Unul dintre cele mai mari scandaluri financiare de dupa decembrie 1989 a fost falimentul bancii "Renasterea Creditului Romanesc - Credit Bank SA". Interesant este ca multi dintre cei care au girat crahul Credit Bank au avut o evolutie fulminanta,
Unul dintre cele mai mari scandaluri financiare de dupa decembrie 1989 a fost falimentul bancii "Renasterea Creditului Romanesc - Credit Bank SA". Interesant este ca multi dintre cei care au girat crahul Credit Bank au avut o evolutie fulminanta, atat in afaceri, cat si in politica. Printre acestia il gasim si pe primarul general al Capitalei si presedintele executiv al Partidului Democrat, Adriean Videanu. Ale carui afaceri, curios, au explodat chiar in momentul in care banca dadea faliment. Adriean Videanu a fost implicat in afacerea Credit Bank, fiind actionar la sucursala din Vaslui a acestei banci. Ca si sotia sa, Miorita.
Adriean Videanu si-a inceput afacerile exact in perioada in care era actionar la Credit Bank, care avea sa dea faliment si sa distruga din punct de vedere financiar mii de deponenti. Videanu si sotia sa Miorita au fost beneficiarii unor credite importante, cerute pentru a-si dezvolta afacerile. Dupa falimentul bancii situatia acestor credite a ramas incerta. Videanu, unul dintre cei mai longevivi parlamentari (1990-2003), a devenit o data cu participarea la crahul Credit Bank dintr-un simplu deputat - reprezentant al unuia dintre cele mai sarace judete din tara, un om de afaceri de succes. El si-a dezvoltat cele mai mari afaceri chiar in perioada in care era si membru al unei Comisii parlamentare care avea ca obiect de activitate taman mediul bancar, dupa cum se vede din datele de infiintare ale firmelor.
La 16 august 1993, Videanu a pus bazele societatii "Secon SA", al carei obiect principal de activitate este "Comert cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi si al produselor derivate". La data de 3 octombrie 1993, actualul presedinte executiv al Partidului Democrat a infiintat "Titan Mar" SA, cu obiectul de activitate "Taierea, fasonarea si finisarea pietrei". Perla familiei Videanu si societatea prin care primarul Bucurestiului controleaza "Marmosim" SA, cel mai mare detinator de zacaminte si producator de marmura din Romania. Tot in perioada Credit Bank, Adriean Videanu a mai infiintat si societatea "Pecon" SA, la 12 noiembrie 1994, pentru a se ocupa, in principal, de "cresterea pasarilor". De asemenea, Miorita Videanu, nevasta actualului primar general al Capitalei, infiinteaza pe 2 noiembrie 1993, firma "Ada Promotion Development" SRL, cu principal obiect de activitate "Salubritate, depoluare si activitati similare".
Prabusirea bancara controlata
In momentul in care a devenit actionar la Credit Bank, Adriean Videanu facea parte din Parlamentul Romaniei, fiind deputat de Teleorman (legislatura 1992-1996). Participarea actualului primar general al Capitalei la escrocheria Credit Bank este cu atat mai grava cu cat, in afara functiei de deputat, Videanu avea la acea data si functia de membru al Comisiei pentru buget, finante si banci. Iar vicepresedinte al aceleiasi comisii era nimeni altul decat Petre Partal, deputat de Buzau si coleg cu Videanu in Partidul Democrat. Dar si director al Credit Bank. Un alt coleg de-al lui Videanu, atat in Parlament, cat si in actionariatul Credit Bank, a fost Aurel Papuc. La fel ca si primarul de acum al Bucurestiului si Petre Partal, Papuc era membru al Comisiei pentru buget, finante si banci si actionar la aceeasi banca.
Domeniile de activitate ale Comisiei pentru buget, finante si banci, din care facea parte Adriean Videanu, conform hotararilor Camerei Deputatilor, sunt: bugetul de stat si executia bugetara; bugetul asigurarilor sociale de stat si executia acestuia; politica financiara; sistemul de impozite si taxe, asigurari si reasigurari; echilibru monetar; circulatia baneasca, credite si sisteme de credite, dobanzi, scont; bursa de valori si efecte; imprumuturi externe ale statului sau garantate de stat; investitii realizate din credite bugetare. Avand in vedere toate aceste atributii ale comisiei din care facea parte Videanu si colegii sai din PD, "regele marmurei" si ceilalti pedisti puteau sa previna crahul Credit Bank prin masuri legislative adecvate, prin sesizarea Bancii Nationale a Romaniei si impunerea ca Directia de Control a BNR sa actioneze. De asemenea, Comisia putea sa ceara BNR sa retraga dreptul de a administra Credit Bank pentru cei care deja se conturau a fi groparii bancii. Mai ales ca Videanu si colegii sai din PD, fiind actionari la Credit Bank, ba chiar si directori, aveau date certe, informatii sigure despre toate matrapazlacurile care se faceau. Nu numai ca acestia nu s-au ocupat de salvarea bancii, ba chiar s-au aflat printre groparii acesteia.
Guvernul CDR a acoperit gaurile
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 26 din 30 martie 2000, Guvernul condus de Mugur Isarescu si dominat de PD a hotarat acordarea unui credit de catre BNR pentru acoperirea cererilor depunatorilor de retragere a depozitelor constituite la Credit Bank.
"Se autorizeaza Banca Nationala a Romaniei ca, prin derogare de la prevederile art. 20 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, sa acorde Bancii Renasterea Creditului Romanesc - S.A. - Credit Bank, un credit destinat acoperirii cererilor de retragere a sumelor reprezentand depozitele populatiei, in limita plafonului de 54.764.000 lei/ deponent, indiferent de moneda in care este constituit depozitul, ori de numarul sau marimea depozitelor. Plafonul include si dobanda care se datoreaza pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, considerata ca data a indisponibilizarii depozitelor", se mentiona in articolul 1 al OUG nr. 26. Astfel, o parte din teapa Credit Bank a fost astupata de BNR. Responsabilii pentru saracirea a mii de oameni nu au fost insa trasi la raspundere nici pana astazi. Mai mult, asa cum precizam mai sus, unii dintre ei au ajuns azi importanti oameni politici si mari oameni de afaceri. Asa cum este si Adriean Videanu. Primar general al Capitalei, presedinte executiv al PD si om de afaceri cu o avere declarata de 35 de milioane de dolari.
Contul "Confident" si platile catre Berceanu
Alaturi de Videanu, in afacerea Credit Bank au mai fost implicati Marcel Ivan, Steriu Popescu, sotii Petre Partal deputat PD de Buzau, director Credit Bank, si sotia sa Poliana, deputatul PD de Buzau Aurel Papuc si nevasta sa, familia Postole Constantin (director), Carmen si Gabriel.
Colegul lui Adriean Videanu de partid, Parlament si actionariat la Credit Bank, Petre Partal, s-a aflat, inaintea alegerilor legislative din 2000, in vizorul anchetatorilor. Fost director la Agentia Sector 2 Bucuresti a "Credit-Bank", acesta a fost suspectat de mai multe matrapazlacuri comise la banca al carei actionar era si a carei sucursala o controla. Pe numele colegului lui Videanu a fost deschis chiar si un dosar penal. Care insa a tot fost pasat intre Ministerul Justitiei, Parchetul General si IGPR, si musamalizat pana la urma. Totusi, pe parcursul anchetei, procurorii au identificat un cont suspect, denumit "Confident", deschis in 1992 la agentia Credit Bank stapanita de deputatul PD Partal. Prin acest cont s-au rulat, in trei-patru ani, echivalentul in lei a aproximativ 3.000.000 de dolari, bani a caror provenienta a fost extrem de ciudata. Alimentarile contului erau facute de catre deputatul PD de atunci Adriean Videanu si de catre colegul sau de partid si Parlament, Vasile Bran. De asemenea, alte diverse persoane depuneau sume de ordinul zecilor de milioane in cont in numele parlamentarilor democrati. Ca titular al contului "Confident" figura o anume Suzana Ene. O simpla angajata a bancii. Aceasta a declarat in fata anchetatorilor ca din acest cont se faceau plati pentru firma ministrului Industriei de la acea data, Radu Berceanu, in prezent ministru al Transporturilor, precum si pentru alte persoane din sfera de influenta a Partidului Democrat, la cont avand acces si Adriean Videanu. Dosarul n-a fost finalizat nici pana astazi.
Videanu nu recunoaste
Primarul general al Capitalei sustine, intr-un raspuns acordat ZIUA, ca nu a avut niciodata vreo legatura cu Renasterea Creditului Romanesc - Credit Bank. Mai mult, Adriean Videanu a negat vehement ca a facut parte din grupul persoanelor fizice asociate la acesata banca. Lucrurile nu stau insa tocmai in felul in care
ne-au fost prezentate de primarul general. Pentru a dovedi ca acesta a mintit in raspunsul sau, publicam alaturat in facsimil documentele de la Oficiului National al Registrului Comertului care atesta fara echivoc prezenta lui Adriean Videanu si a sotiei sale Miorita printre actionarii Credit Bank.
Prejudiciu de patru mii de miliarde
Infiintata la inceputul anilor 1990, vezi Doamne, pentru a contribui la "relansarea creditului romanesc", Credit Bank s-a dovedit a fi doar o constructie a unor escroci pentru a scoate banii din buzunarele naivilor care si-au constituit depozite la respectiva institutie. In perioada 1995-1996, atunci cand banca a falimentat, valoarea prejudiciului a fost estimata la peste 4000 de miliarde de lei. Trebuie sa reamintim ca din miliardele furate de la Credit Bank s-au infruptat foarte multi parlamentari, manageri de firme romanesti si straine, ministri, dar si militieni sau escroci, cum ar fi: coloneii Tudor Stanica si Mihail Creanga, Ilie Alexandru - "J.R.-ul de Slobozia", Florea Niculescu si Sever Muresan, si multi, multi altii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.