Motivele premierului
"Primul-ministru considera ca este inadmisibil ca un secretar de stat sa atace decizii ale Guvernului, in loc sa contribuie la aplicarea lor corecta, pozitionandu-se astfel in afara structurilor guvernamentale in car
Motivele premierului
"Primul-ministru considera ca este inadmisibil ca un secretar de stat sa atace decizii ale Guvernului, in loc sa contribuie la aplicarea lor corecta, pozitionandu-se astfel in afara structurilor guvernamentale in care este angajat. Sebastian Bodu a prezentat public, recent, o serie de pareri personale legate de taxa pe viciu, de taxa de prima inmatriculare si de Agentia Nationala de Integritate, care nu au nici o legatura cu calitatea de secretar de stat in care vorbea, ci erau mai degraba declaratii de natura politica", se afirma intr-un comunicat al Guvernului. In opinia premierului, daca ar fi avut date privind cresterea evaziunii fiscale in urma introducerii taxei pe viciu, Sebastian Bodu ar fi trebuit sa ia masuri impotriva acestui fenomen, in calitatea sa de sef al ANAF. "In aceste conditii, este o iresponsabilitate ca tocmai seful ANAF sa vorbeasca despre cresterea evaziunii fiscale bazandu-se doar pe perceptiile sale si nu pe date certe sau pe actiuni specifice ale ANAF, acest lucru inducand in eroare opinia publica", a mentionat Executivul.
Presiuni din PNL
Liberalii i-au cerut lui Tariceanu, joi seara, la sedinta Biroului Politic Central, sa-l demita pe Bodu pentru criticile aduse de acesta Guvernului, intr-un interviu aparut in aceeasi zi intr-un cotidian central, informeaza surse din partid. Printre cei care au cerut demiterea sefului ANAF s-au numarat Ludovic Orban si Crin Antonescu. Presedintele ANAF a sustinut, in interviu, ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a mentinut taxa pentru prima inmatriculare, desi fusese avertizat in legatura cu pozitia CE. Bodu a criticat introducerea taxei pe viciu si a acuzat "lipsa de vointa" a partenerilor de guvernare ai PD in ceea ce priveste Agentia Nationala de Integritate.
PD protesteaza
Democratii considera ca motivele invocate de premier pentru demiterea lui Sebastian Bodu nu justifica inlocuirea acestuia din functie, iar decizia de inlocuire din functie a sefului ANAF incalca protocolul Aliantei DA conform caruia o asemenea masura poate fi aplicata numai dupa decizia CNC. "Ii amintim ca performanta ANAF sub conducerea lui Bodu este fara precedent si sugeram primului ministru sa analizeze activitatea secretarilor de stat dupa performante si nu dupa considerente politice. Ii sugeram primului ministru sa nu arunce guvernarea intr-o criza", subliniaza democratii intr-un comunicat de presa difuzat ieri. Ei sustin ca demiterea sefului ANAF "argumenteaza duplicitatea premierului si a PNL, care declarativ doresc colaborarea cu PD si continuarea proiectului Aliantei DA, in fapt distrugand chiar fundamentul acestei constructii". "PD condamna atitudinea duplicitara a PNL, care ieri a declarat una si astazi face alta", se mai arata in comunicat.
Silentio stampa
Democratii au precizat ca vor analiza in sedinta BPN de luni gestul premierului, iar pana la acel moment membrii PD nu vor mai face declaratii. Inainte de emiterea comunicatului, vicepresedintele PD Cezar Preda apreciase, la Realitatea TV, ca demiterea este primul abuz dintr-o serie pe care Tariceanu si-a propus sa le faca. "Este clar ca a primit comanda de la Biroul Permanent al partidului de dimineata. Ca si cum electoratul si cetatenii Romaniei l-ar fi trimis doar pe Calin Popescu Tariceanu sa guverneze, nu si PD sau pe presedintele Traian Basescu. Este o situatie dificila, se vede lipsa de continut a declaratiilor liderilor PNL care faceau apel la responsabilitate", a spus Preda. (R.I.P.; O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.