intocmit de publicatia rusa realizeaza o trecere in revista a afacerilor celor mai bogati rusi, a cotarii lor la burse si a proprietatilor detinute.
Potrivit revistei, Oleg Deripaska, patronul gigantului concern rus producator de aluminiu Rusal si detinatorul a numeroase fabrici din sectorul metalurgic, a acumulat o avere de 21,2 miliarde de dolari, devenind astfel cel mai bogat om din Rusia, Abramovici situandu-se pe locul al doilea, cu doar 21 de miliarde de dolari. In clasamentul realizat de Finans, urmatorul loc pe podium ii revine lui Mikhail Prokhorov, un tanar magnat rus al carui nume s-a aflat, recent, in epicentrul unui scandal mediatic, dupa valul de arestari dintr-o statiune montana din Franta, intr-o actiune de eradicare a unei retele internationale de prostitutie.
Daca Hodorkovsky a fost considerat un opozant al regimului Putin, lucru care i-a adus o condamnare de noua ani pentru mai multe capte de acuzare, Deripaska, in varsta de 39 de ani, trece drept un apropiat al Kremlinului. Tarul aluminiului este prieten la catarama cu Vladimir Putin si are legaturi, ca urmare a mariajului, cu familia fostului presedinte Boris Eltin. Deripaska a preluat controlul asupra celui de-al treilea mare producator de aluminiu din lume, Rusal, in 2000, iar dupa trei ani a cumparat actiunile pe care le detinea Roman Abramovici. Pe langa faptul ca detine in intregime concernul Rusal, Deripaska controleaza si producatorul de autoturisme GAZ, pe cel de avioane Aviacor si compania de asigurari Ingosstrakh. Spre deosebire de Abramovici, care si-a vandut multe dintre proprietati, Deripaska a investit, in ultimii ani, in imperiul afacerilor detinute in Rusia. Tarul aluminiului a decis, in 2005, sa vanda compania Sibneft gigantului rus controlat de stat Gazprom pentru suma de 13 miliarde de dolari. Recent, Abramovici a cerut sa nu mai ocupe postul de guvernator al regiunii Ciukotka, dar Putin a refuzat, cel mai probabil pentru a se asigura ca magnatul rus ramane fidel Kremlinului si ca va continua sa pompeze bani in aceasta regiune saraca din Extremul Orient rus.
Se stia ca Abramovici e in cadere libera
Deripaska si-a largit aria investitiilor si dincolo de granitele Rusiei. La 1 februarie, Uniunea Europeana a fost de acord cu fuziunea dintre Rusal si concurentul rus SUAL, controlata de Viktor Vekselberg, creandu-se astfel cea mai mare companie de aluminiu din lume. Aceasta fuziune ar trebui incheiata pana in aprilie, iar Rusal va detine 66% din noua firma.
Caderea de pe primul loc a lui Roman Abramovici a fost prefigurata de presa inca de saptamana trecuta, insa principalul sau contracandidat era considerat Vladimir Potanin, un controversat mogul al industriei metalurgice si apropiat al presedintelui Putin.
Mihail Prohorov, aflat in clasament pe locul al treilea, este presedintele demisionar al concernului Norilsk Nickel. Impreuna cei 500 de rusi din topul Finance detin 425,1 de miliarde de dolari (326,5 miliarde de euro), iar averea primelor 10 nume de pe lista a crescut cu nu mai putin de 53% in ultimul an in urma diferitelor investitii profitabile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.