In miez de iarna, un nou fenomen, pe care il intålnim mai mult vara, afecteaza Romånia. Este vorba despre vijelia, de mai mica intensitate decåt taifunul Kyrill, care s-a abatut si asupra meleagurilor mioritice. In urma rafalelor d
In miez de iarna, un nou fenomen, pe care il intålnim mai mult vara, afecteaza Romånia. Este vorba despre vijelia, de mai mica intensitate decåt taifunul Kyrill, care s-a abatut si asupra meleagurilor mioritice. In urma rafalelor de vånt, care in unele zone sufla cu peste 140 km pe ora, 300 de localitati au ramas in bezna, in timp ce zeci de drumuri nationale sunt inchise din cauza arborilor cazuti.

In miez de iarna, cand, in mod normal, lumea ar trebui sa se lupte cu troienele si cu gerul, dar spre surprinderea tuturora, inclusiv a specialistilor, asistam la o perioada cu temperaturi atipice lunii ianuarie, 17 grade Celsius, un nou fenomen, pe care il intalnim mai mult vara, afecteaza Romania. Este vorba despre vijelia, de mai mica intensitate decat taifunul Kyrill, care s-a abatut si asupra meleagurilor mioritice.

Meteorologii au avertizat, ieri dimineata, ca vremea se va inrautati in intreaga tara, vantul intensificandu-se pe tot teritoriul si va avea viteze mai mari in Maramures, Crisana, Transilvania, Dobrogea si bazinul vestic al Marii Negre, rafalele ajungand pana la 100 de kilometri pe ora . In acest sens, Administratia Nationala de Meteorologie a emis o avertizare pe care a transmis-o Presedintiei, Secretariatului General al Guvernului, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Apararii Nationale, primariilor si prefecturilor din Bucuresti si Ilfov. De asemenea, avertizarea „cod galben” a fost trimisa catre 17 prefecturi din tara, respectiv: Arad, Alba, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Constanta, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Salaj, Satu-Mare, Sibiu si Tulcea.

Drumuri europene, blocate
In cursul zilei de ieri, patru localitati din judetul Suceava au fost afectate din cauza vantului puternic care sufla cu peste 140 de kilometri pe ora. Rafalele au provocat caderi de arbori, defectiuni la instalatiile de alimentare cu energie electrica si blocarea unor drumuri. Seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Suceava, colonel Lucel Lulciuc, a declarat, ieri, ca din cauza vantului au fost doborati arbori, fiind blocate drumul european E576 in zona Iacobeni si DN18 in zona comunei Carlibaba. Potrivit acestuia, in zonele respective comitetele locale pentru situatii de urgenta au intervenit si au curatat soseaua, iar circulatia a fost reluata. Si DN 13B era blocat, ieri, intre localitatile Gheorghieni si Parid din judetul Harghita, din cauza mai multor copaci doborati de vantul foarte puternic, care sufla cu peste 100 de kilometri pe ora. Conform purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Harghita, s-au inregistrat blocaje de trafic si pe DN15, intre localitatile Toplita si Borsec, pe DN 12C-Lacu Rosu -, DN 12A, intre Frumoasa si Lunca de Jos. Pana la inchiderea editiei, drumurile fusesera degajate partial, dar se circula cu foarte mare dificultate, pe un sens.

Sute de localitati, fara energie electrica
Peste 300 de localitati din tara au ramas fara curent electric din cauza vantului foarte puternic. Potrivit reprezentantilor societatii Electrica, cele mai mari probleme s-au inregistrat in Transilvania, unde vijelia a produs pagube semnificative. Numai in Arad, vantul a produs sute de izolatori electrici, afectand astfel cinci linii de medie tensiune care alimenteaza mai multe orase si zeci de sate. Si in judetul Alba, rafalele puternice au produs avarii in reteaua de alimentare cu energie electrica din 13 localitati, aproape 150 de posturi de transformatoare fiind afectate. Nici localitatile din Harghita nu au scapat de pana de electricitate. Astfel ca 21 de asezari au ramas in bezna dupa ce mai multi brazi s-au prabusit peste liniile de medie tensiune. Si cele din Brasov au avut aceeasi soarta. Potrivit autoritatilor brasovene, problema alimentarii cu energie electrica a pus stapanire, in principal, pe localitatiile fagarasene. Totusi, cele mai afectate de lipsa curentului electric au fost judetele Bihor si Cluj. In Bihor, peste 100 de localitati au fost afectate de lipsa electricitatii, iar in Cluj aproximativ 50. Echipele de interventie s-au deplasat in localitatile ramase fara curent pentru a restabili alimentarea cu energie electrica.

Valuri de peste sase metri
Capitania Zonala Constanta a transmis, ieri, avize de furtuna catre navele aflate in porturile maritime, anuntand ca in urmatoarele 24 de ore s-ar putea produce furtuni pe mare. Conform avertizarilor meteorologice, vantul va creste in intensitate, determinand, in largul marii, valuri de pana la sase metri inaltime. In aceste conditii, navele aflate in rada exterioara a porturilor Constanta, Midia si Mangalia trebuie sa aiba motoarele pornite, iar cele de la cheu sa-si intareasca legaturile. Capitania Zonala Constanta a avertizat ca si astazi sunt posibile furtuni pe mare, transmitand, astfel, avize de furtuna tuturor navelor din porturile maritime.

Un copac a cazut peste o sala de sport a unei scoli din Capitala
Un copac a cazut, ieri, pe sala de sport a Scolii nr. 5 din centrul Capitalei, nici o persoana nefiind insa ranita.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.