Sindicalistii din cercetare cer sa li se garanteze ca primesc bani, in conditiile in care rezultatele cercetarii romanesti se dovedesc modeste.

Sindicalistii din cercetare vor picheta, miercuri, sediile Presedintiei, Guvernului, Ministerului Educatiei si Cercetarii si al Agriculturii, acuzind institutiile statului ca incalca drepturile personalului din cercetare-proiectare.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare Proiectare (FSLCP), Radu Minea, se plinge ca fondurile de cercetare sint controlate de universitati, astfel incit „oamenii (cercetatorii - n.red.) nu au nici o siguranta in ceea ce priveste finantarea".

O alta problema a sindicalistilor o reprezinta neplata salariilor de doua sau trei luni in unele institute, cum ar fi Institutul National de Fizica a Materialelor, Institutul National de Sticla, Institutul National de Cercetare Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica ICMET Craiova.

Banii vin doar pe proiecte

„Tineretul este indemnat sa plece in strainatate. In Romania trebuie sa plateasca 600 de euro pentru doctorat si nu au nici siguranta dezvoltarii carierei", spune liderul sindical. Salariul unui debutant in cercetare ar trebui sa fie de 1.000 de lei, conform Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura, „dar acesti bani nu sint garantati daca nu exista proiecte", se plinge Minea.

Dupa Armenia

Pe de alta parte, rezultatele cercetarii romanesti s-au dovedit slabe la nivel mondial. In ultimul raport al National Science Foundation din SUA privind cercetarea, Romania a iesit pe locul 55 in lume. Imediat dupa noi sint Botswana, Tunisia, Mexic si Macedonia, iar inaintea noastra, tari ca Libanul, Iordania sau Armenia si alte tarisoare.

Fostul ministru al Educatiei Mircea Miclea spunea ca aproximativ 70% din cercetarea romaneasca este produsa de Institutul de Fizica de la Magurele.