Intr-un sondaj BBC, trei sferturi dintre cele peste 26.000 de persoane chestionate dezaproba modul in care SUA au abordat problema irakiana si nu sint de acord, in general, cu politica externa americana.

Viziunea asupra rolului Statelor Unite in lume s-a deteriorat atit in interiorul SUA, cit si pe plan international, potrivit unui sondaj realizat la comanda BBC, intre noiembrie 2006 si ianuarie 2007, pe 26.381 de subiecti din 25 de tari.

Doar 29% dintre cei intrebati au declarat ca SUA au o influenta pozitiva in politica mondiala, proportia scazind de la 36%, cit era in urma cu un an, si 40%, cit se inregistra acum doi ani. In schimb, 49% dintre subiecti sint de parere ca SUA au jucat un rol predominant negativ. Cei care apreciaza ca SUA au avut un rol pozitiv sint cei din Kenya, Nigeria, Filipine si din SUA.

Dezacord in problema irakiana

Respondentii au fost intrebati si despre implicarea SUA in probleme ca: razboiul din Irak, detinutii de la Guantanamo, razboiul israeliano-palestinian, programul nuclear al Coreii de Nord si cel al Iranului, incalzirea globala. Despre prezenta militara americana in Orientul Mijlociu, 68% dintre subiecti considera ca aceasta provoaca mai multe conflicte decit previne.

In ce priveste razboiul din Irak, 73% dintre cei intrebati dezaproba maniera de abordare a problemei, in special cei din Argentina si din Franta, cei din Kenya, Filipine si din Nigeria fiind mai degraba de acord.

In privinta detinutilor din Guantanamo, 67% dezaproba politica americana. Numai nigerienii sint favorabili SUA, in proportie de 49%..

La capitolul „razboiul dintre Israel si Hezbollah", aprobarea vine din partea acelorasi tari, Nigeria si Filipine, dar per total, in cele 25 de tari, 65% dezaproba politica americana.

Pe tema programului nuclear iranian, sprijinul vine din partea Kenyei (62%), Nigeriei (53%) si a Filipinelor (52%), dar, per total, se manifesta dezacord (60%).

Incalzirea globala - mai mult de 80% dintre respondentii din Argentina, Franta si din Germania nu sint de acord cu politica SUA, fata de 56% per total (54% in SUA). Sustinere peste 50% in Nigeria, Kenya, Filipine, Coreea de Sud. Fata de programul nuclear nord-coreean se observa o opozitie puternica in Argentina si in Brazilia, per total dezaprobarea fiind de 54%.

SUA, preocupate si de incalzirea globala

Noua corporatii americane i-au cerut presedintelui George W. Bush sa ia masuri contra incalzirii globale si sa sprijine adoptarea unei cote maxime obligatorii pentru emisiile de gaz de sera. Presedintele Bush urma sa abordeze aceasta problema in discursul sau anual despre starea natiunii, pe care l-a sustinut marti seara, pentru prima data in fata unui Congres dominat de democrati. Bush nu urma sa se refere insa, potrivit declaratiilor consilierilor sai, la impunerea unor standarde pentru emisiile de gaze. Bush a respins, de altfel, si in trecut controalele obligatorii in ceea ce priveste gazele de sera, iar Statele Unite s-au retras din Protocolul de la Kyoto in 2001.

Protectia mediului

Directorii executivi ai firmelor (Duke Energy, Alcoa, BP America, DuPont, Caterpillar, General Electric, Lehman Brothers, FPL Group si PG&E) au alcatuit Parteneriatul pentru Protectia Mediului in SUA -USCAP - si cer limite maxime pentru poluare, astfel incit emisiile de gaz de sera sa fie reduse cu 60% pina in 2050.

Bush era asteptat aseara sa faca un anunt important in domeniul eficientei energetice si al gazelor de sera si sa afirme ca industria trebuie sa vina cu solutii inovatoare pentru a rezolva problema schimbarii climatice.

Starea Natiunii

In penultimul sau discurs politic anual, liderul de la Casa Alba urma sa vorbeasca nu doar despre Irak, ci si despre dependenta energetica a Statelor Unite, despre schimbarile climatice, despre cheltuielile sociale, despre imigratie si despre educatie, a anuntat Casa Alba. Oficialii americani au avertizat ca Bush nu va face nici un pas inapoi in privinta deciziei sale de a suplimenta trupele din Irak. Presedintele urma sa aminteasca razboiul antiterorism, dar si masuri pentru ameliorarea traiului de zi cu zi al americanilor, pledind pentru noi norme de consum la autoturismele particulare si pentru folosirea carburantilor alternativi, cum ar fi etanolul, anunta Casa Alba.