"Tunel oranj" la Budapesta
Salile expozitionale ale Institutului Cultural Roman din Budapesta sunt, incepand de ieri, gazda unui dialog maestru discipol intre Mircia Dumitrescu si Részegh Botond. Intitulata "Val dupa val. Prin tunelul oranj", expozitia de gravura a celor doi va ramane deschisa pana pe 20 februarie. Mircia Dumitrescu - grafician renumit in tara si strainatate, profesor la Universitatea de Arte din Bucuresti si detinatorul unei catedre la Universitatea din Stockholm, precum si la Facultatea de Arte Plastice din Budapesta va expune, alaturi de fostul sau student si asistent, Részegh Botond, peste treizeci de lucrari de gravura. (L.I.)
Lectie de muzica la francezi
In aceasta seara, de la orele 19.00, in holul Institutului Francez din Bucuresti, incepe, sub egida "Atelierului 77", lectia de muzica pe care o va sustine dirijorul si muzicologul Alain Páris. Cu ocazia concertelor sale cu Orchestra Nationala a Filarmonicii "George Enescu" in care va dirija - in prima auditie romaneasca - "Les Forains" de Henri Sauguet (1901-1989), Paris va explica, cu exemple sonore, intelesurile acestei celebre muzici de balet, care a facut inconjurul lumii dupa ce a fost creata, in 1945, la Theatre des Champs Elysees din Paris. Dirijorul a fost solicitat tocmai datorita cunoasterii repertoriului francez, Paris a condus aproximativ 60 de orchestre diferite in mai mult de 20 de tari din toata lumea, ducand o actiune sustinuta si aprofundata, alaturi de mai multe orchestre doritoare sa-si perfectioneze repertoriul de muzica franceza (Capella din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonica Nationala a Libanului si Filarmonica "George Enescu" din Bucuresti cu care colaboreaza de circa 20 de ani). (L.I.)
Al doilea "clovn de bronz"
Pe 28 ianuarie, trupa Cirneanu Platinium a Circului Globus din Bucuresti a devenit pentru a doua oara castigatoare a unuia dintre cele mai prestigioase premii ale Festivalului de la Monte Carlo. La cea de-a 31 editie a celui mai prestigios festival de arta a circului din lume, acrobatii romani au cucerit un nou clovn de bronz, cu numarul de acrobatie "Tangoul aerian". La conferinta de presa organizata, ieri, la sala de spectacole a Circului Globus, cu acest prilej, au participat directoarea Brandusa Novac, primarul Adrian Videanu si o parte a trupei Cirneanu Platinium. "Prezenta din acest an la competitia de la Monte Carlo, rasplatita cu clovnul de aur, ne confirma valoarea", a declarat cu acest prilej Brandusa Novac, cea care a realizat coregrafia si regia "Tangoului aerian". Premiul a fost anuntat trupei din Romania de insasi printesa Stephanie de Monaco (foto), in salonul de festivitati al hotelului Fairmont din Monte Carlo. Castigatorii acestei competitii, asemanate de primarul Videanu cu decernarea Oscarurilor in lumea filmului, sunt propulsati direct in cele mai inalte ierarhii din lumea circului. (M.A.)