Un ziar arab serios, "Arab Times" titreaza ca Statele Unite intentioneaza sa lanseze, pana in aprilie 2007, un atac militar impotriva instalatiilor petroliere si nucleare din Iran. Publicatia araba mentioneaza ca sursa informatiei este o oficialitate
Un ziar arab serios, "Arab Times" titreaza ca Statele Unite intentioneaza sa lanseze, pana in aprilie 2007, un atac militar impotriva instalatiilor petroliere si nucleare din Iran. Publicatia araba mentioneaza ca sursa informatiei este o oficialitate americana. Chiar daca data nu este exacta, suntem martori la inceputul unei uriase actiuni politico-militare destinata sa schimbe radical lumea Orientului Mijlociu. Se pare ca presedintele american nu vrea sa tina seama de "Raportul Backer-Hamilton", in care cei doi experimentati diplomati recomandau o schimbare de directie in politica americana fata de Orientul Mijlociu, si continuarea eforturilor diplomatice vizavi de programul atomic al Iranului si s-a lasat convins de grupul de neo-conservatori de la Casa Alba . Presedintele George W. Bush nu se impaca cu indiferenta europeana si e decis sa-l pedepseasca pe conducatorul iranian Mahmud Ahmadinejad. Acesta nu a invatat nimic din lectia administrata lui Saddam Hussein.
Presiunile Israelului
Sursa oficiala americana a dezvaluit ziaristului de la "Arab Times" ca George W. Bush a optat pentru solutia armata. Fara indoiala, decizia presedintelui american nu e straina de puternicele presiuni din directia Ierusalimului. In recenta vizita la Casa Alba, premierul Ehud Olmert i-a facut cunoscut presedintelui american ingrijorarea Israelului fata de ritmul accelerat cu care Iranul se apropie de momentul fabricarii si stocarii de arme atomice. Oficial si neoficial, Israel a facut cunoscut ca nu va astepta cu mainile incrucisate ca acest lucru sa se intample, pentru nimic in lume Israel nu va permite aparitia unui Iran atomic. Existenta in arsenalul armatei iraniene a rachetelor balistice de tip "Shihab-2" si "Shihab-3" capabile sa transporte la mari distante focoase nucleare pun in pericol nu numai orasele israeliene, ci si capitalele europene, printre care chiar si Bucurestiul, si ale tarilor arabe moderate, chiar si dincolo de ele. Prim-ministrul Ehud Olmert si generalul Meir Dagan, seful Mossadului, in recentele lor vizite la Washington, au subliniat ca nu atat rachetele Teheranului reprezinta marea amenintare, ci schimbarea echilibrului strategic in Orientul Mijlociu, provocata de sporirea ponderii politice si militare a Iranului. Dar, responsabilii israelieni prefera ca Statele Unite sa actioneze si sa faca neoperant programul nuclear al Iranului, chiar daca inarmarea atomica iraniana ameninta insasi existenta Israelului. Responsabilii israelieni i-au explicat presedintelui american ca rabdarea israeliana are o limita. Sursa oficiala de la Washington a dezvaluit, conform publicatiei "Arab Times", citata de "Mediafax", ca presedintele George W. Bush i-a convocat pe vicepresedintele Dick Cheney, secretarul Apararii - Robert Gates, secretarul de Stat Condoleezza Rice si consilierii Casei Albe si a discutat planul atacului anti-iranian.
Urgie din aer si de pe mare
Atacul se va desfasura din aer si de pe mare. Bateriile antiracheta si portavioanele americane vor asigura protectia tuturor statelor producatoare de petrol din regiunea Orientului Mijlociu. Experienta atacului israelian asupra reactorului atomic irakian a fost folositoare pentru stabilirea planului de atac. Dificultatea consta in numarul mare de obiective care urmeaza sa fie atacate si distruse. Iranienii au raspandit instalatiile nucleare in diferite regiuni ale tarii, ceea ce face imposibil distrugerea lor intr-o singura actiune. Atacurile vor fi multiple si repetate. Sam Gardiner, colonel in rezerva, citat de site-ul "Institutului Global Security", crede ca "rezervoarele de combustibil pentru realimentarea bombardierelor "B-2" vor fi montate in locuri dintre cele mai neobisnuite pentru aceste misiuni, cum ar fi Bulgaria. "Atacul va avea loc in cursul lunii aprilie pentru ca americanii sa poata beneficia de sprijinul premierului englez Tony Blair, care preconizeaza sa se retraga la sfarsitul acestei primaveri".
Se pare ca desi Robert Gates, noul secretar al Apararii, si sefa diplomatiei americane Condoleezza Rice au sugerat amanarea interventiei militare, presedintele George W. Bush si vicepresedintele Dick Cheney au insistat ca atacul impotriva Iranului sa aiba loc fara nici o negociere prealabila. Se pare ca Bush a fost influentat in acest sens de seful serviciilor secrete israeliene. Generalul Meir Dagan este adeptul unor asemenea lovituri neanuntate, prin surprindere. Nici nu i-a fost prea greu lui Meir Dagan sa-l convinga pe presedintele american, care de multa vreme il monitorizeaza pe presedintele iranian. Bush a adoptat fara nici o retinere teoria "Axei raului" care leaga Iranul si Siria de toate nucleele extremiste ale fundamentalismului islamic. Presedintele american e convins ca atacul impotriva Iranului nu mai poate fi amanat. Pentru administratia americana amenintarea unui Iran nuclear flutura ca o sabie a lui Damocles deasupra stabilitatii intregului Orient Mijlociu. Arma nucleara iraniana va radicaliza si conflictul dintre tarile musulmane siite si sunite. Arma atomica iraniana siita va determina si tarile cu o populatie majoritara sunita sa se angajeze in cursa militara nucleara. Iordania, Egiptul si Arabia saudita au si facut aluzii in acest sens. Arma nucleara iraniana va impulsiona si terorismul miscarilor extremiste islamice in regiunile strategice ale petrolului mondial. Tot atatea motive pentru presedintele american sa atace Iranul. Daca va fi sa fie asa, evident, va urma si modificarea balantei strategice in Orientul Mijlociu, o stabilizare politica a Irakului si o mai lesnicioasa aplicare a planului de democratizare a acestei regiuni atat de tensionate si imbibate de sange.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.