Romania a fost lovita de viscolul care a maturat toata Europa. Meteorologii anunta ca vremea continua sa se inrautateasca.

Furtuna din nordul Europei a ajuns si in Romania. Rafale puternice de vint au darimat copaci, acoperisuri si p
Romania a fost lovita de viscolul care a maturat toata Europa. Meteorologii anunta ca vremea continua sa se inrautateasca.

Furtuna din nordul Europei a ajuns si in Romania. Rafale puternice de vint au darimat copaci, acoperisuri si panouri publicitare si au intrerupt alimentarea cu energie electrica in sute de localitati.

Circulatia pe mai multe drumuri din tara a fost oprita ieri-dimineata, din cauza copacilor doboriti de vint. Totodata, aproape 300 de localitati au ramas fara curent electric. Cele mai mari probleme au fost in Transilvania, unde vijelia a produs pagube semnificative.

Vintul puternic a creat probleme si la iesirea din Bucuresti. Pe DN1, mai multe panouri publicitare au fost distruse de rafalele de vint. Acesta a batut in Bucuresti cu 80 de kilometri la ora.

Ministerul Mediului a avertizat ca vintul va bate cu putere in toata tara, cu viteze de 50-70 de kilometri pe ora in Maramures, Crisana, Transilvania, Dobrogea si in bazinul Marii Negre. La munte, la o altitudine de peste 1.400 de metri, vintul va atinge si 100 de kilometri pe ora, viscolind si spulberind zapada. Administratia Nationala de Meteorologie a transmis ieri o avertizare de cod galben prefecturilor Arad, Alba, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Constanta, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Salaj, Satu Mare, Sibiu si Tulcea.

Din nord spre est

In Cehia, furtuna a ucis trei oameni, iar in Polonia patru, in conditiile in care vintul a atins viteze de 200 km/ora. Un milion de cehi au ramas fara curent electric, mii de pene de curent s-au produs succesiv in toate regiunile tarii din cauza furtunii, iar liniile de inalta tensiune sint afectate in totalitate. 20 de zboruri de pe aeroportul din Praga au fost anulate, iar un terminal a fost inchis din cauza distrugerilor provocate de vint.

In total, vintul a provocat aproximativ 40 de decese in nordul si in vestul Europei. Oamenii au fost loviti de copaci smulsi de vint, de resturi care zburau prin aer, ori au fost prinsi sub ziduri prabusite. Pina acum, in Marea Britanie, Germania, Olanda si in Franta s-au inregistrat 26 de victime. Desi serviciile pentru populatie au fost reluate in mare parte si unele drumuri curatate, ramin in continuare calatori blocati, cai ferate nefunctionale si case fara curent electric.

Incalzirea globala aduce furtuna Statisticile arata ca nivelul de dioxid de carbon a crescut in 2006 peste cele mai negre asteptari. Oamenii de stiinta avertizeaza ca gazul se acumuleaza tot mai rapid si ramine in atmosfera. Dioxidul de carbon, principalul gaz cu efect de sera, nu mai este absorbit de paduri, de sol si de oceane din cauza fenomenului de incalzire globala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.