La Editura Fundatiei Culturale Poezia a aparut de curand o "Antologie de poezie italiana contemporanai, in traducerea lui Dan Ciachir. "Geneza acestor traduceri din poezia italiana contemporana, unele incepute cu aproape 35 de ani in urma, are o dubl
La Editura Fundatiei Culturale Poezia a aparut de curand o "Antologie de poezie italiana contemporanai, in traducerea lui Dan Ciachir. "Geneza acestor traduceri din poezia italiana contemporana, unele incepute cu aproape 35 de ani in urma, are o dubla motivatie, care cred ca merita evocata, acum, cand ele apar pentru prima oara intr-un volum", marturiseste traducatorul, in preambulul volumului. Adunandu-i laolalta pe Giuseppe Ungaretti, Cesare Pavese, Paolo Pasolini, Mario Luzi, Umberto Saba, Alfonso Gatto, Eugenio Montale, Salvatore Quasimodo, Egidio Ferrero, Edvige Pesce Gorini, Itallo Roccco si Federico Fellini, Dan Ciachir propune o calatorie prin poezia Italiei ultimului secol echivalenta pe alocuri cu o explorarea a sinelui. "Convins ca nu voi ajunge scriitor, ceea ce in conditiile societatii de atunci presupunea mai multa libertate si independenta, m-am decis sa devin traducator, ipostaza care ajungea uneori pana la echivalarea deplina cu gradul de scriitor". Dragostea pentru Italia si pentru limba italiana l-au determinat pe Dan Ciachir sa adune in volum, dupa o selectie subiectiva, poeme pe care le-a cercetat in original, incepand cu texte din Pavese, Ungaretti si Pasolini.
Cartea se incheie cu o serie de interviuri realizate de Dan Coste, din care se contureaza o viziune interesanta a scriitorului si specialistului in probleme teologice, Dan Ciachir, in legatura cu Papa Benedict al XVI-lea, comparativ cu predecesorul sau, sustinand totodata care sunt problemele cu care se confrunta la acest moment lumea crestina. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.