In politica romaneasca s-a gripat masinaria. Totul ramine cum a fost, doar tiradele se umfla pe masura neclintirii tuturor.

Este limpede ca nimeni nu are nici un interes real sa miste actuala configuratie politica altfel. De aceea, afa
In politica romaneasca s-a gripat masinaria. Totul ramine cum a fost, doar tiradele se umfla pe masura neclintirii tuturor.

Este limpede ca nimeni nu are nici un interes real sa miste actuala configuratie politica altfel. De aceea, afacerea biletelului arunca totul in derizoriu si demagogie. Ne facem ca sintem indignati, ne facem ca dezvaluim, mimam lupta, intransigenta, morala publica. Cota demagogica a viiturii dintre palate a atins dimensiuni de uragan intepenit. Lucrurile, privite simplu, arata acum limpede faptul ca Dinu Patriciu controleaza direct sau indirect PNL, PC si PSD. Singura cale de a iesi din incremenirea politica a Romaniei este sa se reamenajeze coalitiile in functie de interesele care le sustin dinlauntru si acest lucru sa devina public. Avantajul cel mai vadit ar fi iesirea din starea insuportabila de vorbarie demagogica. O evadare, partiala oricum, care ar elibera de sub presiune opinia publica si scena politica. Din punctul meu de vedere, o asemenea iesire se poate intimpla prin solutia guvernarii minoritare liberale. Ar fi logic, moral, rational. Am avea o fireasca guvernare Dinu Patriciu cu cei care il simt alaturi, respectiv social democratii, conservatorii, liberalii. Nimic mai simplu, mai firesc, mai in logica lucrurilor. Altfel avem minciuni, demagogii, hotie ascunsa.

Pe de alta parte, in opozitie ar trebui sa intre, firesc, PD si PLD impreuna cu presedintele Basescu. Daca exista oligarhii Cotroceniului, si din cite citim prin presa exista, atunci acestia, minati de interesele lor, se vor duce pe cale naturala spre guvernare. Orice s-ar spune, presedintele nu este dominat de Umbrarescu sau de Cocos ca in cazul binomului Tariceanu-Patriciu. Aceasta ar fi sansa tarii in urmatorii doi ani: cu PD si PLD in opozitie. Basescu, Stolojan sau Gheorghe Flutur, toti cu potential electoral redutabil, vor putea spulbera suportul politic al oligarhilor. Dar pentru asta PD va trebui sa accepte sa intre in opozitie. Adica Emil Boc si ministrii democrati. Grea provocare. Interesele oligarhilor din preajma lor nu coincid cu asemenea decizii, cu toate ca orice analiza de potential politica arata ca un cuplu de felul Basescu-Stolojan in opozitie este redutabil, si asta chiar daca prevederile constitutionale prevad neutralitatea presedintiei. Altfel, o pioasa minciuna postcomunista. Nu sint neaparat adeptul presedintelui. Cred insa ca in politica, oriunde si in toate timpurile, nu ai de ales intre alb si negru, intre draci si heruvimi, ci doar intre insi rai si altii mai putin rai. Asadar, intre cupluri de felul Basescu-Stolojan si Tariceanu-Patriciu. Altceva nu prea exista acum. Mircea Geoana este doar un outsider imbufnat!


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.