Logoreea lui Becali, picioarele rupte ale lui Dica sau cum i-a mers lui Mitica in vacanta din Dubai nu se vind de la sine. Fetele cu prompter, decolteu si zimbet larg stiu cel mai bine de ce. Sa le auzim!

Ne-o spune un sondaj UPC, pe un esantion nu tocmai relevant (465 de subiecti la nivel national): Raluca Arvat de la PRO TV (38% dintre optiuni) si Simona Patruleasa de la Antena 1 (15%, foto) sint in fruntea celor mai indragiti prezentatori de stiri sportive. „Ne indreptam catre o normalitate si in acest domeniu. In tarile europene, femeile comenteaza de multa vreme meciuri de fotbal. Astept cu nerabdare momentul in care acest lucru se va intimpla si in Romania", sustine Carmen Bruma, prezentatoare de sport la Realitatea TV. „Este un lucru firesc, mai ales ca lumea sportului apartine si femeilor", argumenteaza si Raluca Arvat.

Parte din spectacolul maselor

Femeile-crainic sint doar o bucata dintr-o logica mai ampla, logica de a-ti lua ochii prin programe de entertainment, crede Radu Naum, care prezinta stirile sportive la TVR 1. Explicatia lui este una: „E un program care se adreseaza barbatilor. Televiziunile s-au gindit ca-si vor putea lansa mult mai bine mesajele atunci cind ofera sexului masculin o persoana de sex feminin". Exista mai multe abordari ale stirilor sportive, constata Naum: „A celor care prefera un anumit profesionalism si care aleg fie barbati, fie femei, insa in tema cu ce se intimpla acolo, si o alta, a celor care merg mai mult pe entertainment. Cum sa oferi barbatilor mai mult entertainment decit fotbalul servit de femei?". Impactul vizual este primul care il convinge pe telespectator sa ramina mai mult pe un post, certifica Simona Patruleasa: „Daca si informatia e de cea mai buna calitate si prezentata inteligent, ti-ai format un telespectator fidel".

Condimente brevetate in Pache

TVR a mers pe Alina Negesc si pe Dana Alexe la inceputul anilor ’90, „numai ca prestatia lor n-a fost memorabila din cauza conturului cenusiu pe care-l avea atunci postul public", dupa cum isi aduce aminte analistul media Radu Paraschivescu. PRO TV a facut marele pas, o data cu Raluca Arvat. „A transformat-o pe prezentatoare in vedeta, i-a conferit statut si personalitate, obligind-o chiar sa-si insuseasca diverse ghidusii ale meseriei precum mimica abundenta sau ridicarile neastimparate din sprincene", continua Paraschivescu. In joc au intrat si posturile din Baneasa, prin Simona Patruleasa, iar Realitatea TV a reactionat

prin Carmen Bruma.

Sa se ridice barbatii goi!

Dupa ele, viata toata n-a mai fost aceeasi, iar Paraschivescu nu zice nu: „Inainte, lumea prezentatorilor de sport avea nodul foarte bine strins la cravata si respira prea multa seriozitate. Cind apare acum Patruleasa la televizor, multi barbati se simt strabatuti de un soc electric si ignora stirea". „Putem sa ne luptam cu ele?", se intreaba si Naum. „Daca cineva apare gol pe strada, trebuie sa incepi sa te dezbraci si tu?".

Vestimentatii si prejudecati

Exista reguli de imbracare, dezvaluie Bruma: „Tin de formatul stirilor, de profilul postului, decor, conditii tehnice, bun-simt si stilul fiecaruia dintre noi". „Nu se impun", contreaza Raluca Arvat. „Fiecare tinuta trebuie sa se potriveasca stilului fiecaruia si sa fie in acord cu stilul relaxat si dinamic al jurnalului", asigura cea mai indragita prezentatoare.

Cit despre idei preconcepute, acestea nu le vizeaza. „Este o prejudecata. Altceva n-am de spus" (Arvat); „Este o chestiune de optiune si prefer sa nu o judec" (Caragea); „Fiecare se imbraca cum considera de cuviinta si cum se simte bine. Un decolteu nu inseamna neaparat vulgaritate. Nu am depasit limita bunului-simt" (Patruleasa); „Pina la urma, nici nu conteaza. Fiecare gindeste ce vrea si cum poate. Oamenii de televiziune nu sint doar niste chipuri dragute menite sa bucure vazul. Sint profesionisti cu ani de experienta in spate, care se documenteaza temeinic, participa la cursuri de pregatire profesionala" (Bruma).